Nők és lakhatás – online kiadványbemutató

The English version is on the second page 

A „Nők és lakhatás” kiadvány azt járja körül, hogy a lakhatási válság miért érinti a nőket különösen hátrányosan, hogy ma Magyarországon milyen, speciálisan nők számára elérhető lakhatási megoldások vannak, és hogy milyen módon lenne érdemes a különböző lakhatási formák körét bővíteni, hogy azok speciálisan a nők – azon belül pedig a fokozottan sérülékeny női csoportok – szükségleteire is tudjanak válaszolni. A kiadvány kutatói és szerzői Pósfai Zsuzsi és Dés Fanni. A kutatás a Periféria Központ, a NANE Egyesület és a Friedrich Ebert Alapítvány Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje közötti együttműködés eredménye.

Két fő szempontot tartunk fontosnak a nők lakhatással kapcsolatos nehézségei terén. Egyrészt a nők rossz gazdasági pozícióját a társadalomban: a nők jellemzően kevesebbet keresnek és alacsonyabb pozíciókban dolgoznak, mint a férfiak. Ehhez adódik hozzá, hogy a háztartásban az esetek többségében a nőkre hárulnak a háztartási és gondoskodási terhek, ami tovább rontja helyzetüket a formális munkaerőpiacon. Egy egyedülálló, gyerekes nő számára különösen nehéz a lakhatás és a megélhetés biztosítása a támogató struktúrák hiányában. A másik fontos szempont a nők elleni erőszak és a nők lakhatási krízishelyzeteinek szoros összefonódása. A nők ellen a leggyakrabban partnerük, családtagjuk követ el erőszakot, bántalmazást. A bántalmazó párkapcsolatokból való kilépést rendkívüli módon megnehezíti az anyagi kiszolgáltatottság, az, hogy a lakhatás megoldása gyakran az elkövetőtől függ. A szociális intézményekben megjelenő, súlyos lakhatási krízishelyzetekbe került nők túlnyomó többsége életútja során nők elleni erőszak áldozata volt, tehát a probléma felülreprezentáltan jelen van a szociális ellátórendszerben.

A kiadvány innen letölthető: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/budapest/17396.pdf

Az eseményen a kiadvány bemutatásán kívül olyan szervezetek mutatkoznak be, melyek a nők lakhatása terén előremutató programokat valósítanak meg.

PROGRAM:
2021. február 24.
» 17.00-17:05: Köszöntő, Malomvölgyi Csilla (FES)
» 17.05 – 17.20: a kiadványt bemutatja Dés Fanni és Pósfai Zsuzsi
» 17.20 – 17.50: megvalósuló programok bemutatkozása 10-10 percben
– Józan babák – Babaház (Oberth József és Mándi Bettina)
– Ferencvárosi Önkormányzat “Óvóhely program” (Lombos Petra)
– Standing Together, Whole Housing Programme (Rebecca Vági) – angol nyelvű előadás
» 17.50 – 18.00: kérdések

Az eseményen angol-magyar tolmácsolást biztosítunk a zoom rendszerén keresztül – ennek eléréséhez regisztrálni kell a megadott linken.

Regisztráció: https://us02web.zoom.us/…/reg…/WN_p59tOJ0KTf-qj_OCZYFmrw

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/469553224212023

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
a szem
Cikkek: 73