Ez itt a SZEMBESZÉD, az új szem folyóirat és a Román Televízió Magyar Adásának közös műsora, melyben száliránnyal szemben fésüljük a társadalmi hétköznapokat.

Az erdélyi magyar romák társadalmi helyzete, kultúrája, a magyar és a román politikai közösséghez való viszonya korunk egyik központi kérdése. Jellemző azonban, hogy a kérdés a nyilvánosságban leginkább csak akkor kerül szóba, amikor valamilyen látványos katasztrófa vagy konfliktus történik. Ma arra teszünk kísérletet, hogy a kérdés néhány általánosabb összetevőjéről beszélgessünk.


Urmăriţi CONTRAVORBE, emisiunea comună a revistei noastre şi a emisiunii în limba maghiară a Televiziunii Române, în care ţesălăm cotidianul în răspăr.

Situația socială, cultura romilor maghiari, relația lor cu comunitatea politică din România sunt probleme esențiale ale prezentului. Caracterstic este însă faptul că aceste probleme ajung pe agenda publică mai cu seamă în contextul unor catastrofe și conflicte spectaculoase. Astăzi vom încerca să disecăm câteva caracteristici generale ale problemei.

 

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
Borbély András

Borbély András (1982) költő, esszéista. Gyergyóremete.

Cikkek: 69