A mi sztrájkunk nélkülözhetetlen: Együtt a lengyel nőkkel az abortusz szabadságáért

The English original text is on the second page.
Versiunea în limba română se află pe pagina a treia.

Október 22-én a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyílvánította a magzat súlyos károsodása esetén végezhető abortuszt – az abortusz néhány fennmaradó jogalapjának egyik utolsó formáját. Ezáltal az alkotmánybíróság előkészíti az utat az abortusz majdnem teljes betiltásához Lengyelországban. Mivel így abortuszra csak külföldön van lehetőség, a világjárvány idején még kevésbé lesz biztonságos és sokkal költségesebbé válik a Lengyelországban élő nők számára. Ez az ítélet újra aktiválta a Fekete Tüntetések (Czarny Protest) dühét, lázadások és blokádok erőteljes hullámát indítva el szerte az országban, dacolva a nyilvános összejövetelekre vonatkozó korlátozásokkal, valamint számos demonstrációt indított el a különböző európai városokban is.

Felvonulások, a templomok falaira festett graffitik, valamint a bírósági ítélet óta lezajlott támogató intézkedések azt bizonyítják, hogy a lengyel nőket és az ő oldalukon harcolókat nem lehet elhallgattatni az abortuszhoz való jog elleni támadasról, és hogy nem hajlandóak alávetni magukat a kapitalista társadalom patriarchális követeléseinek. A Lengyelországban folyamatban lévő tiltakozások  jelszavát 2016 októbere óta visszhangozzák nemzetközi, a patriarchális erőszak ellenében szerveződő feminista tüntetések: sztrájk. Ezért ma, október 28-án, szerdán a lengyel nők a termelést és a társadalmi reprodukciót megszakító sztrájkot hirdetnek.

Mi, a Transznacionális Nélkülözhetetlen Autonóm Küzdelmek csoport (Essentional Autonomous Struggles Transnational), a sztrájkolók mellett állunk. Az első nyilvános közgyűlésünkön, amelyen több tucatnyian vettek részt, illetve több ezren nézték meg Közép- és Kelet-Európából, és jóval azon túl is (lásd a találkozó felvételét), úgy döntöttünk, hogy támogatjuk a sztrájkot Lengyelországban, mert ez a sztrájkerőteljes válasz a szabadságunkat érő újabb támadásra.

A lengyel abortusztilalom a szerte a világon és Európában is megfigyelhető, a nők szabadságát korlátozó intézkedések egyik formája, amelyek a COVID-19 világjárvány során erőteljesebben mutatkoznak meg. Számos országban támadás éri az abortuszhoz való jogot – a kormányok a világjárvány-válságot arra használják, hogy korlátozásokat vezessenek be, remélve, hogy elkerülhetőbb ebben az időszakban az ellenszegülés.

Egyértelmű kapcsolatot látunk a nőknek anyai sorsa való ítélése és a „természetes” gondoskodó szerepével való azonosítása között, ami a világjárvány legsúlyosabb terheinek viselését követeli meg tőlük. A nőket túldolgoztatják, kizsákmányolják és alulfizetik ápolói, személygondozói, egészségügyi, takarítói, logisztikai és mezőgazdasági állásaikban – mert többnyire nők végzik az úgynevezett nélkülözhetetlen munkákat. Így folyamatosan fennáll annak a veszélye, hogy olyan évek óta tartó megszorítások miatt fertőződnek meg, amelyek az egészségügyi ellátás katasztrofális összeomlását idézték elő, és amely a munkások védelmének súlyos hiányosságát eredményezi. A bevándorló nők nem kapnak támogatást, nincs tartózkodási engedélyük, ritkán rendelkeznek ingatlannal, és arra  kényszerülnek, hogy veszélyes körülmények között lépjenek át a határokat – munkabér és egy jobb élet reményében, vagy hogy továbbra is túlzsúfolt és nem biztonságos helyeken éljenek.

A nők és a reproduktív szabadság elleni támadások központi szerepet játszanak a járvány súlyotta társadalomban a hierarchiák újratermelődésében és kikristályosodásában. Ma ismét együtt állunk a lengyel nőkkel a biztonságos, legális és ingyenes abortuszért folytatott harcban. Küzdelmük stratégiai fontosságú a transznacionális kapcsolódást célzó projektünkben és az elszigeteltség leküzdésében: ezáltal elismerjük a szubaltern szerepünk megszűntetésére vonatkozó követelést, illetve a mindannyiunkat elnyomó hierarchiák megdöntésének lehetőségét.

Az életünk nélkülözhetetlen, a szabadságunk nélkülözhetetlen, a sztrájk nélkülözhetetlen!

További információért vagy a nyilatkozat aláírásának érdekében írjatok az [email protected] címre.

Aláíró csoportok:

LevFem (Bulgária)
Transnational Social Strike Platform
InfoKolpa (Szlovénia)
The Other Balkan
CLARA Collective (Csehország)
Mad Pride Romania
Colectiva Urzica (Románia)
MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanți / Community of Militant Workers (Románia)
LeneșxRadio (Románia)
Editura Pagini Libere (Románia)
FemBunt (Bulgária, Németország)
zine fem (Románia)
a szem (Románia)
Dreptul la Oraș / Right to the City (Románia)
FCDL – Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire / Common front for the Right of Housing (Románia)
Căși Sociale ACUM! / Social Housing NOW! (Románia)
Asociația Front (Románia)
Feminism România
FILIA Center (Románia)
Plural Association (Románia)
Asociația SexWorkCall (Románia)
A.casă (Románia)
Precarious (dis)Connections (Olaszország)
Women’s Solidarity Foundation-KADAV (Törökország)
Colectiva Autonomă Macaz (Románia)
LeftEast
PostOst-Migrantifa (Németország)
Interventionistische Linke (Németország)
Filaret 16 (Románia)
România – Țara Muncii Ieftine (Románia)
E-Romnja (Románia)
SC Dunja Skopje (Macedónia)
Assemblea Donne del Coordinamento Migranti (Olaszország)
Radio Študent Ljubljana (Szlovénia)
Editura frACTalia (Románia)
Transbalkan Solidarity
Platforma za radne uvjete u kulturi Za K.R.U.H. (Horvátország)
LGBTIQ inicijativa AUT (Horvátország)
Pokret za sekularnu Hrvatsku (Horvátország)
HollaBack! Croatia (Horvátország)
Protagora (Horvátország)
Zagreb Pride (Horvátország)
K-zona (Horvátország)
Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju BRID (Horvátország)
Center for Peace Studies CMS (Horvátország)
Mreža antifašistkinja Zagreba MAZ (Horvátország)
Centre for Women’s Studies Zagreb
Center for Interdisciplinary Environmental Justice (USA / Mexikó)

Fordította Ugron Nóra és Juhász-Boylan Kincső

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás