Tíz év telt el azóta, hogy Kolozsváron 350 roma személyt lakoltattak ki Coastei / Karjala utcai otthonaikból, majd a pataréti szeméttelepek mellé költöztették át őket.  Ennek okán a Coastei / Karjala Utcai Romák Közösségi Szervezete (Asociația Comunitară a Romilor din Coastei) és a Szociális lakásokat MOST! (Căși Sociale ACUM!) eseménysorozatot szervez, melyben megemlékeznek a tíz évvel ezelőtt történtekről és az azóta is tartó, a méltányos lakhatásért folytatott küzdelemről beszélgetnek.

Az esemény két főbb megmozdulásból áll: december 17-én, csütörtökön, a Facebookon élőben közvetített utcai megemlékező akcióknak lehetünk tanúi és december 18-án, pénteken, romániai idő szerint 19 órától egy élő online kerekasztalt követhetnek az érdeklődők.

December 17-én, csütörtökön 11 és 17 óra között a Coastei / Karjala utcából, a kolozsvári polgármesteri hivatal mellől és a Cantonului utcából közvetítenek kilakoltatás ellenes, antirasszista és a lakhatási igazságosság mellett kiálló videóüzeneteket. Az eseményhez bárki csatlakozhat Facebookon a #stopevacuarilorfortate (#legyenvégeakilakoltatásoknak) hashtaget használva. A csütörtöki nap a Focus Atelier műhelyeinek keretében létrejött Ingatlanfejlesztők (Dezvoltatorii) című audioszínházi előadás 19 órai közvetítésével zárul.

December 18-án, pénteken 19 órától A lakhatás a társadalmi mozgalmak metszéspontjában címmel online kerekasztalra kerül sor, melyen a Coastei / Karjala Utcai Romák Közösségi Szervezetének képviselői és a Szociális lakásokat MOST! aktivistái mellett számos más romániai aktivista mozgalom, illetve társadalmilag elkötelezett kulturális intézmény – köztük szerkesztőségünk – tagjai vesznek részt, akik az antirasszista lakhatási mozgalomról fognak beszélgetni saját társadalmi-kulturális munkájuk tükrében. Többek között szó lesz a kapitalista állam és piac ellen folytatott lakhatási küzdelmekről, a környezeti rasszizmusról, a tiszta környezetben való lakhatás jogáról, interszekcionális feminizmusról, etnikumok és szervezetek közötti szolidaritásról, roma színházról és társadalmilag elkötelezett kulturális eseményekről, illetve a médiaplatformok szerepéről a társadalmi mozgalmakban. A kerekasztal résztvevői: Linda Greta (A Coastei / Karjala Utcai Romák Közösségi Szervezete, Szociális lakásokat MOST!), Maria Stoica, Vincze Enikő és George Zamfir (Szociális lakásokat MOST!), Magda Matache (Harvard Egyetem, FXB Központ), Veda Popovici (FCDL), Carmen Gheorghe (E-Romnja), Mihaela Drăgan (Giuvlipen feminista színházi társulat), Lorand Maxim (Tranzit Ház), Ioana Florea (Lakhatásért Blokk / Blocul pentru Locuire) és Ugron Nóra (a szem). A román nyelvű beszélgetést Soring Gog (Társadalmi Szolidaritásért Intézet) moderálja.

Továbbá, a beszélgetés után virtuális kiállításmegnyitón is részt vehetünk, illetve ugyancsak pénteken kiadják a Tégla – a lakhatási igazságosság lapjának (Cărămida – Ziarul dreptății locative) 13. román nyelvű számát. Az újság magyar nyelvű változatát később publikálják, a Tíz év – a küzdelem folytatódik kiállítás, pedig, péntek estétől az alábbi linken lesz megtekinthető.

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
a szem
Cikkek: 73