[English version on the second page.]

A Mentés másként pedagógiai csoport kritikai pedagógiai szövegolvasó műhelyfoglalkozásra hív minden érdeklődőt május 30-ára a tranzit.ro-ba, 18:00 órai kezdettel. A Gyarkorlat a kritikai pedagógiára című műhely első része a Kritikai pedagógia, demokratikus oktatás, önszerveződés című műhelysorozatnak. A műhely vezetői Gegő Virág és Jakab Villő Hanga.

„A műhelyfoglalkozással az a célunk, hogy pedagógusképzésben résztvevő diákokkal, pedagógusokkal és érdeklődőkkel közösen többrétű műértelmezésen keresztül felfedezzük a társadalomkritika szerves kapcsolatát a pedagógiai gyakorlattal. Az értelmezésben a kritikai pedagógia alapvetéseit vizsgáljuk az olvasásra ajánlott szakirodalom segítségével, majd két regényrészlet, egy rövidfilm és egy képzőművészeti projekt interaktív elemzésében, pedagógiai módszerek kidolgozásában alkalmazzuk a körvonalazott elveket.”

KRITIKAI PEDAGÓGIA, DEMOKRATIKUS OKTATÁS, ÖNSZERVEZŐDÉS
Műhelysorozat + kerekasztal
(máj. 30., június 20.)

A Kritikai pedagógia, demokratikus oktatás, önszerveződés című műhelysorozat. A Mi van a reprezentáción túl? – Társadalmi marginalitás, művészet és mozgalom c. beszélgetéssorozat második része. A projekt koordinátorai: Bíró Noémi és Gegő Virág.

Az oktatás és képviselet viszonya a pedagógiát annak társadalmi viszonyrendszerében megérteni kívánó kritika egyik kulcskérdése – legyen az a „demokrácia csődjére” vonatkozó hétköznapi felháborodás vagy az önképviselet lehetőségeit firtató szakmai diskurzus része. E kérdés vonatkozhat a közoktatásra, amelynek nagy fajsúllyal bíró potenciálja, hogy a tudás újraelosztásának intézményeként működjön, amely az önképviselethez szükséges tudást a lehető legtöbb ember számára biztosíthatná. És irányulhat a pedagógia emancipatorikus lehetőségére, amely képessé tehet a tanuláson mint tudatosodási folyamaton keresztül a társadalmi történések cselekvő részévé válni.

A Paulo Freire nevéhez köthető pedagógiai filozófia társadalomkritikai alapvetésekre építve az oktatáson keresztül igyekszik feltárni az adott társadalomban fennálló hierarchikus, elnyomó, kizsákmányoló viszonyokat. Célja, hogy a társadalom perifériájára szorult egyéneket és csoportokat ellássa a szükséges tudással és eszközökkel, hogy felismerjék az egzisztenciájukat meghatározó társadalmi viszonyokat és közösen kimozdíthassák ezeket. A politikai képviselet, részvétel, érdekérvényesítés tere így nem elsősorban a politikai intézményrendszer, hanem a közösségek alulról szerveződő, a társadalmi igazságosság irányába törekvő tevékenysége.

Milyen kihívásokat jelent a képviselet kérdése a pedagógiai gyakorlatban? Hogyan mutatkozik meg elmélet és praxis összefüggése a kritikai pedagógiai gyakorlatban? Melyek azok az eszközök, amelyek segítségével a kritikai pedagógia elősegítheti a marginalizált közösségek alulról szerveződő politikai részvételét? Hogyan viszonyul a kritikai pedagógia más pedagógiai filozófiákhoz és módszertanokhoz?

Eseménysorozatunk két műhelyfoglalkozáson és egy kerekasztal-beszélgetésen keresztül tárgyalja pedagógia és képviselet témáit: a Mentés Másként május 30-i szövegolvasó műhelye során megismerhetjük a kritikai pedagógia alapvetéseit, amelyre majd a Deviszont Közösségi Tér iskolás diákoknak szóló, június 20-i foglalkozásának gyakorlatai építenek. A műhelysorozatot egy nyílt panelbeszélgetés zárja, amelynek során a Deviszont Közösségi Tér és a Mentés Másként csoport tagjaival beszélgetünk.

Meghívottak:
Mentés Másként pedagógiai csoport: Jakab Villő Hanga, Gegő Virág (Kolozsvár)
Deviszont Közösségi Tér: Ferengel Ágnes, Szarka Alexandra (Budapest)

A beszélgetés moderátora: Gegő Virág

A meghívottakról:

Deviszont Közösségi Tér:
A Deviszont egy olyan közösségi tér, amit fiatalok hoztak létre fiataloknak – elsősorban azoknak, akik szakiskolába és szakgimnáziumba járnak. Egy olyan helyet akarunk működtetni, ahol sokféleképpen el lehet tölteni az időt: be lehet kapcsolódni különféle projektekbe, be tudsz jönni hozzánk csak úgy társasozni, csocsózni vagy beszélgetni, de akár tanulni is.

Mentés Másként:
A Mentés Másként csoport célja, hogy lebontsuk a tévhiteket és újrafogalmazzuk azokat a gyakorlatokat, amelyek ellehetetlenítik egy demokratikus és funkcionális oktatási rendszer létrejöttét. Az áthallásos név az oktatásban részt vevő minden gyermek bevonását célzó módszerek felkutatására is vonatkozik.
A Mentés Másként célja emellett, hogy az oktatással kapcsolatos beszélgetésnek platformot teremtsünk és információkat osszunk meg a tanulásról és a rendszerről magáról.

Cím: tranzit.ro/Cluj
Napoca u. (Jókai u.) 16, I. emelet.
Kolozsvár

A műhely Facebook-eseményéért ide kattints.

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás