LAOLALTĂ #2 – PROGRAM

Vezi și versiunea română pe pagina următoare.
A román nyelvű szöveget a következő oldalon olvashatod

Idén második alkalommal kerül sor Kolozsváron a Laolaltă két hónapos rendezvénysorozatára, ahol a helyi aktivisták, DIY muzsikusok, kutatók, menekültek, érdekvédelmi csoportok találkoznak, ismerkednek, beszélgetnek egymással és minden érdeklődővel. Az októberi programnyitó esemény a Szabad Zöldövezet/Zona Verde Liberă Vasárnap a zöldben nevű akciója volt. A soron következő program pedig a Căși sociale ACUM! [Szociális lakásokat MOST!] lakhatási aktivista csoport október 26-i mozgósító műhelye és lapszámbemutatója lesz, 18:00 órától a Tranzit Házban. A többi programpontot is ajánljuk mindenki figyelmébe.

Októberben és novemberben szeretettel várunk mindenkit a második alkalommal megrendezett Laolaltă [Egyben] rendezvénysorozatra.

A Laolaltă #2 rendezvénysorozat keretében sor kerül filmvetítésektől kezdve, műhelyeken, előadásokon, beszélgetéseken és vitákon keresztül különböző műfajú koncertekig. A rendezvénysorozat célja, hogy alkalmat teremtsünk és teret adjunk annak, hogy együtt tudjunk megközelíteni olyan témákat, mint a képviseleti demokrácia válsága, az önszerveződés kérdésköre, a kollektív önellátás, a szervezeti csoportdinamika, az együttműködés lehetséges formái vagy a közvetlen cselekvés módozatai.

Nem szeretnénk, ha a jelenlegi széttöredezett társadalom bennünket is elidegenítene önmagunktól és egymástól, de azt sem, hogy valamilyen absztrakt egyesülési vagy nemzetegyesítő ideálok uralnák le, vagy kerekednének felül a konkrét emberi és szociális viszonyainkon, kapcsolatainkon. Azt szeretnénk, ha mindenki önmagaként lehetne jelen, és csakis erre alapozva születnének szövetségek és barátságok. Röviden: örülnénk annak, ha együtt és közösen tudnánk kezdeményezni és megvalósítani dolgokat!

A Laolaltă #2 különböző kolozsvári helyszíneken történik, arra kérünk, figyeljétek az egyes rendezvényekhez kapcsolódó leírást.


~~ október 7. | 14:00-17:00 | @ Tóközi Park
Vasárnap a zöldben
A Szabad Zöld Terület / Zona Verde Liberă csoport szeretettel vár mindenkit a Tóközi Parkba. Az eseményen megismerkedhettek a terület történetével és jelenlegi helyzetével. A gyerekeket természetismereti játékok fogadják, zenével és meleg ebéddel is készülünk.
https://www.facebook.com/events/178697113022497/

~~ október 10. | 19:00-21:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Inequality – How Wealth Becomes Power
A Kolozsvári Albérlők Egyesülete / Asociația Chiriașilor Cluj informális csoport által előkészített vetítésen egy olyan dokumentumfilmet láthattok, ami azt mutatja meg, hogy az ingatlanpiac és az ingatlanbefektetők miként járulnak hozzá profitjaik növelésének szándékával elindított beruházásaik által a társadalmi egyenlőtlenségek elmélyüléséhez és a helyi közösségek felszámolásához. A vetítést beszélgetés követi.
https://www.facebook.com/events/272107286758581/

~~ október 13. | 19:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Laolaltă 2 nyitóbuli
A második Laolaltă egy rendkívüli bulival indul. Meghívottak: Balerinul Underground és barátai, akik Temesvárról érkeznek hozzánk a take-no-boolshite legtisztább propagandájának dallamaival és szövegeivel. Ezenkívül lesz házi sör, kombucha és egyéb saját készítésű finomságok, a könyvtárban pedig újdonságok várnak az újvidéki anarchista könyvvásárról.
https://www.facebook.com/events/239447500057897

~~ október 14. | 14:00-18:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
VeGarten
A kolozsvári vegánok / Vegan in Cluj-Napoca csoporttal találkozva megtudhatod, hogy mit is esznek a vegánok, és finom vegán különlegességeket kóstolhatsz meg.
https://www.facebook.com/events/1992135254184540/

