Triptichon: Borda Réka blackout szövege

Borda Réka (1992, Szeged) költő, újságíró, design- és művészetteoretikus, aki hébe-hóba műfordítással is foglalkozik. Az ELTE francia szak után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen kötött ki, ahol idén végzett designelmélet mesterszakon. Kutatási területe metamodernt és a posztinternet művészetet érinti, ezen belül a hibrid (képes-szöveges) költészeti alkotásokat. Verseit többek között az Élet és Irodalom, a Jelenkor, a Helikon és a Műút is közölte. Első kötete 2017 őszén jelenik meg.

A blackout költészet bármilyen (jellemzően nem lírai) szöveg kisatírozását, „kifeketézését” jelenti, mely során az alkotó célja a szöveg roncsolásán keresztül új tartalmak felszínre hozása. A blackout eljárás mindazonáltal tágabban is érthető, így bizonyos szavak, grammatikai jelek eltüntetését, összekapcsolását, újraértelmezését is fedheti egy ceruza, filctoll, toll vagy akár a Photoshop segítségével. A jelenséget leggyakrabban Tristan Tzara életművéhez kötik, ami csak részben fedi az igazságot. A dadaista költő újságcikkekből vágott ki szavakat, hogy azokból (mintegy a found poetry gesztusával élve) puzzle-szerű költeményeket rakjon ki. Tzara azonban inkább a kollázs rekonstruktív, mintsem a blackout dekonstruktív oldalából merített.

A blackout költészet egyik első ismert alakja Tom Phillips, aki a hatvanas évek legvégén fogott neki egy Viktória korabeli regény összefirkálásához. Esetében visual poetryről is beszélhetünk, hiszen legtöbb munkáján az újraformált szöveg értelmezési kereteit vizuális formavilággal bővíti. E gesztusa nem véletlen, hiszen eredendően képzőművészeti projektként, mintsem irodalmi vállalásként állt hozzá e műfajhoz (A Humument).

Az általam használt módszer (a „kifeketézés”) Austin Kleonhoz köthető, aki (az FBI-akták nyomán) különféle újságcikkekből a szó szoros értelmében vett blackout verseket készít. Első darabjait a Newspaper Blackout című kötetében (2010) gyűjtötte össze.

A Triptichon Áder János CEU-val kapcsolatos közleményéből, Orbán János Dénes Irodalomra hívó szó c. kiáltványából illetve Orbán Viktor 2014-es tusványosi beszédből tevődik össze.

Borda Réka: Triptichon
Print Friendly, PDF & Email
Megosztás