Utolsó punk koncert a Rizom Infokioskban

Textul în limba română este pe pagina a doua. A román nyelvű szöveg a második oldalon olvasható.

Kolozsváron, a Brassai Sámuel utca 5. szám alatt, a tranzit.ro épületének pincéjében működik a Rizom Infokiosk nevű kollektíva, könyvtárral és koncerthelyszínnel. Az LMA collective már három éve DIY punk koncerteket szervez a helyszínen, helyi és külföldi előadókkal. Eddig összesen 42 koncerten 61 bandát hallhattunk a Rizomban. Ezen kívül beszélgetéseken, olvasókörökön és filmvetítéseken is részt vehettünk.

Az LMA collective tagjai abban hisznek, hogy a punk nem csak egy fashion statement vagy egy ürügy a rombolásra. Nem tolerálják a rasszizmust, a homofóbiát, a szexizmust és semmilyen olyan viszonyulásmódot, amely dominálni próbálja az embereket a koncerteken és az élet többi részén. Továbbá a veganizmusban és az állati felszabadulásban hisznek. Elítélik a kapitalizmust és a fasizmust. Ezeknek az elveknek megfelelően válogatják ki meghívottjaikat is a Repetiție cu prietenii (Próba a barátokkal) nevű koncertsorozathoz.

A tranzit.ro-nak és a Rizomnak helyet adó épületet hamarosan lerombolják, és egy új, magyar kulturális központot építenek a helyére. Ennek hatására a két független platform kiszorul korábbi helyéről, mivel az új intézményt egyelőre átláthatatlan szempontok mentén szervezik meg magyar állami finanszírozással, ami nem összegyeztethető a tranzit.ro és a Rizom radikális létezésmódjával, ellenálló, hatalomkritikus és önkritikus ideológiájával.

Csütörtökön, július 12-én 21 óratól kerül sor az utolsó koncertekre a jelenlegi Rizomban. A koncerten két romániai punk bandát, a kolozsvári-temesvári, blackened sludge-ot játszó VVVLV-t és a kolozsvári, fast hardcore disdedimineață nevű együttest hallhatjuk.

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás