Versiunea originală în limba română se află pe pagina a doua.

A Roma (s)heroes (‘Roma hős[nő]k‘) workshopra 16 és 25 év közötti fiatal roma és nem roma fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a kortárs roma dráma és a hősnő/ hős alakjának kreatív felfedezése iránt. A workshopon való részvétel ingyenes. A tevékenységek román nyelven zajlanak.

Az oktatókkal, Mihaela Drăgannal és Zita Moldovannal közösen megismerkedhetsz roma drámaszövegekkel és betekintést nyerhetsz a történetmesélés és a drámaiírás világába. Az első két napon ismerkedős, önismereti és improvizációs játékokkal fogunk kísérletezni roma szerzők darabjainak részleteiből kiindulva. A harmadik napot a kreatív írásnak szenteljük, és lehetőséged nyílik felfedezni a drámaiírás különböző technikáit, megtanulhatod, hogy hogyan építsd fel a karaktereket, a párbeszédeket, a szereplők közti kapcsolatokat, a konfliktust, illetve beszélünk a stílusról és a drámai mű szerkezetével kapcsolatos más részletekről. Drámai írásgyakorlatokat fogunk végezni, melynek keretében egy rövid, saját szövegen dolgozhatsz, és a végén visszajelzést is kapsz az oktatóktól.

A 2020. szeptember 18. és 20. között zajló műhelymunkán legfeljebb 20 személy vehet rész. A programnak a Kolozsvári Kulturális Központ (Centrul Cultural Clujean) Fluierașului utca 3. szám alatti székhelye ad otthont, a járvány követelte minden biztonsági intézkedést betartva.

A workshopon való részvétel ingyenes, azonban jelentkezéshez kötött, melyet szeptember 16-áig tehetsz meg smsben a 0739883584 telefonszámon vagy emailben a [email protected] címen – a levél témájaként a roma (s)heroest megjelölve.

Mihaela Drăgan és Zita Moldovan a Giuvlipen alapítótagjai, mely az első romániai, roma feminista színházi társulat és amelyet a Reuters hírügynökség forradalmi társulatnak nevezett. A Giuvlipen előadásai feminista és antirasszista elveket követnek, mellyel a kritikai diskurzust kívánják elősegíteni társadalmainkban.

További információ az oktatókról és a wokrshopról itt található. A műhelymunka Facebook-eseménye pedig itt elérhető. A kolozsvári workshopot a Kolozsvári Kulturális Központ (Centrul Cultural Clujean) szervezi a Giuvlipen színházi társulattal közösen, a kortárs roma kultúrát promováló Jivipen projekt keretében. A Roma (s)heroes workshopok a (Roma) heroes in Theater Education and Everyday Life Erasmus+ projekt részei.

 

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás