Versiunea în limba română se află pe pagina a doua.

Szimultán akció Kolozsváron, Temesváron és Bukaresten.

A lakhatási válság jóval a Covid-19 járvány előtt kezdődött. A kilakoltatások, a szegregáció, a dzsentrifikáció, a hatalmas bérleti díjak és a kényszerítő erejű végrehajtói intézkedések mintegy normálissá váltak az életünkben. Ez az az úgy nevezett „normalitás”, amelyhez a Covid-19 egészségügyi válság hozzáadódott.

November 5-én csatlakozz te is a Lakhatásért Blokk lakhatási válság tudatosítására irányuló akciójához. Ismersz valakit, akit kilakoltattak? Vagy valakit, aki túl magas lakbért fizet? Valakit, akinek alig sikerül kifizetnie a rezsit? Talán épp te vagy az? A saját szemeddel láttad, hogy egy nagyon szeretett környéket hogyan pusztítottak el az ingatlanfejlesztők? Hogyan vált az utcád a sok pénzzel rendelkezők játszóterévé, és hogyan mellőzték lassan-lassan a szomszédaidat?

November 5-én 10 és 16 óra között, menj el egy olyan helyre, ahol lakhatási igazságtalanság történt, és közvetíts egy élő videót az akció Facebook-eseményén vagy a személyes oldaladon. Mondd el, hogy hol vagy és mi történt ott, illetve add hozzá a a román #CrizaLocuirii és / vagy magyar #LakhatásiVálság hashtaget és a következő szlogent: Tegyük együtt láthatóvá a lakhatási válságot (vagy románul: Împreună facem vizibilă criza locuirii)!

#LakhatásiVálság #CrizaLocuirii
#SzociálisLakások #LocuințeSociale
#2ÉsNem20ÉvenBelül  #În2aniNu20

Ez az esemény a Lakhatásért Blokk stratégiájának része, amely a lakhatási válságra és társadalomban megfigyelhető válságra általában reagál, a Covid-19 világjárvány összefüggésében. Stratégiájuk egyik fő pillére A szociális lakásokat 2 és nem 20 éven belül! petíció, melynek szövegét korábban már közöltük (itt elérhető) és amellyel a helyi önkormányzatokra kívánnak nyomást gyakorolni, hogy a kérelmezéstől számolva 2 éven belül hozzanak döntést és utalják ki a szociális lakásokat az erre jogosultaknak. Az aláírások összegyűltével, a petíciót benyújtják a bukaresti, a kolozsvári és a temesvári helyi önkormányzatokhoz, és az intézkedések elfogadását követelik majd. Már elkészült a határozattervezet és a bizonyítási jelentés – az önkormányzatoknak csak annyit kell tenniük, hogy elfogadják ezeket! Ezelőtt azonban még aláírásokra van szükség.

Kapcsolódj be, írd alá és add tovább: https://campaniamea.declic.ro/efforts/locuinte-sociale-in-2-ani-nu-in-20 

📢 Se întâmplă azi și în Cluj, între orele 12.00-16.00, în mai multe locații ale orașului.

✊ Oricine se poate alătura…

Posted by Căși sociale ACUM / Social housing NOW on Wednesday, November 4, 2020


Szerkesztőnk, Ugron Nóra magyarul és románul beszél a kolozsvári lakáspiac monopóliumáról a lakásárak fölött. Egész Romániában Kolozsváron a legmagasabbak a lakbérek, az önkormányzati kézben levő lakásállomány, pedig, egyre csökken, miközben egyre több lakást építenek magán, profiorientált ingatlanbefektetők:

Schneider-Lőnhárt Csenge, kolozsvári egyetemista az állami bentlakások helyzetéről beszél. A kolozsvári mintegy 80 ezer egyetemistából mindössze 14 ezer számára jut hely állami bentlakásban. A maradék több mint 60 ezer diák túlzsúfolt és rossz állapotú albérletekért kényszerül magas bérleti díjat fizetni:


A Blocul pentru Locuire azaz magyarul a Lakhatásért Blokk, egy decentralizált romániai aktivistahálózat, amely a közösségeknek a szerepvállalásáért és politikai szerveződéséért küzd a lakhatási igazságtalansággal szemben. A kolozsvári Căși sociale ACUM / Social housing NOW, a temesvári Dreptul la Oraș, az Asociația Femeilor Rome – E-Romnja, a bukaresti Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire és a RomaJust – Asociația Juriștilor Romi csoportokból áll.

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás