Nyilatkozat a magánszféra, az emberi és a nemzetiségi méltóság védelmében

A Csíki Sör Manufaktúra reklámvideója kapcsán kialakult vita olykor azt a hatást kelti, mintha a cég reklámját illető kritika egyenértékű lenne a székelység, a székely identitás megbélyegzésével. Szeretnénk hangsúlyozni: a székely társadalom értékrendje és identitása nem azonos a Csíki Sör Manufaktúra értékrendjével és identitásával. A Csíki Sör Manufaktúra reklámjai nem az egész székely társadalom, hanem csak a cég tulajdonosainak és reklám-szakembereinek az értékrendjét tükrözhetik. A székely társadalom értékrendje és identitása sokkal rétegzettebb, és több elemet tartalmaz, mint amit egy termékben ki lehetne fejezni.

A fent említett videó a székely népviseletet mint nemzetiségi jelképet manipulatívan használja, ugyanis a hagyományos női alsónemű egyszerre működik a reklámban népviseletként, ami inkább szemérmesen eltakarja a testet, ugyanakkor fehérneműként, ami szexuális jelkép is. A szimbólum ilyen felhasználása a reklámban alkalmas arra, hogy a nemzetiség női tagjait kellemetlen, sztereotip színben tüntesse fel, és felerősítse a nemzetiség hátrányos megkülönböztetését szolgáló előítéleteket. 

Ezen kívül a videóban megtévesztő és manipulatív módon összemosódik a személyes, családi tér, az otthon, másrészt az alkalmazotti beosztás, harmadrészt a színészi szerep. A női alkalmazottak továbbá szándékosan egy olyan szituációban vannak szerepeltetve, amely azt a sajnos nagyon elterjedt sztereotípiát erősíti, hogy ha egy nő alkoholt fogyaszt, automatikusan beleegyezését adja mások szexuális jellegű közeledéséhez. Tudjuk, hogy az ittas állapottal a nemi erőszak számos esetében visszaélnek. (Ez különösen problematikus Romániában, ahol a lakosság 55%-a szerint a nemi erőszak egyes esetekben legitimálható, és a felsorolt helyzetek között első helyen szerepel az alkohol- vagy drogfogyasztás (30%).) 

Úgy gondoljuk, hogy semmilyen üzleti siker és gazdasági kényszerhelyzet nem lehet indok arra, hogy az alkalmazottak személyes, női, anyai, nemzetiségi méltóságát és erkölcsi integritását egy cég kockára tegye, azaz kitegye a nézők, kommentelők akár pozitív, akár negatív ítélkezésének. Természetesen mindenkinek joga van a testével való rendelkezéshez, ezért ugyanez a videó nem lenne jogilag és etikailag problematikus, ha nem reklámcélra, nem egy cég profitszerzése céljából jelent volna meg. Így viszont az alkalmazottak a cég etikátlan marketingjének eszközeivé, kellékeivé váltak. Ráadásul fölmerül a kérdést, hogy mi a kapcsolat a munkaköri leírás, a burkolt munkahelyi elvárások, és a reklámvideóban való szereplés között. 

Épp ezért szeretnénk kifejezni együttérzésünket mindazokkal, akik a fent leírtakhoz hasonló, nehéz és többértelmű helyzeteknek vannak kitéve. 

Továbbá szolidaritást vállalunk azokkal az újságírókkal, akik a fentiekhez hasonló problémákra mutatnak rá a nyilvánosságban és akik ezért sajnos egyre gyakrabban durva, személyes fenyegetéseknek és zaklatásoknak vannak kitéve. Ez akadályozza munkavégzésüket és megnehezíti személyes életüket. Úgy gondoljuk, hogy az újságírók szabadsága, szakmai tudása és befolyásolhatatlansága közösségi érték, még akkor is, ha nem mindig értünk velük egyet. 

Arra kérjük a Csíki Sör Manufaktúra vezetőségét, távolítsa el vagy módosítsa az alkalmazottak magánszféráját sértő videót a nyilvános térből, és a későbbiekben tartózkodjon az olyan reklámok készítésétől, amelyek a nemzetiségi jelképeket és identitást, a szexuális viselkedést, a magánszférát manipulatíva profitcélra használják ki, és kockára teszi az alkalmazottak személyes integritását.

A borítókép Benedek Levente grafikus munkája.

Declarația în limba română este disponibilă aici.


A fent említett reklámvideó a Csíki Sör Maufaktúra Facebook-bejegyzésében, vagy az alábbi linken tekinthető meg: [link]

Az esetről a Transindex, a Kreatív, a HVG, az nlc és a borsod24 írt közleményt, publicisztikát a Columbo Felesége blog (Transindex) és a Nőileg közölt. Az esethez kapcsolódó személyes támadásokról Gyöngyösi Csilla, Jakab Villő Hanga, Parászka Boróka és Vágvölgyi B. András írt.


Amennyiben Ön is aláírná a Nyilatkozatot, IDE KATTINTVA  teheti meg

 

A Nyilatkozat eddigi aláírói és kommentjei
(a lista folyamatosan frissül)

Intézmények:

„a szem” – irodalmi és társadalmi portál

Asociația Comma

Átlátszó Erdély

Căși Sociale Acum/ Social Housing Now

Centrul Filia

Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale

Cercuri de lecturi feministe Dysnomia

Colectiva Ⓐcasă

Colectiva Autonomă Macaz

Colectiva Urzica

Dreptul la Oraș

Editura frACTalia

Editura Pagini Libere

Feminism România

Mahala  – Comunitatea Muncitorilor Militanți

Mad Pride România

Mérce

Nőkért Egyesület

Revista CUTRA

Transindex

Új Egyenlőség

Váróterem Projekt Független Színházi Társulat

zine fem

 

 

Magánszemélyek:

  1. Adina Crăciun
  2. Adorjáni Panna
  3. Adorjáni Júlia
  4. Alexandru Predoiu, membru al colectivului, Editura Pagini Libere
  5. Alina Rotaru
  6. András Csaba egyetemi tanársegéd,  PTE BTK, Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszék
  7. Alina Ciobanu
  8. Ama Diaconu
  9. Anna-Maria Wenzel
  10. Anastasia Oprea – „Pentru că sunt feministă.”
  11. András Orsolya
  12. Andreea Dogaru
  13. Andreea Ioana – „Pentru a stopa discriminarea femeilor.”
  14. Andreea Iorga
  15. Andrei Candrea – „Mesajul acestui video mi se pare ofensator și periculos într-o societate în care consumul de alcool de către o femeie o poate transforma în „pradă” sexuală, de multe ori în deplină impunitate pentru predator. Cred că o companie se poate folosi de anumite idei fără a aduce atingere demnității unui grup și fără a încuraja sau justifica (chiar dacă nevoit) anumite comportamente. Ideea că o bere poate dezbrăca o femeie, mi se pare iresponsabilă, chiar grotească.”
  16. Anghel Anna
  17. Antal Attila, koordinátor, szerkeszt, Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhely, Eszmélet folyóirat
  18. Antal Orsolya, tanárnő
  19. Ádám Szilamér
  20. Ágoston Hugó – „Felháborodásomban.”
  21. Ágoston Péter
  22. Bakk Anna Gyöngyvér
  23. Balázs Áron
  24. Balázs Dezső
  25. Balázs Eszter
  26. Balázs Imre József, irodalomtörténész – „Amikor a Heineken képviselői az „úgynevezett Székelyföld” szókapcsolatot használták egy Csíki Sörrel szembeni beadványukban, a Heineken-termékeket bojkottáltam a konfliktus rendezéséig. Most elérkezett az idő, hogy a Csíki Sör sajnálatos és káros kommunikációs tévedésére figyelmeztessek. A „Nyilatkozat a magánszféra, az emberi és a nemzetiségi méltóság védelmében” kiegyensúlyozottan jelzi, hogy a cég reklámvideójában sokszorosan sérül a női méltóság, és azt is, hogy a székely népviselet nem játék.”
  27. Balázs János
  28. Balázs Renáta
  29. Balázs-Oldal Ádám
  30. Balázs Tünde
  31. Balázsi Gábor
  32. Balog Apollónia
  33. Balogh Ferenc
  34. Balint Aba
  35. Bálint Ágota
  36. Bálint Andrea
  37. Bálint Előd
  38. Bánki Éva, író – „Szeretem a sört, persze. De gyűlölöm, mikor a nőket zsákmánynak tekintik.”
  39. Bányai Éva, egyetemi tanár, Bukaresti Egyetem
  40. Bara Bernadett
  41. Barabásné Dr. Pólus Annamária – „Fontos számomra, hogy kiálljak a sértettek mellett.”
  42. Barazsuly Viktória Adrienn, Korzo Egyesület
  43. Bartók Bernadett
  44. Beatrice Condrea
  45. Bende Zsuzsanna
  46. Benedek Huszár Gábor
  47. Benedek Erika – „Az emberi méltóság és a hagyományos kultúra védelmében.
  48. Benedek Levente, grafikus – „Mert az emberi méltóság és a jóízlés előrébb van a haszonszerzésnél.”
  49. Berényi Mária
  50. Bertóti Attila
  51. Beteg Emese, orvostanhallgató, MOGYE
  52. Béres Laura, egyetemista, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  53. Bilibok Apollónia
  54. Biró Enikő
  55. Biró Mónika-Anita, BBTE, diák
  56. Biro Valentina
  57. Biró Réka
  58. Blága Annamária Krisztina
  59. B. Kádár Judit 
  60. Bocz Henrietta
  61. Bocsárdi László
  62. Bogdán Tibor – „Megengedhetetlennek tartom, hogy egyszerű „szexuális játékszerek”-nek tekintsék a nőket és az anyagilag kiszolgáltatott női alkalmazottakat ízlés- és szellemtelen reklámokra használják. Továbbá úgy vélem, megengedhetetlenek a szabad véleménynyilvánítás és a sajtó elleni elvtelen támadások. Sörivó vagyok, de az ilyen „reklámok” nyomán lassanként megutálom a sört!!!”
  63. Bogdán Zenkő
  64. Bonifert Zoltán – „Azon túl, hogy a nyilatkozat minden sorával egyetértek, kiemelném az első mondatában leírt jelenséget, amit annyira sokszor érzékelhetünk magunk körül: a határon túli magyarokkal kapcsolatos ügyekben nincs, vagy esetleg csak nagyon óvatosan lehet helye a kritikus véleményeknek. A székelyekre ez különösen igaz, akik az eredeti, még romlatlan magyar kultúra és létezés utolsó(?) letéteményeseiként élnek sokunk köztudatában. A Csíki sör reklámfilmjének kritikai vizsgálata éppen alkalmas arra, hogy ezen az érinthetetlenségen lazítsunk egyet. Mert az hosszú távon jót tesz mindenkinek.”
  65. Borbély András
  66. Borbély Terézia
  67. Bordás Máté
  68. Bors Gabriella, MOGYE
  69. Borzák Boldizsár
  70. Buda Klaudia
  71. Buda Imola, Tamás Áron Gimnázium, diák – „Azért írom alá, mert felháborítónak tartom az emberek tudatlanságát, nemtörődömségét, ami által sajnos el van fogadva ez a fajta tiszteletlenség és nemi különbségtétel.”
  72. Burkhardt Britta, régész, kutató
  73. Búzás Tünde, gyógypedagógus – „mert végtelenül primitív reklám, sérti a női méltóságot, megalázó”
  74. Claudia Radu
  75. Codău Annamária
  76. Condrea-Ilyés Ágnes – „A reklám kapcsán megfogalmazott kritikákkal egyetértve ijesztőnek tartom azt is, hogy egy cég saját hírnevét védelmezve, vezetői pozícióból, teljes intézményi vállszélességgel indulatokat generál, platformjain teret ad a gyűlölködésnek, és lekezelő módon, személyeskedve bagatelizál egy valós problémát”
  77. Constanta Dohotaru, urbanistă
  78. Corina Popa – „Împotriva agresiunii psihice și a mitocăniei.”
  79. Csala Hermina
  80. Csata Krisztina
  81. Cătălin Dinu, inginer
  82. Czeiler-Fóris Angelika, ügyvezető-tulajdonos, Őrség Kincse Kft.
  83. Cziple Hanna-Gerda
  84. Csabay István
  85. Csákány Edina
  86. Császár Csilla
  87. Cseke Tamás
  88. Csendes Katalin
  89. Cserei Anna-Paula
  90. Csernik-Vass Attila, szerkesztő, Etv
  91. Csipka Szilvia
  92. Csiszer Ödön
  93. Csoma Lajos – „Eddig sem ittam azt a vacak sört, és személy szerint nem kérek semmit azoktól az üzletemberektől, akik nacionalizmusból akarnak profitot csinálni, de ezzel az aláírással akarom kifejezni a Csíki sör tulajdonosa iránti ellenszenvemet.”
  94. Dr. Dánél Mónika, posztdoktori kutató és egyetemi adjunktus, Oslói Egyetem és Eötvös Loránd Tudományegyetem – „Köszönöm, hogy megírtátok ezt az árnyalt nyilatkozatot, teljes mértékben támogatom. Sokkolt a reklám. Bár az anyagi kiszolgáltatottság mindenre tud magyarázat lenni, de akkor is ledöbbentett, hogy minden női alkalmazott belement ebbe az öntárgyiasításba. Barátsággal, köszönettel.”
  95. Dankuly Levente
  96. Dan Zeman
  97. Dávid István
  98. Dávid Kinga
  99. Deák Katalin
  100. Debreceni Kitti
  101. Delia Titianu
  102. Demeter Emőke
  103. Demeter Izabella
  104. Demény Péter
  105. Denisa Nistor – „Astfel de reclame discriminatorii și opresive nu ar trebui permise.”
  106. Dezső Mária Magdolna – „Elegem van már abból, hogy építő jellegű kritikára személyeskedés és megtorlás a válasz, hogy a legtöbb közéleti vitában/javaslatban a józan, megfontolt érveket a nemzeti/nemzetiségi öntudatra való öncélú hivatkozás helyettesíti. (Mert székely/magyar vagy, egyetértesz és ezt teszed, ezt veszed…) Sajnos, egyre gyakrabban találkozom a szintén hasonló elveken szerveződő gyűlöletbeszéddel: ha IGAZI magyar/székely vagy, akkor majd megmutatjuk neked, kit kell verbálisan agresszálni, kire zúdíthatod összes kisebbrendűségi érzésedet, frusztrációdat, kit okolhatsz sikertelenségedért. Magyarnak, székelynek lenni nem isteni kegy, nem érdem, nem eszköz, áru vagy fegyver. Élni kellene vele, nem visszaélni.”
  107. Diana Iosub
  108. Diana Sîrbu
  109. Diana Vladutu, „Este tipul sa lăsăm în trecut misoginia, e timpul sa respectam femeile și le tratam că oameni (!!!!), nu obiecte.”
  110. Dobrocsi Balázs
  111. Duca Linda
  112. Duka Boróka
  113. Egyed Elekes Nóra – „egy jó reklámszakember már a koncepcióban látja a bukást, kár tönkre tenni egy jó termék marketingjét és arculatát hatásvadász praktikákkal”
  114. Egyed Karola
  115. Endes Ilona
  116. Erőss Réka
  117. Fancsali Kinga
  118. Farkas Zsófia, arculattervező
  119. Fábián Noémi – „Elfogadhatatlan reklám és attitűd.
  120. Fábry Béla – „Ez a reklám egyszerűen ízléstelen. Amit rejtve üzen (metaüzenete) – a nők helye, szerepe – primitív. Sorry.”
  121. Fám Erika, Bildlabor Egyesület – „Hatványozottan nőkről szól ez a történet. A videóban szereplő nőkről, a nőújságírókról és a közbeszédben jelenlévő nőfogalomról. Felelősek vagyunk, hogy a nőfogalom milyen jelentésrétegekkel egészül ki, többek közt az online felületeken.”
  122. Feceoru Gabriela – „Pentru interzicerea reclamei sexiste.”
  123. Fehérvári Zoltán
  124. Dr. Felméri Judit
  125. Fenyvesvölgyi Zsuzsanna
  126. Ferencz Angéla
  127. dr. Ferencz Melitta Csenge
  128. F. Lassú Zsuzsa
  129. Flavia Matei
  130. Florin Buzdugan
  131. Fischer Botond
  132. Fodor Edina
  133. Fogarasi Szép Krisztina
  134. Földi Imelga – „A személyeskedésnek, mocskolódásnak, alázásnak és gyalázásnak nincs helye a közéletben. Ahogyan máshol sem.”
  135. Földi János
  136. Frank Erika
  137. Fülöp Anna Tímea, Maros Megyei Múzeum, Kultúrpalota, osztályvezető
  138. Fülöp Fruzsina
  139. Gabriela Negoi – „Pentru înlăturarea stereotipurilor.”
  140. Gál Erika
  141. Gál József
  142. Gáll Tibor
  143. Gál Zsófia, művészettörténész, kutató, Korzo Egyesület
  144. Gálfalvi Ágnes
  145. Gáspár-Barra Szilárd
  146. Geambaşu Réka, szociológus, gender-kutató
  147. Gecse Barbara
  148. Gegő Virág
  149. Georgia Gulea – „Combaterea stereotipului conform caruia, dacă o femeie consumă alcool, își dă automat consimțământul pentru gesturile de apropiere cu intenții sexuale. Multe cazuri de viol se intampla in starea de ebrietate a victimei.”
  150. Gonda Mária Etelka – „Gusztustalan reklámfogás.”
  151. Gondos Emőke
  152. Gondos Irma
  153. Gondos Mária Magdolna – „1. Hogy egyetlen nőnek se kelljen ostoba reklámcélokat szolgálnia. 2. Hogy egyetlen egy újságíró se érezze magát veszélyben amiatt, amit feltár, amit alapos érvekkel, tényekkel alátámasztva gondol. 3. Hogy ne kelljen egy olyan világban élnem, ahol magára marad, akit kétes hatalmakkal bíró maffiózók betámadnak. 4. Hogy kifejezhessem együttérzésemet a botrány áldozatai felé: mindenkinek, aki egy percig is szarul kellett érezze magát emiatt. 5. Beleértve azokat, akik nem is tudják, mibe keveredtek, miben vettek részt, mert  sajnos néha privilégium a helyzetek másképpen való értelmezésének szabadsága. 6. Azért írom alá, mert többek között büszke székely vagyok.”
  154. Gothárd Barbara, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, diák – „Teljes mértékben felháborítónak tartom a reklámvideót. Undorító, ötlettelen és igen, kihasználja a nők testét. Emellett az is feldühített, hogy Kincsőt állítják be rossznak és támadónak, magukat meg egy olyan cégnek, aki tiszteli a nőket. Kérdem én, hol marad a tisztelet Kincsővel szemben? Miért kell megalázni csupán azért mert reálisan és érvekkel alátámasztva kinyilvánította a véleményét. Egy olyan társadalomban élünk, ahol a véleményt ki lehet és kell nyilvánítani és ha ez rossz, akkor el kellene fogadni és javítani a kritikus pontokon. Kincső egy lényeges dologra nyitotta volna fel a szemüket (nemcsak a cégnek, hanem minden embernek, akik azt elolvassa), de olyan ellentámadás érte, ahol a véleménye eltörpül és személyeskedésbe torkollik a cég és a céget védő személyek miatt. Szerintem ez túlmegy minden határon. Remélem sikerül ezzel elérni valamit! Veled vagyunk Kincső, vállald a véleményed, mert mindig nagyon releváns  meglátásaid voltak! „
  155. Góga Mária
  156. Górász Péter
  157. Gregus Zoltán, BBTE, adjunktus
  158. Gyöngyösi Csilla, Musafir Centre of Languages and Cultures, cégvezető, nyelvtanár
  159. György Botond, az Alfalvi Fiatalokért Egyesület elnöke – „A reklám erkölcstelen, populista, és szexista.”
  160. György Evelin
  161. György László
  162. György Orsolya
  163. Hart Edina
  164. Hegedüs Ágnes
  165. Hegoczki Imre, magyar-történelem szakos tanár – „Mert egyetértek a határtalan és gátlástalan jópofáskodással szembeni fellépéssel, amennyiben az öncélú bárgyúságon úgy mutat túl, ahogy ez a reklám teszi a kártékonyságával. Továbbá egyetértek az emberek tárgyiasításának elutasításával.”
  166. Horváth Benji
  167. Horváth Eszter
  168. Horváth Lajos
  169. Horváth Nóra
  170. Horváth-Kovács Szilárd, újságíró
  171. Horváth Szekeres István
  172. Hunyadi Zsuzsa
  173. Iacob Diana
  174. Ihász Anita
  175. Illés Tamás, Eötvös Loránd Tudományegyetem
  176. Ilyés Zsolt, ügyvéd
  177. Incze Tímea
  178. Ioana Cărăbulea
  179. Ioana Pisaltu
  180. Iulia Kovacs
  181. Irina Bobei
  182. Irina Coza
  183. Irina Laptoiu – „Pentru că îmi place berea, dar nu și aceasta modalitate de promovare umilitoare defaimatoare la adresa femeilor și care instigă la abuz.”
  184. Iszlai Renàta
  185. Izsák Arnold Róbert, elnök, Izsák Művek Egyesület
  186. Izsák Noémi
  187. Ígyártó Gyopárka
  188. Jakab Katalin, Babeş-Bolyai Tudományegyetem
  189. Jánó Gizella
  190. Jánó Mihály
  191. Jászné Kürtösi Izabella
  192. Juhász Ágota
  193. Juhász Tihamér
  194. Juhos Ágota
  195. Jurj-Tudoran Maria
  196. Kádár Magor, Babeş-Bolyai Tudományegyetem
  197. K. Horváth Zsolt, ELTE BTK, egyetemi adjunktus
  198. Kalamár Gáspár Gábor
  199. Kali Ágnes
  200. Kelemen Bulcsú
  201. Kelemen Hanga
  202. Kelemen Roland
  203. Kelemen Zoltán, közgazdász
  204. Kerekes Eszter
  205. Kerezsy Imola
  206. Kész Orsolya
  207. Király Noémi
  208. Király V. István
  209. Kirmajer Réka
  210. Kispál Ágnes-Evelin
  211. Kiss Csaba
  212. Kiss Júlia, hallgató, Eötvös Loránd Tudományegyetem
  213. Kolumbán Melinda
  214. Kormos Katalin
  215. Kovács Andrea, ügyvéd
  216. Kovács Bea
  217. Kovács Emese
  218. Kovács Emőke Henrietta, egyetemista, MOGYE
  219. Kovács Erika, cégvezető
  220. Kovács Izabella
  221. Kovács Katalin
  222. Kustán Magyari Attila – „Mert sem az olcsó szexizmust, sem a sajtó elleni támadásokat nem tartom elfogadhatónak. Nincs megalkuvás!”
  223. Kusztos Anna
  224. Lacrima Balint
  225. Laczkó-Albert Elemér, polgármester, Gyergyóremete Község
  226. Laczkó Erzsébet, tanítónő – „Mert ízléstelen, manipulatív és megalázó.”
  227. Latchis Marianna
  228. Láng Dániel
  229. Láng Orsolya, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
  230. László Éva, pszichológus, oktató
  231. Laura Elena Irimia
  232. Laura Sandu, Literatură şi Feminism, coordinatoare
  233. Lebanov Barbara, főszerkesztő, Balra át! – a 99% blogja
  234. Lovász Dávid
  235. Lőnhárt Csenge, egyetemi hallgató
  236. Lutz Levente
  237. Madaras Dávid, ELTE PPK
  238. Magyari Tímea
  239. Maior Máté, egyetemista, Eötvös Loránd Tudományegyetem
  240. Majer Emese
  241. Makai Edina
  242. Mara Blaj
  243. Maria Manolea
  244. Márton Emőke – „Ezzel a reklámnak nem nevezhető borzadállyal lealacsonyítják a nőket. A székelyruha a nemzeti öltözetünk nem holmi sztriptíz kellék…”
  245. Márkus Kornélia
  246. Máthé Anna-Krisztina
  247. Mărcuţiu-Rácz Dóra, szerkesztő, honlapmenedzser
  248. Mátyus Kálmán – „Azt hittem az ingyenkolbászos tömegcsődítésnél nincs lejjebb. Tévedtem…”
  249. Medeea Iancu
  250. Megyesi Boldizsár
  251. Melia-Ana Abdula
  252. Mihai Andrei
  253. Mihály Ágnes Rózsa
  254. Mihály Borbála
  255. Mihók Tamás
  256. Miklós-Dobos Noémi
  257. Miklós Eszter
  258. Miklós Krisztina
  259. Miklóssi Szabó István
  260. Mikó Aba Sándor
  261. Molnár Csilla Alíz
  262. Molnár-Rákossy Eszter
  263. Morar Róbert
  264. Nagy Anna, tanár
  265. Nagy Anett, szabadúszó – „A nők tárgyasításának a normalizálása lejárt.”
  266. Nagy Bernadett
  267. Nagy Csenge
  268. Nagy Dóra
  269. Nagy Emese-Ingrid
  270. Nagy Erika
  271. Nagy Krisztina – „Azért írom alá, mert felháborítónak, sértőnek és rendkívül szexistának találom a reklámot, valamint a cég igazgatójának uszító, személyeskedő és lejárató reakcióvideóját a cikkre. A reklámban azontúl, hogy ízléstelen, kifogásolom a női szexualitást tárgyiasító perspektívát, hogy olyan lealacsonyító sztereotípiákra épül, mint hogy a nők egy korty után ledobják magukról a textilt, és ez ráadásul egy székely népviseleti kontextusba van helyezve. Az, hogy a videóban szereplő nők a cég munkatársai, ismét problematikus, mert a termék ilyen jellegű reklámozása túlmutat a munkaköri leírásukon. Aláírom tehát, mert több ponton is sértő és lealacsonyító a reklámvideó.”
  272. Nagy Mihály Zoltán
  273. Nagy Péter
  274. Navratil Anett, ügyvezető, LNA Group Kft. – „A nők alárendelt helyzetének tipikus kihasználása, ráadásul névvel, beosztással teszik közszemlére szerencsétleneket. Megalázó, felháborító, a nők tárgyiasítása. A székely népviselet megszégyenítése. „
  275. Novák Zsuzsanna
  276. Oana Ungureanu 
  277. Oláh Melinda Janka, egyetemista, Babeș-Bolyai Tudományegyetem – „A Csiki Sör a facebookra május 2.-án kitett egy olyan  videót, amelyben a vezetősèg sajàt női alkalmazottait használja fel egy olcsó hatásvadász reklàm lètrehozàsàhoz. „
  278. Orbán Gyöngyi, egyetemi tanár
  279. Orbán Renáta
  280. Parászka Boróka, újságíró
  281. Pataki-Péter Hanna
  282. Pati Murg
  283. Pál Andrea
  284. Pál Emese, művészettörténész
  285. Pál Emőke
  286. Pál László
  287. Pánczél Mikolt
  288. Pás Erika Mária, szociális munkás
  289. Pásztohy Júlia
  290. Pataki Beáta  – „Ellenzem a nők tárgyiasítását és a manipulatív marketinget.”
  291. Péter Mária, Babeş-Bolyai Tudományegyetem, egyetemista
  292. Petres Kincső
  293. Petruț Dávid, egyetemi oktató
  294. Dr. Pieldner Judit, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi docens
  295. Pilbáth KincsőA sörnek egyáltalán semmi köze nincs ahhoz az üzenethez, amit a reklám próbál átadni.
  296. Portik-Hegyi Ottília, tanár
  297. Potozky László, Senior Copywriter – „Mert unom a primitív, egybites kommunikációt.”
  298. Rabocskai Zsófia
  299. Radics Viktória, szabadúszó
  300. Rafaela Greties – „Atac la feminitate.”
  301. Rákossy Gabriella Márta
  302. Ramona Curte
  303. Rodica Novac
  304. Roxana Marinescu, Societatea de Analize Feministe AnA, președintă – ‘Tratament degradant si sexist la adresa angajatelor. O reclamă absolut penibilă.”
  305. Roxana Racaru 
  306. Sándor Bíborka
  307. Sándor Anna
  308. Sándor Katalin, egyetemi oktató, Babeș–Bolyai Tudományegyetem
  309. Sánta Miriám
  310. Sarkadi Dániel
  311. Selyem Zsuzsa, egyetemi docens, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  312. Serestély Zalán, egyetemi adjunktus, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  313. Silló Jenő – „Kikérem magamnak, hogy ez a sör(?) és a kreatívjai(??) célközönségüknek tekintsenek.”
  314. Silye Lóránd
  315. Simándi Mercédesz
  316. Sleider Cynthia-Nikolett
  317. Simófi Beáta
  318. Sînziana Bunea
  319. Sólyom Andrea, egyetemi adjunktus, Sapientia EMTE
  320. Somhegyi Tamás
  321. Soós Anna – „Megalázó és gusztustalan ez a reklám.”
  322. Soós Johanna
  323. Sorbán Angella
  324. Szakács Dóra
  325. Szakács Réka
  326. Szabadkai Bálint, mentálhigiénés szakember – ” Lélektannal foglalkozó keresztényként nagyon fontosnak tartom, hogy beazonosítsuk azokat a helyzeteket a mai modern társadalmunkban, amikor valaki olyat kell tegyen közösségi, környezeti, társadalmi nyomásra, ami sérti a méltóságát. Úgy gondolom, hogy ebben a reklámban szerepelni kisebb-nagyobb mértékben ilyen lehetett minden hölgynek. (…) Bízom benne, hogy akik kiötlötték a reklámot, idővel megértik ennek a petíciónak a lényegét: honnan jön, mit akar. Ha ez semmiképpen nem megy, akkor arra kérem őket: képzeljék oda a a klipbe a felségüket, lányukat, anyjukat, nagyanyjukat. Aztán képzeljék el, hogy a főnökük megkéri őket egy szereplésre, és nem mernek neki nemet mondani.”
  327. Szabó Anna-Mári1a
  328. Szabó Áron
  329. Szabó Eszter
  330. Szadai Levente, Budapesti Corvinus Egyetem, hallgató
  331. Szalma Krisztina
  332. Székely Ervin
  333. Székely Örs, doktorandusz, Babeş-Bolyai Tudományegyetem – „Ellenzem és elítélem azok meghurcolását akik párbeszédet és vitát kezdeményeznek közös dolgainkról.”
  334. Székely Zoltán
  335. Szén András
  336. Szigeti Attila, egyetemi adjunktus, Babeş-Bolyai Tudományegyetem
  337. Dr. Szikszai Mária, oktató, Babes-Bolyai Tudományegyetem, BTK, Magyar Néprajz és Antropológia Intézet
  338. Szilágyi Botond
  339. Szilágyi Olga
  340. Szirmai Panni
  341. Szőcs Imre
  342. Szőcs Petra Senki se mondja a másik véleményére azt, hogy “szégyelld magad”.
  343. Szőcs Veronika
  344. Tamás Csilla
  345. Tamás Gáspár Miklós
  346. Tamás Lehel
  347. Tamás Vanda
  348. Tamási Tímea
  349. Tatár Noémi
  350. Terjéki Levente
  351. Tillmann Ármin, egyetemista, Eötvös Lóránd Tudományegyetem – „Ellenzem a szexizmus minden formáját és a nők termékeladás szándékából szexualizált-tárgyiasított megjelenítéseit, illetve egyetértek a megjelent kritikában írottakkal.”
  352. Timár Norbert
  353. Tofán Levente, szabaúszó, fotoriporter – „Felháborítónak tarom, hogy egy kereskedelmi vállalkozás kisajátítsa magának egy nép jelképeit, identitását és ezt ócska, izléstelen marketingkampányokba felhasználja.”
  354. Dr. Tódor Erika-Mária – „A szolidaritási nyilatkozatban foglaltakat elfogadom, az etno-marketing negatív szereotípiáit rombolónak tartom.”
  355. Tófalvi Előd
  356. Tóth Andrea
  357. Tóth Kinga, költő, intermediális alkotó, performer
  358. Tőke Sugárka, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, hallgató
  359. Tudorina Mihai, vicepreședintă, asociația Front/Feminism
  360. Túros Eszter
  361. Ugron Mária
  362. Ugron Nóra
  363. Ungvári Zrínyi Imre
  364. Újvári Dorottya, művészettörténész, Korzo Egyesület
  365. Xántusz Henrietta
  366. Vaida Zsolt
  367. Valentina Stoica – „Sunt împotriva publicității cu mesaj ofensator la adresa persoanelor. Nu sunt de acord cu ideea reclamei sexiste, cum că femeile în stare de ebrietate sunt automat mai dezbrăcate!”
  368. Vallasek Júlia
  369. Vallasek Magdolna
  370. Varga Bernadett
  371. Varga Boglárka
  372. Varga Emese
  373. Varga Mária Ilona
  374. Varga P. Ildikó, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, adjunktus
  375. Varga Péter
  376. Varga Zoltán Gergő
  377. Vass Kati, tanár
  378. Ványolos Noémi, egyetemista, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  379. Váradi Zsanett
  380. Varga Anikó, Játéktér, főszerkesztő
  381. Veres Orsolya, színész
  382. Vicsai Zsolt, Hepehupa folyóirat, szerkesztő
  383. Víg Boglárka, Korzo Egyesület, pedagógus, művészettörténész
  384. Vincze Enikő, Fundația Desire, președinte – „Împotriva sexismului în toate domeniile vieții, inclusiv împotriva transformării femeilor în marfă în vederea creșterii profitului.”
  385. Visky Zsolt
  386. Vizeli Ibolya
  387. Vörös Alpár István Vita, Apáczai Csere János Elméleti Líceum, igazgató
  388. Zsigmond Csilla, szociológus – „Telitődtem a mindennapi szexizmusok, a kirekesztő és megbélyegző diskurzusok, a más véleményt megfogalmazók elleni verbális agressziók fölötti folyamatos társadalmi szemhunyásból, amely tovább élteti és működteti ezeket a gyakorlatokat… „
    Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
a szem
Cikkek: 70