Az Orbán-rezsim gazdaságtana és ideológiakritikája – Fordulat 26. lapszámbemutató

English version is on the third page.
Versiuna în limba română se află pe pagina a doua.

Mi a helyzet Magyarországon? Hogyan működik az Orbán-rezsim és miért? A Fordulat társadalomelméleti folyóirat legújabb lapszáma a jelenlegi magyar politikai, gazdasági, társadalmi folyamatokat elemzi. Sokféle narratíva született már a NER-ről. E lapszám egyedi hozzájárulása, hogy szerzői (a Helyzet Műhely kutatói közösség tagjai), az Orbán-rezsimet nem mint egy egyedülálló politikai konstrukciót vizsgálják, hanem egy tágabb történeti, politikai gazdaságtani keretben, a világrendszerelmélet alapján elemzik a magyar helyzetet.

A lapszámbemutató a tranzit .ro/Kolozsvár, a szem, a Helyzet Műhely, a Fordulat folyóirat és a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) gender programjának közös rendezvénye. A beszélgetés első sorban a „nőpolitikára”, gender rezsimre, társadalmi struktúrákra és az Orbán-rezsim kultúrpolitikájára fókuszál majd. Olyan kérdésekre térünk majd ki, hogy mi köze a Családok évének, vagy az abortusz szabályozásnak a kapitalizmus működéséhez? Ki hogyan profitál vagy lesz kizsákmányolva a magyar társadalomban a NER-ben? Mi köze a magyarországi kultúrharcnak a globális gazdasági folyamatokhoz?

A Fordulat a Társadalomelméleti Kollégium folyóirata. Legújabb, most bemutatandó számának tartalomjegyzéke már elérhető a honlapon, az első harminc érkező vendég pedig kap egy nyomtatott példányt!

A Helyzet Műhely egy társadalomelméleti kutató műhely, amely azért alakult, hogy a mai magyar helyzetet a mai magyar társadalomtudományban kevéssé jelen lévő baloldali kritikai szempontok bevonásával elemezze.

Program

19:00 – 19:15 Megnyitó – Katona Noémi – FES
19:15 – 21:00 Kerekasztalbeszélgetés
Csányi Gergely – szerző, szerkesztő, a Helyzet Műhely tagja
Éber Márk Áron – szerző, szerkesztő, a Helyzet Műhely tagja
Katona Noémi – hozzászóló, FES, a Helyzet Műhely tagja
Szarvas Márton – szerző, a Helyzet Műhely tagja

Moderátor: Bíró Noémi

Helyszín: tranzit .ro/Kolozsvár
Napoca utca 16. szám, első emelet
Kolozsvár

A magyar beszélgetéshez román szimultán tolmácsolást biztosítanak.

 

Print Friendly, PDF & Email

Megosztás