Versiunea în limba română se află pe pagina a doua.

Akár bérelni, akár vásárolni szeretne, a lakásárak egyre drágábbak. Románia a legrosszabb helyen áll az EU-ban ebben a tekintetben: nálunk van a legtöbb túlzsúfolt lakás és a jövedelmekhez képest itt a legmagasabbak a lakhatási költségek!  

Miért? A helyi önkormányzatok mélyen elhanyagolták jogi szerepüket abban, hogy szociális lakásokat biztosítsanak azoknak, akiknek szükségük van rá, vagyis az átlagjövedelem alatti bevétellel rendelkező embereknek. Legtöbben azonban ebben a helyzetben találjuk magunkat.  

Követeljük a bukaresti, kolozsvári és temesvári önkormányzatok tanácshatározatát a helyi közigazgatás azon kötelezettségére vonatkozóan, hogy a kérelmezéstől számított legfeljebb 2 éven belül szociális lakást biztosítson minden jogosult polgár számára.  

Írja alá a városával kapcsolatos petíciót lent!


Miért van szükség önkormányzati lakásokra?

A városok fejlődnek, és velük együtt a megélhetési költségek is óriási mértékben emelkednek. Egyes társadalmi kategóriák számára a probléma észrevétlen maradhat, de mi történik a többiekkel? Mi történik az átlagjövedelemmel rendelkező és annak felét bérleti díjakra és törlesztőrészletekre költő anyákkal, nagybácsikkal, barátokkal és rokonokkal, akik a mindennapi megélhetésért küzdenek?

Különösen most, a világjárvány kontextusában mozgósítanunk kell magunkat a több százezer emberért, akik prekárius körülmények között élnek, folyamatosan kockáztatva egészségüket. Együtt kell felkészülnünk arra a pillanatra is, amikor a gazdasági válság miatt sok munkahely megszűnik, képtelenné téve számtalan ember számára a lakásköltségek (bérleti díj vagy hitel) kifizetését.

Ennek a globális kihívásnak a leküzdése érdekében meg kell oldani a lakhatási válságot. A jövedelem szempontjából megfizethető és mgfelelő minőségű lakhatásnak nem távoli álomnak kell lennie, hanem valóságnak, legfeljebb 2 éves futamidővel!

Mit jelentenek a szociális lakások és kinek van erre joga?

A szociális lakások köztulajdonban levő ingatlanok, amelyeket támogatott bérleti díjakkal utalnak ki magánszemélyeknek vagy családoknak, akiknek gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a saját lakáshoz való hozzáférést vagy a piaci feltételek mellett lakás bérlését.

Az állampolgárok akkor igényelhetnek szociális lakást, ha jövedelmük nem haladja meg az átlagbért.

Jelenleg mi a probléma a szociális lakosákkal?

A szociális lakásokhoz való hozzáférés korlátozott, túlformalizált, illetve a kérvényezők közül sokan évről-évre át kell vergődjenek az éves dosszié összeállításának bonyolult folyamatán, arra kényszerülve, hogy akár 20 évet is várjanak egy lakásra.

Hogyan tudjunk megoldani a problémát és mit kérünk a leendő tisztviselőktől?
  • Kérjük, hogy a polgármesteri, alpolgármesteri és helyi tanácsosi pozíciókra újonnan megválasztott személyek megfelelő közszolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek magukban foglalják a helyi igényeket kielégítő és az önkormányzat kötelezettségei közé tartozó szociális lakásállomány biztosítását.
  • Kérjük, hogy a közigazgatás a lakhatás problémájában érdekelt legyen és innovatív megoldásokat találjon az állampolgárok egyik legnagyobb problémájára: az ingatlanpiaci lakások túlzott és folyamatosan növekvő költségeire.
  • Kérjük, hogy a közigazgatás, a lakásügyi törvénynek és a közigazgatási törvénykönyvnek megfelelően, hozzon döntéseket a szociális lakásalap megvalósítására, akár új lakások építésével, akár a meglévő épületek rehabilitációjával, annak érdekében, hogy az erre jogosultak a lehető legrövidebb időn belül szociális lakhatásokat kínálhassanak.

Segítenél? Kapcsolódj be! Írd alá a petíciót és add tovább!

Miért fontos, hogy aláírd?

A megválasztott tisztviselők felelősségre kell vonni, hogy senkit ne hagyjanak megfelelő lakhatás nélkül – ennek érdekében innovatív megoldásokat kell találjanak, és minden jogi eszközt be kell vessenek a lakásválság megoldására.

Mivel a Covid-19 járvány megmutatta, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk mindannyian, és hogy csak szolidaritás révén lehet a város igazán mindenkié.

Mivel a lakhatás elsődleges szükséglet, és a lakhatáshoz való jog egyetemes emberi jog. Otthon gondoskodunk az egészségünkről és erőt gyűjtünk a munkához, a tanuláshoz és a társadalmi részvételhez. Ehhez először is megfelelő és a kifizethető lakásra van szükség.

Az alábbi linkre kattintva aláírhatod a kolozsvári petíciót. A kampány főoldalát, mely elvezet a temesvári és bukaresti petíciókhoz is, itt érheted el.

📢 Să facem pași concreți pentru accesul la locuință adecvată și accesibilă ca preț în orașul nostru!

👉Petiția cere…

Posted by Căși sociale ACUM / Social housing NOW on Saturday, September 5, 2020


A Blocul pentru Locuire azaz magyarul a Lakhatásért Blokk, egy decentralizált romániai aktivistahálózat, amely a közösségeknek a szerepvállalásáért és politikai szerveződéséért küzd a lakhatási igazságtalansággal szemben. A kolozsvári Căși sociale ACUM / Social housing NOW, a temesvári Dreptul la Oraș, az Asociația Femeilor Rome – E-Romnja, a bukaresti Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire és a RomaJust – Asociația Juriștilor Romi csoportokból áll.

Fordította Ugron Nóra

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás