Transtelex Dialóg: Mit jelent TGM marxizmusa? (+ felvétel!)

Március 8-án Kolozsvárt Bíró Noémi, Kész Orsolya, Szigeti Attila, Szilágyi Botond és Gyöngyi Annamária egyrészt a címben feltett szerteágazó kérdésre keresik a választ, másrészt Tamás Gáspár Miklós szellemi hagyatékának aktualitását, elméleti útkeresésének tétjeit igyekeznek megragadni. Tamás Gáspár Miklós marxizmusa az államszocialista rendszerek árnyékában egyeseket elégedetlenséggel, aggályokkal tölt el, másokat önismeretre, önmeghatározásra, reflexióra, a fennállóval szembeni kíméletlen kritikára buzdít.

Az esemény szövegét változatlanul közöljük.

FRISSÍTÉS (2023. 03. 11.): A kerekasztal felvétele elérhető itt, illetve a Spotifyon.

A márciusi Transtelex Dialógon Tamás Gáspár Miklós szellemi hagyatékát értelmezzük, különös tekintettel az utóbbi két évtizedben kifejtett marxista politikafilozófiai munkásságára és annak aktualitására. A beszélgetést élőben is közvetítjük a Facebookon.
Résztvevők: Bíró Noémi doktorandusz, ​​Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Magyar Filozófiai Intézet, Kész Orsolya szerkesztő, irodalomkritikus, Szigeti Attila filozófus, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Magyar Filozófiai Intézet, Szilágyi Botond doktorandusz, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Magyar Filozófiai Intézet.
Moderál: Gyöngyi Annamária, a Transtelex vezető szerkesztője.
Meghívottaink többek között a következő kérdésekről fogunk beszélgetni:
  • Mit jelent TGM marxizmusa?
  • Miért fontos TGM-nek a „létezett szocializmusok”-ra vonatkozó marxista kritikája, miért nevezi ezeket „államkapitalista” rendszereknek?
    Egyáltalán: vállalható elméleti műfaj-e a marxizmus a létezett szocialista rendszerek (főleg: a romániai Ceaușescu-rezsim) letűnte után? Mire jó a marxi kapitalizmuskritika?
  • Mit értett TGM posztfasizmus alatt és nem túl erős ez a kifejezés? Segíthet-e a posztfasizmus vagy az etnicizmus diagnózisa olyan kortárs jelenségek magyarázatában, mint a menekültek vagy az etnikai kisebbségek kirekesztése, a román és a magyar etnicizmus viszonya, az európai politika szélsőjobbra tolódása stb.?
  • TGM kritikai gyakorlata hogyan egyénül mindahhoz képest, amit politikai publicisztika, esszé, kritika terén mások is művelnek a magyar nyelvű nyilvánosságban? Miből fakad a sajátos, olykor ambivalens pozíciója, és hogyan válhat ez egy új nemzedék kritikai gyakorlatának alapjává?
  • Milyen következményei vannak TGM kései írásainak a baloldalra nézve? Meghaladta volna TGM a marxizmus szemléleti keretét?
A Transtelex az olvasók támogatásaiból működik.
Ha te is fontosnak tartod a sajtószabadság ügyét, és hogy legyen kritikus magyar sajtó Erdélyben, akkor légy te is a rendszeres támogatónk: https://tamogatas.transtelex.ro
Az esemény nyilvános. A beszélgetésről felvétel is készül, amelyet a Transtelexen felületein is közzétesszük. Minden résztvevő elfogadja a Transtelex adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat, valamint jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy az eseményen a szervező fotó- és videófelvételeket készítsen, azokat tárolja, valamint online felületein közzétegye.

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
a szem
Cikkek: 73