Ez itt a SZEMBESZÉD, az új szem folyóirat és a Román Televízió Magyar Adásának közös műsora, melyben száliránnyal szemben fésüljük a társadalmi hétköznapokat.

A társadalom nagyobb része bizalmatlan a politikai szereplőkkel szemben. A legutóbbi választásokon Romániában a lakosság 31%- vett részt, vagyis a jelenlegi rendszernek nincs többségi felhatalmazása. A politika fogalma kiürült. Ugyanakkor az erdélyi magyaroknak van igényük a politikai önszerveződésre. Különböző pártok és szervezetek próbálnak hatni a politikai képzeletünkre, és sok a vita van arról, hogy hol is a helyünk Románia társadalmában. 


Urmăriţi CONTRAVORBE, emisiunea comună a revistei noastre şi a emisiunii în limba maghiară a Televiziunii Române, în care ţesălăm cotidianul în răspăr.

O bună parte a societății nu are încredere în actorii politici. La cele din urmă alegeri parlamentare, participarea a fost de doar 31 la sută, adică actuala putere nu este mandatată de majoritate. Noțiunea de „politică” este golită de sens. În același timp, maghiarii din Transilvania doresc autoorganizare politică. Diverse partide și organizații se străduiesc să ne influențeze viziunea politică, dar există și numeroase discuții legate de locul pe care îl ocupăm în societatea românească.

 

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
Borbély András

Borbély András (1982) költő, esszéista. Gyergyóremete.

Cikkek: 69