Hogyan hűtsük le a lángoló bolygót? Nemnövekedés, technológia és a Zöld Új Megállapodás címmel tart előadást Gareth Dale (Lodon, Brunel Egyetem), melyet egy beszélgetés fog követni január 30-án, csütörtökön, 19:00 órától, tranzit.ro/kolozsvár terében.

A tranzit.ro/kolozsvár az elmúlt években többfajta (filozófiai, szociológiai, gazdaságtani) megközelítésben és különféle formátumokban (előadások, szemináriumok, műhelytevékenységek, kiállítások) vizsgálta a kapitalista modernitás és öröksége kérdéskörét – mind a modernitás projektje által lehetővé tett intellektuális kritika és társadalmi-politikai haladás, mind pedig az eleve benne foglalt, jelenleg robbanásig telített ellentmondások és kihívások értelmében.

E korábbi események folytatásaként a tranzit.ro/Kolozsvár ebben az évben egy újabb projektet kezdeményez: „A modernitás vonzáskörzetében: a gőzgéptől a galaktikus hulladékig” című projekt célja a modernitás meghatározó tényezői (tudomány és technológia, társadalmi-politikai alakzatok és dinamikák, ideológiai szerkezetek) közötti összefüggéseknek, illetve a bolygóra és a környezővilágra kifejtett hatásuknak a vizsgálata. A projekt egyfelől arra törekszik, hogy a modern kapitalizmus hosszú idejű történetében tárja fel a jelenlegi klímaválság eredetét és okait; másfelől azonban a modernitás azon örökségének és erőforrásainak (kritikai racionalitás, egyetemesség- és egyenlőség-elvűség) a beazonosítását is feladatának tartja, amelyek továbbra is reményt nyújtanak arra, hogy a klímaválságot egyfajta globális – és ma sürgetőbb és szükségszerűbb, mint valaha – ökoszocializmus irányába haladjuk meg, elkerülve az ökofasizmus jelenleg már körvonalazódó disztópiáját.

A projekt, amely a 2020-as év során, különböző előadások, műhelytevékenységek, szemináriumok és kiállítások formájában fog zajlani, e hónap végén indul Gareth Dale következő előadásával:

A Hogyan hűtsük le a lángoló bolygót? Nemnövekedés, technológia és a Zöld Új Megállapodás című előadás amelyet egy nyilvános beszélgetés követ – a kapitalizmus és a klímaváltozás összefüggéseit elemzi, kritikailag értékeli a klímaválság meghaladására javasolt mainstream (így például a “Green Growth”), de a radikális megoldásokat is (a “degrowth”-tól a “Green New Deal”-ig), illetve kitér a klímaválság által a szocialista hagyományokkal szemben támasztott kihívásokra is.

Gareth Dale (London, Brunel Egyetem) számos könyv és tanulmány, így például a Karl Polanyi. A Life on the Left (2016) szerzője, és a Green Growth: Ideology, Political Economy and the Alternatives (2016) társszerkesztője.

Moderátor: Szigeti Attila

A project koordinátorai: Alex Cistelecan, Dana Domsodi, Szigeti Attila, Tordai-S. Attila.

A tranzit.ro fő partnere az ERSTE Foundation.

A projekt partnerei: a kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem Szociológia, Magyar Biológiai és Ökológiai és Magyar Filozófiai Intézetei.

Sajtópartnerek: a szem, Transilvania Reporter, Vatra.

Cím: tranzit.ro/kolozsvár, str. Napoca/Jókai u., 16. szám, I. emelet, Kolozsvár / online cím: www.tranzit.org

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás