Helyzetek és feladatok – kiállítás a tranzit.ro szervezésében

A Helyzetek és feladatok. A hetvenes évek magyarországi pedagógiai fordulatának néhány vonatkozása című, Forgács Péter, Sinkó István és Rév István pedagógiai munkája, és a Balázs Béla Stúdió nevelésügyi filmjei alapján készült kiállítást tekinthetitek meg holnap, 2023, december 7-én a kolozsvári tranzit.ro, a Napoca/Jókai utca 16 szám alatti kiállítótermében, 19:00 órai kezdéssel. A kiállítás kurátora Lődi Virág.
A kiállítás fókuszában olyan késő kádár-korszakbeli alkotói és értelmiségi szerepvállalások állnak, amelyek az oktatás vagy a közművelődés területén valósultak meg, és amelyek a nevelés demokratizált, kritikai attitűdű – jellemzően a baloldali szellemi hagyományokban gyökerező – módszereit alkalmazták. Forgács Péter (médiaművész) 1974 és 78 között megvalósított komplex esztétikai nevelési kísérletének megidézése a kiállított anyag egyik alappillére, de megjelenik egy másik, Rév István (gazdaságtörténész) és Sinkó István (festőművész) vezetésével – félillegálisan – zajló általános iskolai szakkör is. A feldolgozott pedagógiai kísérleteknek oktatáspolitikai és társadalmi kontextusát a Balázs Béla Stúdió nevelésügyi filmjei teszik plasztikussá, valamint ezeken keresztül megidéződik a BBS közművelődési programjának pedagógiai aspektusa is. A kiállítás a kiválasztott kulturális gyakorlatokat/filmeket a pedagógia és a művészet köztes terében vizsgálja.
Az alcímben használt „pedagógiai fordulat” kifejezés arra a jelenségre utal, hogy a kádár korszakban az eredetileg nem az oktatás területén dolgozó értelmiségiek nagy számban fordulnak a nevelés, a gyermekkultúra felé. A kiállítás alapjául szolgáló kutatás olyan kérdésekre keresi a választ, hogy milyen politikai/társadalmi ambíciók vagy adott esetben kényszerek terelték a szereplőket a pedagógiai gyakorlatok felé? A szocialista nevelés hivatalos lózungjai mellett volt e tere igazán kritikai (inkább a nyugati baloldali hagyományokon alapuló) gyakorlatoknak, alternatíváknak? Mi köze lehet egymáshoz a vizuális nevelésnek és a világnézeti nevelésnek?
A kiállításban az archív anyagok eredeti nyelven, magyarul jelennek meg, minden más angol, vagy angol/román nyelven is hozzáférhető. Facebook-eseményéhez való hozzáférés a következő linken keresztül lehetséges: https://www.facebook.com/events/1092667954951792?ti=ls
Közreműködők/Alkotók: Forgács Péter, Sinkó István, Rév István, Péterffy András
Külön köszönet: NFI Archívum, a Balázs Béla Stúdió nevelésügyi filmjeinek alkotói, Erhardt Miklós, Kisspál Szabolcs, Kodolányi Sebestyén, Mara Micheu, Szabó Ivett, Tordai-S. Attila, Trencsényi László
A kutatásalapú kiállítás Lődi Virág DLA munkájának (Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola) része.
A Helyzetek és feladatok című kiállítás megvalósításához Lődi Virág a hypha_etc rezidencia ösztöndíjában részesült.
A kiállításon az archív dokumentumok csak magyar nyelven, míg az egyéb kontextualizáló, értelmező szövegek, és filmek angol vagy angol/román fordításban is elérhetőek.
A tranzit.ro fő partnere az ERSTE Foundation.
A projekt a tranzit.ro/Cluj által szervezett, a nem formális és kísérleti pedagógia metszéspontjában dolgozó művészeknek, kollektíváknak és társadalmi mozgalmaknak szentelt programsorozatnak 2. eseménye.
Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
a szem
Cikkek: 73