Két pedagógia-konferencia után első hosszú szakmai hétvégéjét is megszervezi a Mentés másként Verespatakon július 26-28. között!

“Nem újabb módszerekre van szükség, mert nagyon sok módszert ismerünk, hanem szemléletváltásra” – mondta Mészáros György az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának docense a második Mentés másként konferencián.

Ehhez a szemléletváltáshoz keresünk minél több meggyőző érvet a pedagógia magyarországi és romániai történetét, alakulását vizsgálva, és jelenbeli kérdésekre fókuszálva:

  1. az oktatási rendszer aktuális törvényi keretére, hogy jobb rálátásunk legyen a módosítási lehetőségeire és eljárásaira;
  2. a romániai pedagógusképzés rendszerére; a lengyel és finn pedagógusképzési modellre mint jó példákra;
  3. reformpedagógiai törekvésekre (filmpedagógia, kritikai pedagógia).

„Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót” – zárja bemutatkozóját L. Ritók Nóra a Nyomor széle blogon. 2017-ben kiadott Láthatatlan Magyarország című könyvét, melynek bemutatójára sor kerül a táborban, egy évtizednyi blogbejegyzésből válogatta össze a szerző. A könyv korkép a gyermekszegénységről, mozaik-magyarázat arra, hogy miért képtelen hatni az oktatási rendszer a hátrányos helyzetű gyerekek sorsára és miért tehetetlen a szociális ellátórendszer a mélyszegénységgel szemben.

A Mentés másként pedagógia tábor célja, hogy interdiszciplináris szakmai körben mélyüljünk el a kiválasztott témákban, hiszen úgy gondoljuk, a pedagógia nem annak a módját jelenti, hogy miként “adjuk le az anyagot” a gyerekeknek, hanem egy komplex, társadalmi felelősségvállaláson alapuló együttműködés, melyben pedagógusok, segítő szakemberek, pszichológusok, jogászok, művészek, az akadémiai és a civil szféra egyaránt részt kell, hogy vegyen.

#kritikaipedagógia #történetiperspektíva #szemléletváltások #rendszerszemlélet #egyenlősítőközoktatás  #törvényikeretek

A tábor ötlete abból született, hogy a főként tematizáló jellegű konferencia mellé egy alaposabb szakmai munkát lehetővé tévő alkalmat is fontosnak találunk megszervezni. A Mentés másként első pedagógiai tábora, tekintve kísérleti jellegét is, kisebb létszámú résztvevőt céloz meg.  Olyan tudáshoz próbálunk közelebb kerülni, amely hosszú távon az oktatási rendszer tényleges demokratizálásához vezethet.

Jelentkezni a jelentkezési ív kitöltésével tudsz július 15-ig, vagy míg a helyek száma tart!

Jelentkezési űrlap: https://docs.google.com/forms/d/1SeMoDIJGAzNzKfo1u51-5wbDrr5–iU1EOFYsg84JgA/viewform?edit_requested=true

Folyamatosan frissülő Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2343122922613340/

A tábor eddigi témái és meghívottai

(a végleges programot és a tábori foglalkozásokhoz kapcsolódó ajánlott olvasnivalót e-mailben küldjük)

Július 26. péntek

#Az aktuális helyzet megértése felé

  • Történeti perspektíva: oktatási reformok és filmpedagógia – Kodolányi Sebestyén – filmrendező, kurátor, levéltáros
  • Aktuális – oktatási rendszer helyzete, törekvések – Köllő Zsófia – Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Július 27. szombat

#Kritikai peda, egyenlősítő közoktatás

  • Mészáros György – ELTE: Kritikai pedagógia, rendszerkritika és a gyakorlat
  • Tordai S. Attila – tranzit.ro/Kolozsvár, kurátor: Képzőművészeti nevelés, kritikai pedagógia
  • Virtuális könyvbemutató – L. Ritók Nórával Major Zsuzsa beszélget a Láthatatlan Magyarország című könyvről

Július 28. vasárnap

#Pedagógusképzés itthon és nemzetközi példák, oktatás és nyelv

  • Fóris-Ferenczi Rita – BBTE: Pedagógusképzés helyzete és lehetőségei
  • Kádár Edit – BBTE: Nyelv és oktatás, nyelvészet és oktatás

A meghívottak előadásait és műhelyfoglalkozásait a szervezők által facilitált szakmai viták egészítik ki az ajánlott szakirodalom alapján.

Az ajánlott 90 lejes részvételi díj egy fő szállása és étkezése költségét fedezi, ez az összeg teszi fenntarthatóvá a tábort. Belátásod szerint és lehetőségeidhez mérten fizethetsz kevesebbet vagy többet.

Várunk Verespatakon!

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás