Ez itt a SZEMBESZÉD, az új szem folyóirat és a Román Televízió Magyar Adásának közös műsora, melyben száliránnyal szemben fésüljük a társadalmi hétköznapokat.

Gyakran hangzanak el a kortárs közbeszédben a keresztyénséget, vallásosságot sirató szólamok, melyek a különféle társadalmi válságokat a keresztyén kultúra hanyatlásaként beszélik el. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek során az egyházak ismét birtokba vették a köztereket, a közintézményeket, valamint az egyéni, társadalmi, politikai és gazdasági élet újabb és újabb területeit. Az ehavi szembeszédben a kortárs vallásosságot, annak a felvilágosodáshoz, a szocialista hagyományhoz és a neoliberalizmushoz fűződő kapcsolatait vizsgáljuk.


Urmăriţi CONTRAVORBE, emisiunea comună a revistei noastre şi a emisiunii în limba maghiară a Televiziunii Române, în care ţesălăm cotidianul în răspăr.

În discursul public întâlnim adesa sloganuri care deplâng creștinismul, credința și care leagă diferitele crize sociale de decăderea culturii creștine. În același timp, de-a lungul celor din urmă decenii, bisericile și-au reafirmat prezența în spațiile și instituțiile publice, în noi și noi domenii ale vieții private, sociale și economice. În ediția de astăzi vorbim despre credința în zilele noastre și despre relațiile credinței cu Iluminismul, cu tradițiile socialiste și cu neoliberalismul.

 

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
Borbély András

Borbély András (1982) költő, esszéista. Gyergyóremete.

Cikkek: 69