Indul a Tranzíciók, kortárs előadóművészeti programsorozat a kolozsvári Tranzit Házban

A Tranzit Alapítvány egy euroregionális kortárs előadóművészeti programsorozatot indít Tranzíciók/Tranziții néven. A programsorozatot Székely Csaba Vitéz Mihály/Mihai Viteazul című darabja nyitja meg 2019. március 30-án 19 órai kezdettel.

2019. márciusától a Tranzit Ház (G. Barițiu/Malom utca 16. szám, Kolozsvár) két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, illetve performansznak ad otthont. A Tranzíciók/Tranziții kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra hívott előadások peremhelyzetekről és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor saját helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik.


A Vitéz Mihály/Mihai Viteazul egy hős felemelkedését és bukását meséli el, miközben hatalomvágyról, zsarnokságról, sikerről, manipulációról, barátságról és árulásról is szól. Egy igaz mese, amely megmutatja, hogy hogyan játszik velünk a Történelem, ha ki akarjuk őt játszani. A szatíra ugyanúgy utal a politikai vitákra, mint arra a módra, ahogy mi írjuk/újraírjuk a történelmet, legyen szó régmúlt vagy mostani, egészen friss eseményekről. Székely Csaba a magyar és a román történelmi adatok felhasználásából kiindulva, szatirikus kulcsban alkotta újra Vitéz Mihály alakját, meghagyva a szöveg klasszikus struktúráját.

írta / Székely Csaba
rendezte / Ándi Gherghe
díszlet / Bogdan Spătaru
zene / Kovács Károly
videó / Andrei Gereb
játsszák / Sebastian Marina, Alexandru Frânceanu, George Bîrsan, Laura Mihailache, Raisa Ané, Ștefan Roman, Cristi Bojan, Narcis Zamfir, Szabó János-Szilárd, Kovács Károly, Benedek Botond-Farkas


A Tranzíciók/Tranziții második, Személyi kultusz/Cultul personalității című előadására április 20-án, szombaton 19 órától kerül sor.

A Személyi Kultusz egy performatív kísérlet, amely a Román Kommunista Párt Politikai Bizottságának dokumentumai, valamint titkosszolgálati anyagok alapján kérdez rá arra, hogyan viszonyulunk közelmúltunk történelméhez és annak elhunyt szereplőihez. Hogyan lehetséges performatív módon viszonyulni egy mai napig nehezen érthető időszakhoz, amelyről voltaképpen nagyon keveset tudunk?

„Az előadás nem konvencionális módon közelíti meg a politikát. Ceaușescu, Pauker és Dej szelleme vitatkozik egy televíziós showműsorban arról, hogy mi mindent történt, amíg ők hatalmon voltak. Első látásra talán nehéz elhinni, hogy a pártgyűlések archívumokból előbányászott száraz dialógusai egy élő és magával ragadó előadássá állnak össze, amely egy pillanatra sem válik felületessé vagy szenzációhajhásszá. Nehéz megtartani ezt az egyensúlyt, és úgy gondolom, hogy az előadás legfőbb erénye éppen ez, az ismeretátadás és dramatizálás egyensúlyának a megteremtése. Valószínűleg a helyes mérték megtalálásában nagy szerepet játszik az a nagyszerű ötlet is, hogy ezek a dialógusok a politikai élettel kapcsolatos, és – különösen Ana Pauker esetében -, magánéleti vádaskodásokkal legyenek megtűzdelve. Hozzájárul továbbá a színészek professzionalizmusa, valamint az előadás musical-betétekkel színesített zenei világa.” (Maria Cernat, Baricada)

írta és rendezte / Mihai Lukács
díszlet / Iulia Toma
zene / Rekabu, Nicky Stevens
videó / Claudiu Cobilanschi
producer / Giuvlipen
játsszák / Oana Rusu, Andrei Șerban, Raj Alexandru Udrea.


Az aszem.info a Tranzíciók című rendezvény partnereként, ennek soron következő előadásairól recenziók vagy kritikák közlésére vállalkozik, amennyiben akad ezt a feladatot szívesen vállaló szerző, várjuk a jelentkezését. Cserébe számára egy-két ismerőse kíséretében díjmentes belépést biztosítanak a szervezők. A rendezvény teljes programjának közzététele időközben/részletekben fog történni, a meghívottak előadásai rögzíthető időpontja véglegesítésének függvényében.

 

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás