Kapaszkodunk az úszógumiba. Ha sikerül abbahagyni a kapálózást és fennmaradni a vízen, az már eredmény. A lassú, mély levegővétel megnyugtatja az idegeket és tágítja a tüdőt. Mindannyian eltérő környezetből érkeztünk, de ugyanazért vagyunk itt. Van, akit a családja fizettet be, van, aki egy életre eladósodott, hogy bekerülhessen. Én egész középiskola alatt erre spóroltam, és nem hiába!
Minket idebent az elszántság köt össze, nem az egyformaság. Szolidaritásunkat jelzi a bentlakós ruha, mindenki felölti a zöld kezeslábast, fejkendővel. Ez praktikus, velünk tágul.

Lebegés-oktatás csak heti egyszer van, pedig ezt élvezem eddig a legjobban. Eleinte még nehezen ment, hogy ne görcsösen kapaszkodjak, magam felé húztam a gumikarikát a víz alá. Aztán valahogy ráéreztem. Mély levegő ki, be, ritmusosan. A meditációs gyakorlaton is tanulunk légzéstechnikákat, ez itt is hasznos. Jól van összeállítva a tanrend, sokféle képzést tartanak. Nem hiába ez a legjobb központ a környéken. Az összes kurzus a szent célt szolgálja, hogy alaposan felkészüljünk. Hogy ne jöjjön semmi váratlan. A meglepetések ellen dolgozunk. Persze, nem tudnak semmit garantálni, ez érthető. De ha minden eshetőségre felkészülünk, akkor elkerülhető a pánik. A nyugalom megőrzése a legfontosabb, ez vezet végig a helyes úton. A gyenge idegzetű, bizonytalan, esetleg labilis résztvevőknek nem jön egykönnyen a nyugalom. Dolgozni kell érte. Mi itt minden tőlünk telhetőt megteszünk. Mégis jól választottam, bár eleinte volt bennem félsz, hogy talán nem voltam elég körültekintető. Sokféle képzés van, sokféle ígéret – ahogy az életben a nagy döntéseknél lenni szokott.

Katrien De Blauwer kollázsa (forrás: wikiart.org)

 

Egészen az elején kezdjük a biológiát, van néhány hittanóra is – ez szerencsére felekezetenként választható. Azt sem erőltetik, hogy minden kurzuson részt vegyen az ember, bár a meditáció- és légzéstechnika nem kihagyható, a gátizomtorna is erősen ajánlott. A spirituális jóga-tréning csak kéthetente van, elég intenzív, mindenképp hasznos. A zenés mozgásterápia eleinte furcsának tűnt, de ma már élvezettel ringatózom a pocaklakóval a lágy fuvolaszóra, sőt, a közös éneklésbe is be szoktam szállni. Az úszógumit nem csak a relaxációs úszás elsajátításához használjuk, a tanfolyam későbbi szakaszában is lesz szerepe. Például a vízben szülésre felkészítő tréningen is alkalmazzák – ennek előfeltétele az úszásgyakorlat. Minden a mentális jelenléten múlik. Sokan küzdenek a félelmeikkel, de aki ezt a komoly képzést választja, nem riadhat vissza a nehézségektől. A gyermekáldás nem jön mindig könnyen. Van, akinek évekig nem sikerül, van, akinek azonnal összejön. Mindkét esetben elengedhetetlen eljönni ide. Nekem az első gyerek, de azt hiszem, a második vagy harmadik várandósság alatt is hasznos a képzés. Itt a lehető legtöbbet tehetünk azért, hogy testben és lélekben felkészülten várjuk a babát. Azért, hogy jó anya váljon belőlünk.

Idebent minden pocakméret előfordul, az előrelátók már az első trimeszterben beköltöznek, amint kiderül, hogy végre áldott állapotban vannak. Bár azt mondják, a leghatékonyabb a duplázás, vagy a triplázás. Több barátnőm is maradt még egy-két turnust. Az első trimeszter még inkább a ráhangolódásról szól, de a másodikat és a harmadikat már érdemes (sőt, ajánlott!) teljes egészében a babára szánni. Ez igazán nem túl nagy áldozat az anyától. Sőt, nem is kötelező idebent szülni – persze, aki már egyszer bejött, az nem akar váltani. A biztonság és a béke szigetét ki hagyná el?

Katrien De Blauwer kollázsa (forrás: wikiart.org)

 

Én nem érzem hosszúnak a három (vagy ideális esetben kilenc) hónapos programot, minden perc megtérül, amit a babámmal összhangban tölthetek. Ez a lehető legfontosabb. Már a méhen belüli időszakban fel kell venni a kapcsolatot a magzattal, így létrejöhet a spirituális harmónia, ami a szülést is megkönnyíti. A képzésen kiemelték, hogy már a fogantatás pillanatától látszik, ki a jó anya. Mert már ott eldől minden. Bele se merek gondolni, mi lenne, ha én nem lennék jó anya. Az igaz, hogy ezért minden tőlem telhetőt meg is teszek, a legelső pillanattól. Amikor megtudtam, hogy sikerült, hogy anya leszek, szinte szárnyaltam a boldogságtól! A férjem is viszonylag jól reagált, bólintott. Megbeszéltük az elején, hogy szabad kezet kapok a gyerek-projektben. Természetesen ő is akart gyereket, de érthető módon kevésbé érinti meg a fogantatás és a várandósság időszaka. A háttérből mindenben támogat, de még a nevek kiválasztását is rám bízta. Kiszámoltuk a megfelelő időpontot, és – hála az égnek! – azonnal összejött. A termékenység is sokat elárul arról, hogy mennyire hivatott az ember az anyaságra. Nekem szerencsére nincs szégyellnivalóm. Kislánykorom óta az minden vágyam, hogy anya legyek. Jó anya. Semmi más nem érdekelt, nem volt más karriertervem. Nem voltam külföldi gyakornoki programon, nem halmoztam felesleges nyelvvizsgákat és diplomákat. Ez a legszentebb hivatás, mi másra vágyhat egy nő? Nekem legalábbis ez mindig is egyértelmű volt. Pedig nálunk nem volt kultusza a gyerekvállalásnak, anyám nem vette komolyan ezt az élethivatást. Hétközben még reggeli előtt elment dolgozni, és estig, vacsora utánig nem láttuk. Nem is az volt a baj, hogy nem volt házias, hogy gyakorlatilag kukoricapelyhen és toast kenyéren nőttünk fel. Sokszor magunkra hagyott a testvéreimmel, és ez senkinek nem tett jót. Azt hiszem, soha nem tudtam megbocsájtani, hogy három műszakban dolgozott. Mindig azt mondta, hogy mindent értünk tett. Nem lehetett egyszerű három gyerekkel egyedül. De ha az anyaság szentségét nem tudta velünk megélni, akkor mit köszönhetünk neki? Én önmegvalósításként tekintek az anyaságra, érzem, hogy ebben leszek igazán jó. Már a fiúkat is aszerint válogattam, hogy kiből lehet megfelelő apa. Rég rájöttem, hogy nem a szerelem fontos, hanem a stabilitás. Ki mellett szentelhetem magam teljesen az anyaságnak? Anyagi biztonságra és nem túl ambiciózus pasira volt szükségem. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy még időben megtaláltam a célszemélyt. Így még lesz időm akár három gyerekre is, ha elég gyorsan követik egymást.

A tréning alatt nem tartottam az elszigeteltségtől, a férjem hetente egyszer telefonál. Ez éppen elég is. Neki is könnyebb így. Nyugodtan elkészülhet a babaszobával, esténként és hétvégén gyalul, fúr, farag, fest. Természetesen mindent ő készít a kicsinek, fából, ahogy megbeszéltük. Nem mérgezzük a környezetét előre gyártott, (pláne műanyag!) tárgyakkal. A babakelengyét én varrom és hímzem az utolsó darabig. Terveim szerint éppen elkészülök vele a 39. hétre.

Katrien De Blauwer kollázsa (forrás: wikiart.org)

 

Idebent egyensúlyra törekszünk. Csend és béke honol a szívünkben. Elengedjük a szorongást és a görcsös vágyat a tökéletesség után. Ha színtiszta szeretettel fordulunk a kis jövevény felé, akkor javulnak az esélyeink a problémamentes szülésre. A prospektus szerint ez a központ az egyetlen, ahol professzionális álomfejtési technikákat is alkalmaznak a cél érdekében. Álmaink megértése az önismeret fontos lépése. Az alapvető agykontroll technikák ismerete is segít, de ebben még nem mélyedtem el. Nem is hiszem, hogy szükségem lenne rá, elég tudatos vagyok.
Azért jöttem el erre a képzésre, mert itt megtanulhatom, pontosan mi vár rám. Ha aktívan dolgozom a felkészülésen, a várandósság és a szülés minden részletét megismerhetem, így a helyesen reagálok majd éles helyzetben. Magabiztosságot ad, hogy itt kipróbált módszereket adnak át nekünk.

A lelki, szellemi és testi felkészülés mellett az előrelátó tervezést sem hanyagolják el – ahogy egy jó anya mindenre gondol. A gyermekgondozási alaptanfolyamon (csecsemőápolás, köldökcsonk kezelése, fürdetés, öltöztetés, babamasszázs, szoptatási tanácsadás, hozzátáplálás stb. – mindezt elméleti és gyakorlati órákkal) túl önszorgalomból kurzusokat lehet hallgatni többek közt a genetika, neonatológia, gyermekvédelem, családjog, szülészet-nőgyógyászat, általános gyermekgyógyászat, gyermeklélektan, pedagógia tárgyköréből. De kérésre tudnak keresni szakembert más területről is. Az is megnyugtató, hogy az itt töltött idő alatt magamba szívott tudásból egy morzsa sem vész el: az elején kapott nyolckötetes tankönyvcsomag elsőre kicsit túlzásnak tűnt, mára viszont világossá vált, hogy minden oldalára szükség lesz. Sokat segített például a Várandós táplálkozási napló és mintaétrend, ami hasznos táblázatban közli az összes elképzelhető alapanyagot vagy adalékot, ami káros lehet. Elképesztő lista, több száz tétel! Persze, idebent a kiegyensúlyozott táplálkozás minden irányelvét figyelembe vevő konyha működik, kifogástalan a koszt. Nem is tudom, mihez kezdtek anyáink ennyi tudás nélkül?!

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás