A We fly, we crawl, we swim [Repülünk, csúszunk, úszunk] az első olyan romániai rövidfilm, amely összekapcsolja a klímaigazságosságért és a társadalmi igazságosságért folytatott harcokat az antispecizmus[1] elveivel, különös figyelmet fordítva a nonhumán állatokra és a módra, ahogy őket reprezentálni lehet.

A filmet egy három főből álló csapat (Aron Nor, Mina Mimosa, M. Martelli), a just wondering kollektíva, hozta létre, akik a filmgyártás egészével foglakoztak, illetve Oana Cristina Pușcatu színésszel és Teodora Retegan énekessel dolgoztak együtt a hangfelvételeken.

Globális viszonylatban lényeges, azonban felénk ritkábban tárgyalt témákat vet fel a film: a klímaigazságosság kérdését olyan nézőpontból közelíti meg, mely figyelembe veszi a többi állat életét, a politikai ökológia, az animal studies, a poszthumanizmus és a környezeti igazságosság elméleteiből merítve. Az animáció azonban nem egy elméleti bemutató, hanem egy elbeszélés, mely egy emberi szereplő helyzetéből indul ki, aki más állatokkal él és gondolkodik együtt, valamint elkezdi feltenni a kérdést, hogyan nézhetne ki a velük közös igazságosság? Ez a vízió több mint a veganizmus, a klímaváltozással szembeni mozgalmak vagy az állatjogi aktivizmus egymás mellé helyezése: egy másfajta életmódot javasol és másfajta megértési kereteket.

A 23 perces filmet online teszik közzé, a just wondering csapat Youtube-csatornáján január 15-én. Az animáció angol nyelvű, román, angol és olasz felirattal, azonban hamarosan magyar felirat is elérhető lesz.

A rövidfilm előzetese alább megtekinthető. Az online bemutató Facebook-eseménye itt, a just wondering Youtube-csatornája pedig itt elérhető.

A just wondering egy három főből álló kelet-európai kollektíva, akik rövid animált videóesszéket hoznak létre azzal a céllal, hogy a kortárs gondolkodás nagyobb filozófiai és szociológiai fejleményeire reflektáljanak, az aktuális status-quot kritika alá véve. Munkájuk politikai és spekulatív, mely elkötelezett az elnyomás minden elterjedt formájának vizsgálata iránt, megkérdőjelezve a hatalmi viszonyokat, a privilégiumot, valamint a világban elfoglalt helyünket és nézőpontunkat.

Korábbi videóesszéik közül alább kettőt is ajánlunk, de Youtube-csatornájukon szabadon megtekinthető minden alkotásuk, mely a filozófia, a szociológia, a költészet és a képzőművészetek eszköztárát ötvözi. Felhívásuk szerzőknek és jövőbeli kollaborációkra folyamatosan nyitott, melyről további információt angol nyelvű honlapjukon találtok.


Videóesszé Audre Lorde munkásságáról és a sérülékenységről:

Videóesszé Donna Haraway munkásságáról és a rokonulásról:


[1] A specizmus az egyéneket érő eltérő bánásmód vagy morális megfontolás a kultúra, a filozófia és a társadalom bármely szintjén, az alapján, hogy ezek mely fajba tartoznak, melynek következtében az emberi faj elsőbbrendőséget élvez. Az antispecizmus ez ellen és a fajok közötti egyenlőségért és igazságosságért küzd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
a szem
Cikkek: 73