~~ október 17 | 19:00-21:30 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Leila Khaled: Hijacker
Az LMA kollektíva szervezte dokumentumfilm-estéken a gyarmatosításellenes és nemzeti felszabadító mozgalmak kerülnek a figyelem központjába. A vetítéseket beszélgetés követi.
https://www.facebook.com/events/289627621615218/

~~ október 19. | 19:00-21:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Occupy, Resist, Produce (97′ / 2014-2015)
Az “Ocuppy, Resist, Produce” egy három rövid dokumentumfilmből álló sorozat, ami a Milánóban, Rómában és Szalonikiban történt gyárfoglalásokról szól, ahol a dolgozók megoldást találtak arra, hogy saját maguk szervezzék meg és felügyeljék a munkát.
https://www.facebook.com/events/703829179988097/

~~ október 20. | 16:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Nők az arab országokban
Diana Abbas Szíriában nőtt fel, 2013 óta Kolozsváron él. Előadásában történeti áttekintést nyújt a nők helyzetéről az arab országokban egészen napjainkig, beszél arról, hogy mit jelent számunkra az aktuális politikai helyzet és a háború, valamint a nők szerepe a jelenlegi progresszív társadalmi átalakulásokban. Az előadást kötetlen beszélgetés követi.

~~ október 24. | 18:30-21:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Műhely: gyűlések és workshopok facilitálása
Számtalan olyan helyzet van, hogy egy beszélgetésen, gyűlésen vagy egy vita során valaki valakinek a szavába vág, mások szóhoz sem jutnak, valakinek elszakad a cérna, az idő eredménytelenül telik el, és végül nem sikerül semmilyen döntést meghozni. Egy ilyen rosszul elsült találkozó után felmerül a kérdés, hogy pontosan mibe is fektettünk ennyi időt és energiát? Bár ez gyakran előfordul, az ilyen alkalmakat kellemesen és értelmesen eltöltött idővé lehet alakítani. Ezen a műhelyen olyan módszereket, technikákat és eszközöket ismerhetsz meg, amelyek segítenek a találkozók és workshopok facilitálásában, illetve abban, hogy a megbeszélések és a viták hasznosak és konstruktívak, horizontálisak és inkluzívak legyenek. A műhelyen megbeszéljük a találkozó megtervezésének lépéseit, a szervezői szerepköröket, valamint a felmerülő problémákat is. Kérjük, részvételi szándékodat jelezd október 21-ig (vasárnap) a következő címen: [email protected], a levél tárgyához írd oda, hogy „Atelier facilitare”

~~ október 26. | 18:00 | @ Tranzit Ház, str. George Barițiu/Malom utca 16.
Mozgósító találkozó
A Căși sociale ACUM! [Szociális lakásokat MOST!] csoport bemutatja a Căramida [Tégla] folyóirat 5. számát.
https://www.facebook.com/events/454390295086002/

~~ október 27. | 18:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Közös megismerés és tanulás
A Sociolink csoporttal a közös tanulásról és arról beszélgetünk, hogy miért fontosak akció- és érdekvédőcsoportok az egyetemi környezetben és a kutatásban. Azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy mit is jelent a közös megismerés vagy tanulás, miként lehetnek az ismeretek termelésének közös céljai, min múlik az ismereti anyagokhoz való hozzáférés, all-in-all, hogyan tanulhatunk és kutathatunk együtt.
https://www.facebook.com/events/679608749085757/

~~ október 28. | 16:00-19:00 | @ Ⓐcasă, Someșului/Dézsma utca 45.
Műhely: Döntéshozás hierarchia nélküli csoportokban
Annak a módja vagy mikéntje, ahogyan döntéseket hozunk, nem más, mint a társadalom szerveződésének alapkérdése. Ez a látszólag mellékes kérdés az életünk minden területét befolyásolja a munkahelyünktől kezdve a baráti köreinken át egészen az összes olyan politikai csoportig, amelyhez tartozunk. Ezen a műhelyen megvizsgáljuk a döntéshozás különböző formáit, és egy olyan módszert szeretnénk kidolgozni, amely tekintettel van a döntésben részt vevő felek véleményére és szükségeire, és amelyik ténylegesen közösen meghozott döntésig vezet.
Kérjük, részvételi szándékodat jelezd október 26-ig (péntek) a következő címen: [email protected], a levél tárgyához írd oda, hogy „Atelier decizii”.
https://acasa.blackblogs.org/atelierele-laolalta/

~~ október 30. | 19:00-21:30 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Kanehsatake: 270 years of resistance
Az LMA kollektíva által szervezett dokumentumfilm-estéken gyarmatosításellenes és nemzeti felszabadító mozgalmak kerülnek a figyelem központjába.
https://www.facebook.com/events/289627621615218/

~~ október 31. | 20:00-00:00 | @ Urania Palace, str. Horea/Nagy utca 4.
DIY-koncert: Whoresnation + Warfuck, valamint Slave to the grind vetítés
A LMA collective szeretettel vár mindenkit egy dokumentumfilm-vetítésre a grindcore-ról, ami a világ leggyorsabb zenéje. Ezután a Whoresnation és Warfuck együttesek DIY-koncertje következik.
https://www.facebook.com/events/694616954212445/

~~ november 1. | 18:30-21:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Műhely: Konfliktuskezelés a csoportokban
Minden csoportban vagy kapcsolatban tapasztalunk konfliktusokat. Mindegy, hogy anarchista forradalmat akarunk szítani, vagy csoportkiránduláson veszünk részt. Mi sem természetesebb, főleg, ha belegondolunk, hogy egy olyan kapitalista társadalomban élünk, ahol a versengés szellemében nevelnek szinte mindenkit. Nehéz megtanulni együttműködni, és megoldást találni a konfliktusainkra. Ez a műhely azoknak szól, akik meg akarnak tanulni csoportban dolgozni vagy valamilyen társadalmi változásért küzdő csoportban munkálkodnak és meg akarják érteni a konfliktusokat és azt, hogy hogyan kezelhetik őket. Kérjük, részvételi szándékodat jelezd október 30-ig (kedd) a következő címen: [email protected], a levél tárgyánál, kérünk, pontosítsd, hogy „Atelier conflict”.
https://acasa.blackblogs.org/atelierele-laolalta/

~~ november 2. | 18:30 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Az énről: a kapitalizmus okozta változások és alternatíva
Amikor önmagaságról, vagy énről beszélünk, vagy arról, hogy milyenek vagyunk és milyenek szeretnénk lenni ebben a világban, akkor egyszerre beszélünk más, jobbnak képzelt világokról, és arról is, hogy milyen személyes vagy közös utak vezethetnek odáig. Szeresd önmagad, segíts magadon – ezek korunk tipikus jelszavai, mottói. Sokunknak azonban ezek a jelszavak nem elegendőek.
A személyes és spirituális beteljesedést ösztönző programoknak és reklámoknak se szeri se száma. Ezek egy olyan ént hoznak létre, amely számára a verseny, a vállalkozó szellemiség, egy-egy közösség atomizált világa és a társadalom jelentőségének csökkenése abszolút értékekké válnak. A rendezvény elején Sorin Gog szociológus számol be röviden a kutatásairól, aki romániai személyiségfejlesztés programokkal foglalkozik, és azt vizsgálja, hogy milyen összefüggésben állnak ezek az aktuális munkaerőpiaccal és a neoliberalizmussal. Ezt követően ennek az én-diskurzusnak egy lehetséges alternatívájáról fogunk beszélgetni, arról, hogyan lehet kidolgozni egy ún. szocialista etikát, amely keretében az együttműködés, a horizontalitás és a szolidaritás önértelmezésünk részét képezik. Ebből kiindulva azt a kérdéskört járjuk körül, hogy hogyan élünk, dolgozunk és szerveződünk.
Sorin kutatásairól itt olvashatsz: https://soundcloud.com/contrasens/07-transformari-spirituale-si-economice-credintele-personale-si-capitalismul-se-intalnesc

~~ november 3. | 17:00-20:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Önszerveződés a munkahelyen – Az ellenállás és a szabotázs technikái // Mahala csoport // beszélgetés
A kapitalizmusra való áttérés egyet jelentett az ipartalanítással, ami együtt járt a privatizációk végtelen sorával és a munkahelyek elvesztésével. A 90-es évek munkástüntetései és -sztrájkai lassanként elcsitultak, amint egyes szakszervezeti vezetőket behálózott a politikum, a munkásosztály összetartása fokozatosan felbomlott, és végül lehetőség nyílt a kivándorlásra (azon kevés opciók egyike volt ez, ami kivezetett ennek az átmeneti időszaknak, azaz a kapitalizmus okozta szegénységéből). A (posztindusztriális) kapitalizmus kontextusában a munkásosztályra az jellemző, hogy egyre megosztottabb, földrajzilag feldarabolódott, és mindezt nemrég kisegítette az a társulási szabadságot jelentősen korlátozó új törvény is, amely a társadalmi párbeszéd 2011/62-es törvénye (e törvény szerint az társulási szabadság – a szakszervezetbe szerveződés értelmében – csak azokat illeti meg, akik legalább 15 embert foglalkoztató munkahelyen dolgoznak). Műhelybeszélgetésünk arról szól, hogy a munkahelyünkön milyen szerveződési taktikák állnak a rendelkezésünkre. Ha tehát kíváncsi vagy rá, hogyan lehetséges az önszerveződés egy munkahelyen (akár egy nagyobb antikapitalista mozgalomról van szó, akár közvetlen pragmatikus célokról, például a munkabérhez való jog képviseletéről) tekintettel arra, hogy a reformer szakszervezetek teljes mértékben kompromittálták a szakszervezetek eszméjét és a munkások jogaiért vívott küzdelmet, akkor mindenképp vegyél részt a beszélgetésen.

~~ november 4. | 17:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Banditizmus, irodalom, anarchia a XIX. században – Adrian Tătăran előadása + A párizsi tolvaj című film vetítése, utána beszélgetés
A XIX. század vége, vagyis a „belle epoque” egybeesik az „anarchista merényletek” időszakával. A „robbantó anarchista” képére formált szereplők idővel lenyűgöző irodalmi pályát futnak be, és ez a róluk alkotott kép válik mind a mai napig meghatározóvá. A „tettek propagandistáinak” nevezett anarchista terroristák mellett azonban egy másik irányvonal is felfedezhető ebben a korszakban, mégpedig az illegalitásban működő szervezeteké, amilyen Alexandre Marius Jacob és az „éjszaka munkásainak” bandája, vagy Bonnot és a „tragikus banditák”. Noha az anarchista mozgalom ökonómiájának egészét tekintve ezek a történeti szálak mellékesek, az illegalitásban működő csoportok és cselekedetek hozzájárulnak a titokzatos bandita alakjának kialakulásához, amely oly gyakran odavezetett, hogy az anarchistákat terroristának minősítsék.
Louis Malle 1967-es filmje visszatér a betörő úriember témájához, Georges Darien 1897-ben megjelent Le voleur című regényének feldolgozása. A filmvetítést kísérő előadás újra fel kívánja tárni az anarchizmus történetének ezt a pillanatát, kiemelve a vadregényes vagy kápráztató feldolgozások által gyakran elhanyagolt részeket: azt a társadalmi és politikai beállítódást, azokat az eszméket, amelyek miatt azok az anarchisták úgy döntöttek, hogy az illegalitás útjára lépnek.

~~ november 6. | 19:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma 45.
Ready, steady. Call for crew
(Nem)beszélgetés és műhely a streetartról. Várunk!

~~ november 7. | 18:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Beszélgetés: bevezetés a radikális kriminológiába
A radikális kriminológia azt kutatja, hogy az állam egyes magatartásformákat vagy társadalmi csoportokat hogyan bélyegez meg, helyez törvényen kívül és bünteti őket. Amit bűncselekménynek nevezünk, az mindig társadalmi konstruktumok eredménye, amelyek mögött mindig uralmi viszonyok és kizsákmányolás húzódik meg. Ennek a bevezető beszélgetésnek az a célja, hogy rávilágítson néhány problémára, illetve annak a lehetőségeire, hogy hogyan állhatunk ellen az egyes csoportok kriminalizálásának, és hogyan szövetkezhetünk azokkal, akik szintén ellenállnak ennek a jelenségnek.

