Ez itt a SZEMBESZÉD, az új szem folyóirat és a Román Televízió Magyar Adásának közös műsora, melyben száliránnyal szemben fésüljük a társadalmi hétköznapokat.

A háborúról való beszédre gyakran vetül rá a gyanú, hogy maga is a háború szolgálatában áll. Vagy azért, mert aki a háborúról beszél, óhatatlanul egyik vagy másik oldal pártját fogja, sőt egyenesen „szurkol” az egyik háborús félnek. Vagy azért, mert a háborút megkérdőjelezhetetlenül „kemény ténynek”, adottságnak, szükségszerűségnek tekintik, amely, ha már bekövetkezett, nem lehet kitérni előle, igazodni kell hozzá.


Urmăriţi CONTRAVORBE, emisiunea comună a revistei noastre şi a emisiunii în limba maghiară a Televiziunii Române, în care ţesălăm cotidianul în răspăr.

Discuțiile despre război sunt adesea pasibile de a servi tocmai cauza războiului. Fie pentru că cel care vorbește despre război ține partea uneia dintre părțile beligerante sau chiar o susține ferm, fie pentru că războiul a ajuns să fie considerat un dat, o necesitate, și , odată produs, nu mai poate fi evitat, deci trebuie să ne adaptăm la el. În ediția de astăzi vorbim despre șansele criticii războiului.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
Borbély András

Borbély András (1982) költő, esszéista. Gyergyóremete.

Cikkek: 69