Ez itt a SZEMBESZÉD, az új szem folyóirat és a Román Televízió Magyar Adásának közös műsora, melyben száliránnyal szemben fésüljük a társadalmi hétköznapokat.

A romániai magyar közösség politikai képviseletét alapvetően meghatározza az a tény, hogy ez egy kisebbségi politizálás, amelyben az államot uraló többségi román nemzethez való viszonyunk aszimmetrikus.  Vajon az etnikai politizálás képes-e lefedni a romániai magyar társadalom mindegyik csoportját és problémáját? Milyen csoportokat és szempontokat szorít ki az etnopolitika kizárólagossága?

 


Urmăriţi CONTRAVORBE, emisiunea comună a revistei noastre şi a emisiunii în limba maghiară a Televiziunii Române, în care ţesălăm cotidianul în răspăr.

Reprezentarea politică a comunităţii maghiare din România este în mare parte determinată de faptul că este vorba despre o politică minoritară, în care relaţia cu naţiunea majoritară care deţine controlul în stat, este una asimetrică. Dar acoperă oare etnopolitica nevoile şi problemele tuturor straturilor comunităţii maghiare din România? Care sunt grupurile şi problemele excluse din cauza exclusivităţii etnopoliticii?

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
Borbély András

Borbély András (1982) költő, esszéista. Gyergyóremete.

Cikkek: 69