~~ november 8. | 21:00-23:00 | @ Urania Palace, str. Horea/Nagy út 4.
DIY-koncert: Group of Man
A Group of Man post-hardcore együttes DIY-koncertje.
https://www.facebook.com/events/962873933882459/

~~ november 10. | 16:00-19:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Műhely: közvetlen cselekvés
Rövid bevezető a civil kezdeményezések technikáit és módszereit illetően (tüntetések, felvonulások, és ami ezeken túl van). Beszélünk a kommunikációról, a biztonságról, a csoportba szerveződésről, stratégiákról, más csoportokkal való kapcsolattartásról. Kérjük, részvételi szándékodat jelezd november 8-ig (csütörtök) a következő címen: [email protected], a levél tárgyához írd oda, hogy „Atelier acțiuni directe”.
https://acasa.blackblogs.org/atelierele-laolalta/

~~ november 11, | 17:00-19:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Erőszakos kilakoltatások és rasszizmus // beszélgetés Pepével

~~ november 13. | 19:00-21:30 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Hierarchia nélküli önszerveződési lehetőségek a LMBTQ+ közösségekben. Előadás és beszélgetés

~~ november 14. | 19:00-21:30 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
L’avocat de la terreur
Az LMA kollektíva szervezte dokumentumfilm-estéken az a gyarmatosításellenes és nemzeti felszabadító mozgalmak kerülnek a figyelem központjába. A vetítéseket beszélgetés követi.
https://www.facebook.com/events/289627621615218/

~~ november 15. | 17.00 – 18:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Beszélgetés: Antifasiszta önszerveződés az antiautoritárius közösségekben // Macaz, Bukarest

~~  november 15. | 18:30 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Sofia Zadar koncertje

~~ november 20. | 18:30-21:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
Műhely: A fenntartható aktivizmus és a kiégés elkerülése
A környezet, amelyben élünk, igen megpróbáltató tud lenni, és azok, akik a társadalmi problémákkal aktivistaként megpróbálnak kezdeni valamit, igen gyakran ütköznek nehézségekbe. Az igazságtalanságon, a bizonytalanságon és az erőszakon kívül, amivel nap mint nap találkozunk, saját félelmeinkkel, frusztrációnkkal és dühünkkel is szembesülünk. Mindez befolyásolja a személyes életünket és könnyen kiégéshez vezethet, ami akár egy egész csoportra, projektre hatással lehet. A műhelyen olyan eszközöket és technikákat ismerhetünk meg, amelyek egyéni vagy közösségi szinten alkalmazhatóak, és segíthetnek abban, hogy az aktivizmust önfenntartóvá lehessen tenni, hogy hosszú távon is dolgozhassunk azon, amit lelkesen elkezdtünk. Kérjük, részvételi szándékodat jelezd október 21-ig (vasárnap) a következő címen: [email protected], a levél tárgyához írd oda, hogy „Atelier burnout”.
https://acasa.blackblogs.org/atelierele-laolalta/

~~ november 23. | 18:30-21:00 | @ Ⓐcasă, str. Someșului/Dézsma utca 45.
A nyelvhasználat szerepe a transznacionális találkozók dinamikájában // beszélgetés a GRAI független tolmácscsoporttal
A nemzetközi találkozókon a kommunikációban gyakran a gyarmatosítók nyelve domináns. Abból indulnak ki, hogy „mindenki tud angolul”. Milyen hatással van ez a tárgyalások dinamikájára, és ezáltal a jövőbeli tettekre? Mi a politikai megfontolás amögött, hogy mindenkit arra biztatnak, hogy a saját nyelvén szólaljon fel? Hogyan lehet elhárítani a nyelvi akadályokat annak érdekében, hogy a különböző nyelveket beszélő aktivisták jobban együttműködhessenek? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, szeretettel várunk egy beszélgetésre a GRAI csoport tagjaival, akik DIY szinkrontolmács-felszerelést biztosítanak az olyan csoportoknak és mozgalmaknak, amelyek társadalmi változás és a környezetvédelem érdekében munkálkodnak.

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás