A neoliberalizmus romjain: lehetséges-e szolidáris gazdaság Közép- és Kelet-Európában?

The English version is on the second page.

Az államszocializmus összeomlását Közép- és Kelet-Európában radikális neoliberális reformok követték, amelyek megváltoztatták a társadalom szövetét, és a globális kapitalista piacokhoz kapcsolták a régiót. Strukturális reformok három évtizednyi sorozata után a kelet-közép-európai társadalmak internalizálták a piaci verseny, a vállalkozói attitűd és a meritokratikus utópiák logikáját. Emellett a közép- és kelet-európai társadalmak a globális piacgazdasággal együtt a történelem talán egyik legsúlyosabb kihívásával néznek szembe: az éghajlatváltozással. A tőke és a vele szövetséges bürokráciák kezében a klímaválság új mozgósító eszközzé válik, amely előnyös pozíciókat teremt a részvényesek és vállalatok számára. Eközben azok a mozgalmak, amelyek a folyamat által érintett emberek – nők, mezőgazdasági dolgozók és veszélyeztetett munkások – életéért küzdenek, hangsúlyozzák az ökoszisztémának és a mindennapi életnek a tőkefelhalmozás terhe alól való felszabadításának szükségességét. 

MOST CSÜTÖRTÖKÖN 🤜🤛

📢 Kolozsvári/nemzetközi/angol nyelvű beszélgetés a #Fordulat27 kapcsán a szolidáris gazdaság…

Posted by Fordulat on Monday, November 2, 2020

 

Ez az esemény a közép- és kelet-európai régió különféle mozgalmaira és küzdelmeire összpontosít, amelyek a regionális kapitalista gazdaságra dolgoznak ki alternatívákat. A szolidáris gazdaság fogalma körül összefogja azokat az új gyakorlati kezdeményezéseket, amelyek egy reproduktív és regeneratív gazdaság megteremtésére törekszenek az éghajlat és a társadalmi válság fényében. A Fordulat magyar folyóirat nemrégiben megjelent számára reflektálva Gagyi Ágnes (Göteborgi Egyetem) és Szarvas Márton (Közép-Európai Egyetem) a kolozsvári aszem.info szerkesztőivel, a budapesti Szolidáris Gazdaság Központ, és a Társadalmi Szolidaritásért Intézet (Institutul pentru Solidaritate Socială, Románia) tagjaival a közép- és kelet-európai szolidáris gazdaságban rejlő lehetőségeket fogják tárgyalni. Felszólalnak: Ugron Nóra (a szem), Juhász-B. Kincső (a szem) és Vincze Enikő (Társadalmi Szolidaritásért Intézet) Az online beszélgetés angolul fog folyni, moderál: Daniela Gabor (University of the West of England, Bristol).

A beszélgetést élőben közvetítjük a szervezők Facebook-oldalán november 5-én, csütörtökön romániai idő szerint 18:30-tól.

FRISSÍTÉS: Az élő közvetítés felvétele elérhető online.

 

Az esemény leírását magyarra fordította Juhász-B. Kincső

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás