Vezi și versiunea română pe pagina a doua.
Read it also in English on the third page.

Szeretettel meghívunk a 22. Kolozsvári Autonóm Piacra (KAP), vasárnap, január 26-án 14:00 órai kezdettel a I.L. Caragiale parkba, ahol néhány óra erejéig egy igazán szabad teret szeretnénk létrehozni, ahol mindenki egyenlően emberi bánásmódban részesül. A megszokott módon ez alkalommal is sok odafigyeléssel és odaadással készült meleg étellel várunk, illetve szabadon cserélnek majd gazdát különböző ruhaneműk, használati tárgyak és szolgáltatások.

Az ételt a kolozsvári piacokról összegyűjtött alapanyagokból készítjük. A piacon árulók szolidaritása nélkül ez nem jöhetne létre, gyertek hát fogyasszunk el együtt egy finom ebédet. A felszolgált étel vegán (100%-ban növényi alapanyagokból készült), mivel nem szeretnénk részese lenni egy olyan elnyomó rendszernek, mely károsítja a környezetet és az kizsákmányolja az állatokat az emberi kényelem nevében. Íly módon szinte mindenki, diétájától függetlenül élvezheti a felszolgált eledelt.

Ezúttal is lesznek különböző tárgyak és szolgáltatások. Mindenkit bátorítunk a szabad piacon való részvételre: hozhatunk otthonról nélkülözhető vagy nem használt dolgokat (könyveket, ruhaneműt, takarót, játékokat, bármilyen, mások számára hasznos tárgyat), ugyanakkor szabadon választhatunk a hozott tárgyak közül, ha hasznosnak véljük azt. Higiéniai eszközök előzetes gyűjtésére csütörtökön 16 és 21 óra között kerül sor az Someșului/Dézsma utca 45 szám alatt. Ha segíteni szeretnél, de ez az időpont nem jó neked, akkor a vasárnapi alkalomra is elhozhatod azt, amit szeretnél.

Ne feledjétek, itt nincs szükség pénzre és nem is látjuk szívesen.

A Kolozsvári Autonóm Piac az adomány alapú gazdaság elvén működik, ahol a javak és a szolgáltatások bármiféle megállapodás vagy haszon elvárása nélkül cserélnek gazdát. Ideális esetben egy közösségben ezek a cserék önkéntesen működnek, elősegítve a társadalmi kapcsolatok fejlődését. Nem minden a profitról és a társadalmi előnyök kovácsolásáról szól, a társadalomban létrejövő cserék a piacgazdaságon kívül történnek, a jó szándék és az együttműködés elveit követve.

A Kolozsvári Autonóm Piac – Manifesztum

Gazdagabb világban élünk mint valaha, mégis több mint 840 millió ember éhezik. Egy olyan világban élünk, melyben 15  ország összesen 1338 milliárd eurót költ fegyverekre és háborúra, miközben több mint 100 millió embernek nincs tető a feje fölött. A munkánk által létrehozott összvagyont ugyanazok monopolizálják, akik a gazdasági válságért felelősek, mely munkanélküliséghez, bizonytalansághoz vezetett és a nemzetközi hitelintézetek rabszolgáivá tette a népességet.

A jelenlegi rendszer képtelen a többség igényeit kiszolgálni, egy rendszer mely ellentmond az együttműködés elsődleges szükségességének, kudarcra van ítélve. Egy olyan világ, melynek ideálja az anyagi javak felhalmozása, és az emberek bankszámla alapján való elkülönítése, csupán hamis reményekkel kecsegtet, a választás és a fejlődés terén.

A konzumerizmus nem más mint illúzió. Egy marketingstratégia ami által a kevesek hasznot húznak a többségből, meghagyva számukra a szabad választás illúzióját, az egyén szabadságát a vásárlás szabadságával helyettesítve. Ennek eredménye egy konkurencia által dominált világ, ahol a tőke halmozása a végső cél, ahol az emberek csupán számok, a köztük lévő kapcsolat pedig arra korlátozódik, hogy hogyan tudnak egymásból hasznot húzni.

Arra tanítottak minket, hogy nincs más lehetőségünk, minthogy egyszerű fogyasztók legyünk, hogy egy “egészséges” gazdaság jelenti az egészséges világot, hogy célunk egy olyan gazdasági és pénzügyi rendszer fenntartása, mely nem értünk dolgozik, azon egyszerű oknál fogva, hogy egyszer mi is a hierarchia csúcsára érhetünk. Valóban létezik esélyegyenlőség? Mi történik, ha valakinek születésénél fogva nincs pénze és oktatáshoz való hozzáférése?

Az együttműködés, méltóság, béke és tisztelet minden közösség alapjául kellene szolgáljon, ahol a választás nem csupán arról szól, hogy “mit fogyasztok ma?” vagy “kinek adom el az időmet?”, hanem annak a lehetőségéről, hogy olyan munkát végezzek, ami kiteljesít és elégedetté tesz. Egy szegénységtől, éhezéstől és gyűlölettől mentes közösségben, ahol nem az vagy, amid van, ahol a másik segítése nem egy önzetlen tett, hanem általános gyakorlat.

Mert  egy erős közösség kölcsönös segítségnyújtáson, szolidaritáson és jóindulaton alapul. Mert a pénz nem boldogít, az emberi kapcsolatok a barátság és az együttműködés annál inkább. Mert az anyagiasság és konzumerizmus nem megoldás a problémáinkra.

Szeretettel meghívjuk a Kolozsvári Autonóm Piacra, hogy részese legyen egy olyan közösségnek, amely nemet mond a pénzre és a haszontalan javak túlzott fogyasztására, és hogy új barátokra leljen. A KAP az ajándék alapú gazdaság elvén működik, mely szerint a javak és szolgáltatások felkínálása különösebb megegyezés illetve jutalom elvárása nélkül történik. Ideális esetben egy közösségben ezek a cserék automatikusan létrejönnek, és kapcsolatépítő szerepet töltenek be. A profit és a társadalmi előny nem minden, a társadalomban a cserék nagy része a piacgazdaságon kívül működik, jóakarat és együttműködés alapján.

Találkozzunk havonta Kolozsvári Autonóm Piac néven, teremtsünk egy pénz- és társadalmi megosztottságoktól mentes teret, ahol  különböző műhelyek kerülnek megrendezésre, szolgáltatások és javak cserélnek szabadon gazdát, és együtt tálalunk egy adag meleg ételt a Food Not Bombs (Élelmiszer, nem bombák) égisze alatt.

INGYENES JAVAK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK

Az ingyenesen felkínált javakkal és szolgáltatásokkal egy alternatívát keresünk a jelenlegi gazdasági rendszerre. Szeretnénk lehetőséget biztosítani a közösség tagjainak, hogy szétosszák azon javakat, melyekből többlettel rendelkeznek. Javak alatt ez esetben nem csak ruhákat, háztartási cikkeket, könyveket, növényeket stb. értünk, de szolgáltatásokat, segítséget és a közösség életét megkönnyítő hasznos információkat is.

Ez nem jótékonyság, hanem egy kísérlet arra, hogy a különböző társadalmi rétegek tagjait egymáshoz közelebb hozza, áttörje a köztük lévő sorompókat, és legalább néhány óra erejéig minden résztvevő egyenlőnek érezze magát.

MŰHELYEK

A műhelyek az új dolgok és foglalkozások elsajátítása által az információ szabad áramlását ösztönzik. Az eddigiekben különböző tárgyakat tanultunk meg újrahasznosítani, hangszereket készítettünk csövekből, karkötőt és tárolót műanyag flakonból, bepillanthattunk a fotográfia művészetébe és jobban megismertük jogainkat.

A manifesztum teljes szövege itt olvasható.

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás