Péter Szabina és Bodnár János Kristóf vagyunk, Debrecenben élünk és alkotunk. 2020-ban blanche the vidiot néven kezdtünk el komolyabban videóművészettel foglalkozni, majd nemsokára zenéket is készíteni a videóinkhoz – a zenéket magukban dj goodbye-ként megjelentetve. Ezek főleg analóg/hibrid szintetizátorokon és szekvenszereken készült, általában szerkesztett improvizációkból felépített, itt-ott élő hanggal is játszó, leginkább (dark) ambientes, spontán kísérleti elektronikus zenék (legalábbis egyelőre). A videóinkban kevés kivétellel saját felvételekkel dolgozunk, magunk vágjuk és szerkesztjük őket. Az utóbbi időben analóg és digitális fotókkal, objektekkel és installációkkal is dolgozunk, emellett – főleg az ArtColony Cered keretében – a részvételi, társadalmilag elkötelezett művészet kérdései is foglalkoztatnak az alkotás és az esztétikai reflexió felől is.

blanche the vidiot: Hogyan szabaduljunk meg önmagunktól? 7. epizód: kapa

a művészet jutalma önmaga

a művészet maga a jutalom

út (alkotás) és eredmény (alkotás) nem különböznek

a művészet nem valamiért jó, hanem önmagáért

a művészet nem út a megszabaduláshoz, hanem a szabadság maga

a művészet nem tudja megmondani, hogyan légy szabad, a művészet maga a szabadság

blanche the vidiot: Hogyan szabaduljunk meg önmagunktól? 7. epizód: kapa

Az itt látható „kapa” (hoe) című videónk a „hogyan szabaduljunk meg magunktól?” (How to get rid of ourself? / How to achieve liberation on our own?) sorozat része. A sorozat, címében egy játékosan komoly kétértelműséggel, főként a video art eszközeivel próbálja meg körüljárni az egyéni és közös, a magunk által, de nemcsak magunk számára elérhető – tudati, politikai, művészi és esztétikai – szabadság, a meg- és felszabadulás kérdéseit. A be-, le- és kizártság persze legalább olyan sokféle – ha nem egyenesen végtelen számú –, ahány iránya lehet a megszabadulásnak. Hogy miként lehet a művészettel a számolatlan formájú felszabadítást célozni, ebben az alkotó legyen különösen óvatos és szerény, egyszerre kérlelhetetlen, hiszen „a káprázatok világa kimeríthetetlen”, s a „felébredés útjai bejárhatatlanok”. Mi hét videón keresztül – esetenként fotókkal, objekttel és videóperfromansszal kiegészítve azokat – próbálunk számot vetni a megszabadulás kérdésével. E sorozat hetedik, záróetűdje a „kapa”. Jeligénk: Kapálni nagyon jó. Kapálni nagyon nehéz.

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
Bodnár János Kristóf

1984-ben született Nyíregyházán, audiovizuális alkotó, hangmérnök, filozófus. Jelenleg főként a videóművészet és az elektronikus zene érdekli – utóbbin belül leginkább az analóg és digitális hangszintézis áll hozzá közel. 2020 óta a blanche the vidiot és a dj goodbye tagja.

Cikkek: 1