Budapest Pride 2018

Új Ötödik fül rovatunkban szerkesztőink által fontosnak és érdekesnek tartott romániai és magyarországi politikai, közösségi, művészeti eseményekről adunk hírt és számolunk be. 


Július 7-én, szombaton kerül sor a Budapest Pride felvonulásra. A menet 14 órakor indul a Városligeti Fasorról a Kossuth tér irányába. Az alábbi linken több információt is olvashattok a menet lefolyását illetően.

A 2018-as Budapest Pride felvonulás térképe

A felvonulás hivatalos Facebook-eseménye itt elérhető.

A rendezvényt illetően ajánljuk az alábbi, a Tetten megjelent cikket, melyben a kapitalista társadalom által kommodifikált identitáspolitikai szempont mellett az LMBTQ-aktivizmus gazdasági, szociális és nemi vetületeiről is szót ejtenek:

„A Pride felvonulások mindig is merész és dühös politikai véleménynyilvánításként funkcionáltak. Ezeket a felvonulásokat napjainkban egyre több és átfogóbb kritikával szokták illetni asszimilációs, egyre kevésbé radikális és szubverzív prioritásaik miatt. A Budapest Pride hosszú évek óta sokat tesz az LMBTQ-közösség láthatóságáért, ugyanakkor az idei hivatalos záróbuli piaci alapú szervezése nyugtalanító tendenciákról árulkodik. […]

Ahogy Alan Sears fogalmaz, ezzel a mobilizálással párhuzamosan, „a kapitalista szerkezetátalakítás folyamata újfajta létezési formákat is megnyitott a leszbikus és meleg léthelyzeteknek. A piac egyre mélyebb és átfogóbb behatolása a mindennapi életbe teret adott a leszbikus és meleg életforma különbözö kommodifikált formáihoz, amelyek a bárok, éttermek, kereskedelmi kiadványok, a divat és a frizurák köré orientálódnak” (2005:92). […]

Ebben a depolitizált, vagy annak tűnő fogyasztás-alapú LMB-érában kell valamiféle kritikus queer marxista-feminista ellenállást kifejteni, ami fontos eszközöket adhat a kezünkbe ahhoz, hogy újra lehessen csavarozni azt a radikális queer ellenállást, ami egyszerre követeli egyrészt a privátszférához való jogot, vagyis, hogy az állam maradjon az LMBTQ és nemkonform konszenzuális szexuális gyakorlatokat folytató emberek hálószobáinak falain kívül. Másrészt azt a jogot is, hogy a szexet és szexualitást a zárt ajtók mögül az aszexuálisnak titulált, de heteronormatív nyilvánosság előterébe hozva kritikai reflexiókkal illessük. A mentegetőzéstől mentes, heteronormatív szempontból ekölcstelennek és obszcénnek tartott queer politika ugyanis a szexualitást magát is elő akarja bujtatni a „szekrényből” (Sears 2005), nem csak az indvidumokat. Nem az érdekli, hogy számháborús győzelmet arasson minden évben, hogy milyen sokan vettek részt a Pride felvonuláson, hanem, hogy kényelmetlenséget okozzon, hogy elmossa a moralizáló határokat, hogy számon kérje a gender-normativitás és a kapitalista termelési mód összekapcsolódását” – írja Lehotai Orsolya Szivárványos zászlóba csavart fogyasztás: gondolatok a Budapest Pride záróbuli előtt című cikkében.

A felvonulás hivatalos eseményén kívül ajánljuk az Antifasiszták a homofóbia ellen eseményt:

„Közösen a gyűlölet, a kirekesztés és az elnyomás minden formája ellen!

A Budapesti Autonóm Csoport és az Antifasiszták idén is ott lesznek a Pride felvonuláson, ezúttal a Tilossal közösen saját zenei felhozatallal.

A szivárvány-kapitalizmus önmagában nem elég, amikor a NER-ben a pillanatnyi önkény és a fasiszta támogatóik kénye-kedve szerint dől el, hogy a heteronormatív felfogáson kívül esőket meddig tűrik meg és mikortól tiltják be.

Menjünk együtt a Pridera mindannyian, akik szerint az egyenlőség nem vita tárgya, megmutatni, hogy nem félünk, akármit is mobilizál ellenünk ez a rendszer.

Egyre többen, egyre jobban!”

„LMBTQ behatolók a rasszizmus ellen” feliratú tábla a 2018-as kolozsvári Pride felvonulásról
Print Friendly, PDF & Email
Megosztás