Nyilatkozat a magánszféra, az emberi és a nemzetiségi méltóság védelmében

A Csíki Sör Manufaktúra reklámvideója kapcsán kialakult vita olykor azt a hatást kelti, mintha a cég reklámját illető kritika egyenértékű lenne a székelység, a székely identitás megbélyegzésével. Szeretnénk hangsúlyozni: a székely társadalom értékrendje és identitása nem azonos a Csíki Sör Manufaktúra értékrendjével és identitásával. A Csíki Sör Manufaktúra reklámjai nem az egész székely társadalom, hanem csak a cég tulajdonosainak és reklám-szakembereinek az értékrendjét tükrözhetik. A székely társadalom értékrendje és identitása sokkal rétegzettebb, és több elemet tartalmaz, mint amit egy termékben ki lehetne fejezni.

A fent említett videó a székely népviseletet mint nemzetiségi jelképet manipulatívan használja, ugyanis a hagyományos női alsónemű egyszerre működik a reklámban népviseletként, ami inkább szemérmesen eltakarja a testet, ugyanakkor fehérneműként, ami szexuális jelkép is. A szimbólum ilyen felhasználása a reklámban alkalmas arra, hogy a nemzetiség női tagjait kellemetlen, sztereotip színben tüntesse fel, és felerősítse a nemzetiség hátrányos megkülönböztetését szolgáló előítéleteket. 

Ezen kívül a videóban megtévesztő és manipulatív módon összemosódik a személyes, családi tér, az otthon, másrészt az alkalmazotti beosztás, harmadrészt a színészi szerep. A női alkalmazottak továbbá szándékosan egy olyan szituációban vannak szerepeltetve, amely azt a sajnos nagyon elterjedt sztereotípiát erősíti, hogy ha egy nő alkoholt fogyaszt, automatikusan beleegyezését adja mások szexuális jellegű közeledéséhez. Tudjuk, hogy az ittas állapottal a nemi erőszak számos esetében visszaélnek. (Ez különösen problematikus Romániában, ahol a lakosság 55%-a szerint a nemi erőszak egyes esetekben legitimálható, és a felsorolt helyzetek között első helyen szerepel az alkohol- vagy drogfogyasztás (30%).) 

Úgy gondoljuk, hogy semmilyen üzleti siker és gazdasági kényszerhelyzet nem lehet indok arra, hogy az alkalmazottak személyes, női, anyai, nemzetiségi méltóságát és erkölcsi integritását egy cég kockára tegye, azaz kitegye a nézők, kommentelők akár pozitív, akár negatív ítélkezésének. Természetesen mindenkinek joga van a testével való rendelkezéshez, ezért ugyanez a videó nem lenne jogilag és etikailag problematikus, ha nem reklámcélra, nem egy cég profitszerzése céljából jelent volna meg. Így viszont az alkalmazottak a cég etikátlan marketingjének eszközeivé, kellékeivé váltak. Ráadásul fölmerül a kérdést, hogy mi a kapcsolat a munkaköri leírás, a burkolt munkahelyi elvárások, és a reklámvideóban való szereplés között. 

Épp ezért szeretnénk kifejezni együttérzésünket mindazokkal, akik a fent leírtakhoz hasonló, nehéz és többértelmű helyzeteknek vannak kitéve. 

Továbbá szolidaritást vállalunk azokkal az újságírókkal, akik a fentiekhez hasonló problémákra mutatnak rá a nyilvánosságban és akik ezért sajnos egyre gyakrabban durva, személyes fenyegetéseknek és zaklatásoknak vannak kitéve. Ez akadályozza munkavégzésüket és megnehezíti személyes életüket. Úgy gondoljuk, hogy az újságírók szabadsága, szakmai tudása és befolyásolhatatlansága közösségi érték, még akkor is, ha nem mindig értünk velük egyet. 

Arra kérjük a Csíki Sör Manufaktúra vezetőségét, távolítsa el vagy módosítsa az alkalmazottak magánszféráját sértő videót a nyilvános térből, és a későbbiekben tartózkodjon az olyan reklámok készítésétől, amelyek a nemzetiségi jelképeket és identitást, a szexuális viselkedést, a magánszférát manipulatíva profitcélra használják ki, és kockára teszi az alkalmazottak személyes integritását.

A borítókép Benedek Levente grafikus munkája.

Declarația în limba română este disponibilă aici.


A fent említett reklámvideó a Csíki Sör Maufaktúra Facebook-bejegyzésében, vagy az alábbi linken tekinthető meg: [link]

Az esetről a Transindex, a Kreatív, a HVG, az nlc és a borsod24 írt közleményt, publicisztikát a Columbo Felesége blog (Transindex) és a Nőileg közölt. Az esethez kapcsolódó személyes támadásokról Gyöngyösi Csilla, Jakab Villő Hanga, Parászka Boróka és Vágvölgyi B. András írt.


Amennyiben Ön is aláírná a Nyilatkozatot, IDE KATTINTVA  teheti meg

 

A Nyilatkozat eddigi aláírói és kommentjei
(a lista folyamatosan frissül)

Intézmények:

„a szem” – irodalmi és társadalmi portál

Asociația Comma

Átlátszó Erdély

Căși Sociale Acum/ Social Housing Now

Centrul Filia

Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale

Cercuri de lecturi feministe Dysnomia

Colectiva Ⓐcasă

Colectiva Autonomă Macaz

Colectiva Urzica

Dreptul la Oraș

Editura frACTalia

Editura Pagini Libere

Feminism România

Mahala  – Comunitatea Muncitorilor Militanți

Mad Pride România

Mérce

Nőkért Egyesület

Revista CUTRA

Transindex

Új Egyenlőség

Váróterem Projekt Független Színházi Társulat

zine fem

 

 

Magánszemélyek:

 1. Adina Crăciun
 2. Adorjáni Panna
 3. Adorjáni Júlia
 4. Alexandru Predoiu, membru al colectivului, Editura Pagini Libere
 5. Alina Rotaru
 6. András Csaba egyetemi tanársegéd,  PTE BTK, Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszék
 7. Alina Ciobanu
 8. Ama Diaconu
 9. Anna-Maria Wenzel
 10. Anastasia Oprea – „Pentru că sunt feministă.”
 11. András Orsolya
 12. Andreea Dogaru
 13. Andreea Ioana – „Pentru a stopa discriminarea femeilor.”
 14. Andreea Iorga
 15. Andrei Candrea – „Mesajul acestui video mi se pare ofensator și periculos într-o societate în care consumul de alcool de către o femeie o poate transforma în „pradă” sexuală, de multe ori în deplină impunitate pentru predator. Cred că o companie se poate folosi de anumite idei fără a aduce atingere demnității unui grup și fără a încuraja sau justifica (chiar dacă nevoit) anumite comportamente. Ideea că o bere poate dezbrăca o femeie, mi se pare iresponsabilă, chiar grotească.”
 16. Anghel Anna
 17. Antal Attila, koordinátor, szerkeszt, Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhely, Eszmélet folyóirat
 18. Antal Orsolya, tanárnő
 19. Ádám Szilamér
 20. Ágoston Hugó – „Felháborodásomban.”
 21. Ágoston Péter
 22. Bakk Anna Gyöngyvér
 23. Balázs Áron
 24. Balázs Dezső
 25. Balázs Eszter
 26. Balázs Imre József, irodalomtörténész – „Amikor a Heineken képviselői az „úgynevezett Székelyföld” szókapcsolatot használták egy Csíki Sörrel szembeni beadványukban, a Heineken-termékeket bojkottáltam a konfliktus rendezéséig. Most elérkezett az idő, hogy a Csíki Sör sajnálatos és káros kommunikációs tévedésére figyelmeztessek. A „Nyilatkozat a magánszféra, az emberi és a nemzetiségi méltóság védelmében” kiegyensúlyozottan jelzi, hogy a cég reklámvideójában sokszorosan sérül a női méltóság, és azt is, hogy a székely népviselet nem játék.”
 27. Balázs János
 28. Balázs Renáta
 29. Balázs-Oldal Ádám
 30. Balázs Tünde
 31. Balázsi Gábor
 32. Balog Apollónia
 33. Balogh Ferenc
 34. Balint Aba
 35. Bálint Ágota
 36. Bálint Andrea
 37. Bálint Előd
 38. Bánki Éva, író – „Szeretem a sört, persze. De gyűlölöm, mikor a nőket zsákmánynak tekintik.”
 39. Bányai Éva, egyetemi tanár, Bukaresti Egyetem
 40. Bara Bernadett
 41. Barabásné Dr. Pólus Annamária – „Fontos számomra, hogy kiálljak a sértettek mellett.”
 42. Barazsuly Viktória Adrienn, Korzo Egyesület
 43. Bartók Bernadett
 44. Beatrice Condrea
 45. Bende Zsuzsanna
 46. Benedek Huszár Gábor
 47. Benedek Erika – „Az emberi méltóság és a hagyományos kultúra védelmében.
 48. Benedek Levente, grafikus – „Mert az emberi méltóság és a jóízlés előrébb van a haszonszerzésnél.”
 49. Berényi Mária
 50. Bertóti Attila
 51. Beteg Emese, orvostanhallgató, MOGYE
 52. Béres Laura, egyetemista, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
 53. Bilibok Apollónia
 54. Biró Enikő
 55. Biró Mónika-Anita, BBTE, diák
 56. Biro Valentina
 57. Biró Réka
 58. Blága Annamária Krisztina
 59. B. Kádár Judit 
 60. Bocz Henrietta
 61. Bocsárdi László
 62. Bogdán Tibor – „Megengedhetetlennek tartom, hogy egyszerű „szexuális játékszerek”-nek tekintsék a nőket és az anyagilag kiszolgáltatott női alkalmazottakat ízlés- és szellemtelen reklámokra használják. Továbbá úgy vélem, megengedhetetlenek a szabad véleménynyilvánítás és a sajtó elleni elvtelen támadások. Sörivó vagyok, de az ilyen „reklámok” nyomán lassanként megutálom a sört!!!”
 63. Bogdán Zenkő
 64. Bonifert Zoltán – „Azon túl, hogy a nyilatkozat minden sorával egyetértek, kiemelném az első mondatában leírt jelenséget, amit annyira sokszor érzékelhetünk magunk körül: a határon túli magyarokkal kapcsolatos ügyekben nincs, vagy esetleg csak nagyon óvatosan lehet helye a kritikus véleményeknek. A székelyekre ez különösen igaz, akik az eredeti, még romlatlan magyar kultúra és létezés utolsó(?) letéteményeseiként élnek sokunk köztudatában. A Csíki sör reklámfilmjének kritikai vizsgálata éppen alkalmas arra, hogy ezen az érinthetetlenségen lazítsunk egyet. Mert az hosszú távon jót tesz mindenkinek.”
 65. Borbély András
 66. Borbély Terézia
 67. Bordás Máté
 68. Bors Gabriella, MOGYE
 69. Borzák Boldizsár
 70. Buda Klaudia
 71. Buda Imola, Tamás Áron Gimnázium, diák – „Azért írom alá, mert felháborítónak tartom az emberek tudatlanságát, nemtörődömségét, ami által sajnos el van fogadva ez a fajta tiszteletlenség és nemi különbségtétel.”
 72. Burkhardt Britta, régész, kutató
 73. Búzás Tünde, gyógypedagógus – „mert végtelenül primitív reklám, sérti a női méltóságot, megalázó”
 74. Claudia Radu
 75. Codău Annamária
 76. Condrea-Ilyés Ágnes – „A reklám kapcsán megfogalmazott kritikákkal egyetértve ijesztőnek tartom azt is, hogy egy cég saját hírnevét védelmezve, vezetői pozícióból, teljes intézményi vállszélességgel indulatokat generál, platformjain teret ad a gyűlölködésnek, és lekezelő módon, személyeskedve bagatelizál egy valós problémát”
 77. Constanta Dohotaru, urbanistă
 78. Corina Popa – „Împotriva agresiunii psihice și a mitocăniei.”
 79. Csala Hermina
 80. Csata Krisztina
 81. Cătălin Dinu, inginer
 82. Czeiler-Fóris Angelika, ügyvezető-tulajdonos, Őrség Kincse Kft.
 83. Cziple Hanna-Gerda
 84. Csabay István
 85. Csákány Edina
 86. Császár Csilla
 87. Cseke Tamás
 88. Csendes Katalin
 89. Cserei Anna-Paula
 90. Csernik-Vass Attila, szerkesztő, Etv
 91. Csipka Szilvia
 92. Csiszer Ödön
 93. Csoma Lajos – „Eddig sem ittam azt a vacak sört, és személy szerint nem kérek semmit azoktól az üzletemberektől, akik nacionalizmusból akarnak profitot csinálni, de ezzel az aláírással akarom kifejezni a Csíki sör tulajdonosa iránti ellenszenvemet.”
 94. Dr. Dánél Mónika, posztdoktori kutató és egyetemi adjunktus, Oslói Egyetem és Eötvös Loránd Tudományegyetem – „Köszönöm, hogy megírtátok ezt az árnyalt nyilatkozatot, teljes mértékben támogatom. Sokkolt a reklám. Bár az anyagi kiszolgáltatottság mindenre tud magyarázat lenni, de akkor is ledöbbentett, hogy minden női alkalmazott belement ebbe az öntárgyiasításba. Barátsággal, köszönettel.”
 95. Dankuly Levente
 96. Dan Zeman
 97. Dávid István
 98. Dávid Kinga
 99. Deák Katalin
 100. Debreceni Kitti
 101. Delia Titianu
 102. Demeter Emőke
 103. Demeter Izabella
 104. Demény Péter
 105. Denisa Nistor – „Astfel de reclame discriminatorii și opresive nu ar trebui permise.”
 106. Dezső Mária Magdolna – „Elegem van már abból, hogy építő jellegű kritikára személyeskedés és megtorlás a válasz, hogy a legtöbb közéleti vitában/javaslatban a józan, megfontolt érveket a nemzeti/nemzetiségi öntudatra való öncélú hivatkozás helyettesíti. (Mert székely/magyar vagy, egyetértesz és ezt teszed, ezt veszed…) Sajnos, egyre gyakrabban találkozom a szintén hasonló elveken szerveződő gyűlöletbeszéddel: ha IGAZI magyar/székely vagy, akkor majd megmutatjuk neked, kit kell verbálisan agresszálni, kire zúdíthatod összes kisebbrendűségi érzésedet, frusztrációdat, kit okolhatsz sikertelenségedért. Magyarnak, székelynek lenni nem isteni kegy, nem érdem, nem eszköz, áru vagy fegyver. Élni kellene vele, nem visszaélni.”
 107. Diana Iosub
 108. Diana Sîrbu
 109. Diana Vladutu, „Este tipul sa lăsăm în trecut misoginia, e timpul sa respectam femeile și le tratam că oameni (!!!!), nu obiecte.”
 110. Dobrocsi Balázs
 111. Duca Linda
 112. Duka Boróka
 113. Egyed Elekes Nóra – „egy jó reklámszakember már a koncepcióban látja a bukást, kár tönkre tenni egy jó termék marketingjét és arculatát hatásvadász praktikákkal”
 114. Egyed Karola
 115. Endes Ilona
 116. Erőss Réka
 117. Fancsali Kinga
 118. Farkas Zsófia, arculattervező
 119. Fábián Noémi – „Elfogadhatatlan reklám és attitűd.
 120. Fábry Béla – „Ez a reklám egyszerűen ízléstelen. Amit rejtve üzen (metaüzenete) – a nők helye, szerepe – primitív. Sorry.”
 121. Fám Erika, Bildlabor Egyesület – „Hatványozottan nőkről szól ez a történet. A videóban szereplő nőkről, a nőújságírókról és a közbeszédben jelenlévő nőfogalomról. Felelősek vagyunk, hogy a nőfogalom milyen jelentésrétegekkel egészül ki, többek közt az online felületeken.”
 122. Feceoru Gabriela – „Pentru interzicerea reclamei sexiste.”
 123. Fehérvári Zoltán
 124. Dr. Felméri Judit
 125. Fenyvesvölgyi Zsuzsanna
 126. Ferencz Angéla
 127. dr. Ferencz Melitta Csenge
 128. F. Lassú Zsuzsa
 129. Flavia Matei
 130. Florin Buzdugan
 131. Fischer Botond
 132. Fodor Edina
 133. Fogarasi Szép Krisztina
 134. Földi Imelga – „A személyeskedésnek, mocskolódásnak, alázásnak és gyalázásnak nincs helye a közéletben. Ahogyan máshol sem.”
 135. Földi János
 136. Frank Erika
 137. Fülöp Anna Tímea, Maros Megyei Múzeum, Kultúrpalota, osztályvezető
 138. Fülöp Fruzsina
 139. Gabriela Negoi – „Pentru înlăturarea stereotipurilor.”
 140. Gál Erika
 141. Gál József
 142. Gáll Tibor
 143. Gál Zsófia, művészettörténész, kutató, Korzo Egyesület
 144. Gálfalvi Ágnes
 145. Gáspár-Barra Szilárd
 146. Geambaşu Réka, szociológus, gender-kutató
 147. Gecse Barbara
 148. Gegő Virág
 149. Georgia Gulea – „Combaterea stereotipului conform caruia, dacă o femeie consumă alcool, își dă automat consimțământul pentru gesturile de apropiere cu intenții sexuale. Multe cazuri de viol se intampla in starea de ebrietate a victimei.”
 150. Gonda Mária Etelka – „Gusztustalan reklámfogás.”
 151. Gondos Emőke
 152. Gondos Irma
 153. Gondos Mária Magdolna – „1. Hogy egyetlen nőnek se kelljen ostoba reklámcélokat szolgálnia. 2. Hogy egyetlen egy újságíró se érezze magát veszélyben amiatt, amit feltár, amit alapos érvekkel, tényekkel alátámasztva gondol. 3. Hogy ne kelljen egy olyan világban élnem, ahol magára marad, akit kétes hatalmakkal bíró maffiózók betámadnak. 4. Hogy kifejezhessem együttérzésemet a botrány áldozatai felé: mindenkinek, aki egy percig is szarul kellett érezze magát emiatt. 5. Beleértve azokat, akik nem is tudják, mibe keveredtek, miben vettek részt, mert  sajnos néha privilégium a helyzetek másképpen való értelmezésének szabadsága. 6. Azért írom alá, mert többek között büszke székely vagyok.”
 154. Gothárd Barbara, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, diák – „Teljes mértékben felháborítónak tartom a reklámvideót. Undorító, ötlettelen és igen, kihasználja a nők testét. Emellett az is feldühített, hogy Kincsőt állítják be rossznak és támadónak, magukat meg egy olyan cégnek, aki tiszteli a nőket. Kérdem én, hol marad a tisztelet Kincsővel szemben? Miért kell megalázni csupán azért mert reálisan és érvekkel alátámasztva kinyilvánította a véleményét. Egy olyan társadalomban élünk, ahol a véleményt ki lehet és kell nyilvánítani és ha ez rossz, akkor el kellene fogadni és javítani a kritikus pontokon. Kincső egy lényeges dologra nyitotta volna fel a szemüket (nemcsak a cégnek, hanem minden embernek, akik azt elolvassa), de olyan ellentámadás érte, ahol a véleménye eltörpül és személyeskedésbe torkollik a cég és a céget védő személyek miatt. Szerintem ez túlmegy minden határon. Remélem sikerül ezzel elérni valamit! Veled vagyunk Kincső, vállald a véleményed, mert mindig nagyon releváns  meglátásaid voltak! „
 155. Góga Mária
 156. Górász Péter
 157. Gregus Zoltán, BBTE, adjunktus
 158. Gyöngyösi Csilla, Musafir Centre of Languages and Cultures, cégvezető, nyelvtanár
 159. György Botond, az Alfalvi Fiatalokért Egyesület elnöke – „A reklám erkölcstelen, populista, és szexista.”
 160. György Evelin
 161. György László
 162. György Orsolya
 163. Hart Edina
 164. Hegedüs Ágnes
 165. Hegoczki Imre, magyar-történelem szakos tanár – „Mert egyetértek a határtalan és gátlástalan jópofáskodással szembeni fellépéssel, amennyiben az öncélú bárgyúságon úgy mutat túl, ahogy ez a reklám teszi a kártékonyságával. Továbbá egyetértek az emberek tárgyiasításának elutasításával.”
 166. Horváth Benji
 167. Horváth Eszter
 168. Horváth Lajos
 169. Horváth Nóra
 170. Horváth-Kovács Szilárd, újságíró
 171. Horváth Szekeres István
 172. Hunyadi Zsuzsa
 173. Iacob Diana
 174. Ihász Anita
 175. Illés Tamás, Eötvös Loránd Tudományegyetem
 176. Ilyés Zsolt, ügyvéd
 177. Incze Tímea
 178. Ioana Cărăbulea
 179. Ioana Pisaltu
 180. Iulia Kovacs
 181. Irina Bobei
 182. Irina Coza
 183. Irina Laptoiu – „Pentru că îmi place berea, dar nu și aceasta modalitate de promovare umilitoare defaimatoare la adresa femeilor și care instigă la abuz.”
 184. Iszlai Renàta
 185. Izsák Arnold Róbert, elnök, Izsák Művek Egyesület
 186. Izsák Noémi
 187. Ígyártó Gyopárka
 188. Jakab Katalin, Babeş-Bolyai Tudományegyetem
 189. Jánó Gizella
 190. Jánó Mihály
 191. Jászné Kürtösi Izabella
 192. Juhász Ágota
 193. Juhász Tihamér
 194. Juhos Ágota
 195. Jurj-Tudoran Maria
 196. Kádár Magor, Babeş-Bolyai Tudományegyetem
 197. K. Horváth Zsolt, ELTE BTK, egyetemi adjunktus
 198. Kalamár Gáspár Gábor
 199. Kali Ágnes
 200. Kelemen Bulcsú
 201. Kelemen Hanga
 202. Kelemen Roland
 203. Kelemen Zoltán, közgazdász
 204. Kerekes Eszter
 205. Kerezsy Imola
 206. Kész Orsolya
 207. Király Noémi
 208. Király V. István
 209. Kirmajer Réka
 210. Kispál Ágnes-Evelin
 211. Kiss Csaba
 212. Kiss Júlia, hallgató, Eötvös Loránd Tudományegyetem
 213. Kolumbán Melinda
 214. Kormos Katalin
 215. Kovács Andrea, ügyvéd
 216. Kovács Bea
 217. Kovács Emese
 218. Kovács Emőke Henrietta, egyetemista, MOGYE
 219. Kovács Erika, cégvezető
 220. Kovács Izabella
 221. Kovács Katalin
 222. Kustán Magyari Attila – „Mert sem az olcsó szexizmust, sem a sajtó elleni támadásokat nem tartom elfogadhatónak. Nincs megalkuvás!”
 223. Kusztos Anna
 224. Lacrima Balint
 225. Laczkó-Albert Elemér, polgármester, Gyergyóremete Község
 226. Laczkó Erzsébet, tanítónő – „Mert ízléstelen, manipulatív és megalázó.”
 227. Latchis Marianna
 228. Láng Dániel
 229. Láng Orsolya, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
 230. László Éva, pszichológus, oktató
 231. Laura Elena Irimia
 232. Laura Sandu, Literatură şi Feminism, coordinatoare
 233. Lebanov Barbara, főszerkesztő, Balra át! – a 99% blogja
 234. Lovász Dávid
 235. Lőnhárt Csenge, egyetemi hallgató
 236. Lutz Levente
 237. Madaras Dávid, ELTE PPK
 238. Magyari Tímea
 239. Maior Máté, egyetemista, Eötvös Loránd Tudományegyetem
 240. Majer Emese
 241. Makai Edina
 242. Mara Blaj
 243. Maria Manolea
 244. Márton Emőke – „Ezzel a reklámnak nem nevezhető borzadállyal lealacsonyítják a nőket. A székelyruha a nemzeti öltözetünk nem holmi sztriptíz kellék…”
 245. Márkus Kornélia
 246. Máthé Anna-Krisztina
 247. Mărcuţiu-Rácz Dóra, szerkesztő, honlapmenedzser
 248. Mátyus Kálmán – „Azt hittem az ingyenkolbászos tömegcsődítésnél nincs lejjebb. Tévedtem…”
 249. Medeea Iancu
 250. Megyesi Boldizsár
 251. Melia-Ana Abdula
 252. Mihai Andrei
 253. Mihály Ágnes Rózsa
 254. Mihály Borbála
 255. Mihók Tamás
 256. Miklós-Dobos Noémi
 257. Miklós Eszter
 258. Miklós Krisztina
 259. Miklóssi Szabó István
 260. Mikó Aba Sándor
 261. Molnár Csilla Alíz
 262. Molnár-Rákossy Eszter
 263. Morar Róbert
 264. Nagy Anna, tanár
 265. Nagy Anett, szabadúszó – „A nők tárgyasításának a normalizálása lejárt.”
 266. Nagy Bernadett
 267. Nagy Csenge
 268. Nagy Dóra
 269. Nagy Emese-Ingrid
 270. Nagy Erika
 271. Nagy Krisztina – „Azért írom alá, mert felháborítónak, sértőnek és rendkívül szexistának találom a reklámot, valamint a cég igazgatójának uszító, személyeskedő és lejárató reakcióvideóját a cikkre. A reklámban azontúl, hogy ízléstelen, kifogásolom a női szexualitást tárgyiasító perspektívát, hogy olyan lealacsonyító sztereotípiákra épül, mint hogy a nők egy korty után ledobják magukról a textilt, és ez ráadásul egy székely népviseleti kontextusba van helyezve. Az, hogy a videóban szereplő nők a cég munkatársai, ismét problematikus, mert a termék ilyen jellegű reklámozása túlmutat a munkaköri leírásukon. Aláírom tehát, mert több ponton is sértő és lealacsonyító a reklámvideó.”
 272. Nagy Mihály Zoltán
 273. Nagy Péter
 274. Navratil Anett, ügyvezető, LNA Group Kft. – „A nők alárendelt helyzetének tipikus kihasználása, ráadásul névvel, beosztással teszik közszemlére szerencsétleneket. Megalázó, felháborító, a nők tárgyiasítása. A székely népviselet megszégyenítése. „
 275. Novák Zsuzsanna
 276. Oana Ungureanu 
 277. Oláh Melinda Janka, egyetemista, Babeș-Bolyai Tudományegyetem – „A Csiki Sör a facebookra május 2.-án kitett egy olyan  videót, amelyben a vezetősèg sajàt női alkalmazottait használja fel egy olcsó hatásvadász reklàm lètrehozàsàhoz. „
 278. Orbán Gyöngyi, egyetemi tanár
 279. Orbán Renáta
 280. Parászka Boróka, újságíró
 281. Pataki-Péter Hanna
 282. Pati Murg
 283. Pál Andrea
 284. Pál Emese, művészettörténész
 285. Pál Emőke
 286. Pál László
 287. Pánczél Mikolt
 288. Pás Erika Mária, szociális munkás
 289. Pásztohy Júlia
 290. Pataki Beáta  – „Ellenzem a nők tárgyiasítását és a manipulatív marketinget.”
 291. Péter Mária, Babeş-Bolyai Tudományegyetem, egyetemista
 292. Petres Kincső
 293. Petruț Dávid, egyetemi oktató
 294. Dr. Pieldner Judit, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi docens
 295. Pilbáth KincsőA sörnek egyáltalán semmi köze nincs ahhoz az üzenethez, amit a reklám próbál átadni.
 296. Portik-Hegyi Ottília, tanár
 297. Potozky László, Senior Copywriter – „Mert unom a primitív, egybites kommunikációt.”
 298. Rabocskai Zsófia
 299. Radics Viktória, szabadúszó
 300. Rafaela Greties – „Atac la feminitate.”
 301. Rákossy Gabriella Márta
 302. Ramona Curte
 303. Rodica Novac
 304. Roxana Marinescu, Societatea de Analize Feministe AnA, președintă – ‘Tratament degradant si sexist la adresa angajatelor. O reclamă absolut penibilă.”
 305. Roxana Racaru 
 306. Sándor Bíborka
 307. Sándor Anna
 308. Sándor Katalin, egyetemi oktató, Babeș–Bolyai Tudományegyetem
 309. Sánta Miriám
 310. Sarkadi Dániel
 311. Selyem Zsuzsa, egyetemi docens, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
 312. Serestély Zalán, egyetemi adjunktus, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
 313. Silló Jenő – „Kikérem magamnak, hogy ez a sör(?) és a kreatívjai(??) célközönségüknek tekintsenek.”
 314. Silye Lóránd
 315. Simándi Mercédesz
 316. Sleider Cynthia-Nikolett
 317. Simófi Beáta
 318. Sînziana Bunea
 319. Sólyom Andrea, egyetemi adjunktus, Sapientia EMTE
 320. Somhegyi Tamás
 321. Soós Anna – „Megalázó és gusztustalan ez a reklám.”
 322. Soós Johanna
 323. Sorbán Angella
 324. Szakács Dóra
 325. Szakács Réka
 326. Szabadkai Bálint, mentálhigiénés szakember – ” Lélektannal foglalkozó keresztényként nagyon fontosnak tartom, hogy beazonosítsuk azokat a helyzeteket a mai modern társadalmunkban, amikor valaki olyat kell tegyen közösségi, környezeti, társadalmi nyomásra, ami sérti a méltóságát. Úgy gondolom, hogy ebben a reklámban szerepelni kisebb-nagyobb mértékben ilyen lehetett minden hölgynek. (…) Bízom benne, hogy akik kiötlötték a reklámot, idővel megértik ennek a petíciónak a lényegét: honnan jön, mit akar. Ha ez semmiképpen nem megy, akkor arra kérem őket: képzeljék oda a a klipbe a felségüket, lányukat, anyjukat, nagyanyjukat. Aztán képzeljék el, hogy a főnökük megkéri őket egy szereplésre, és nem mernek neki nemet mondani.”
 327. Szabó Anna-Mári1a
 328. Szabó Áron
 329. Szabó Eszter
 330. Szadai Levente, Budapesti Corvinus Egyetem, hallgató
 331. Szalma Krisztina
 332. Székely Ervin
 333. Székely Örs, doktorandusz, Babeş-Bolyai Tudományegyetem – „Ellenzem és elítélem azok meghurcolását akik párbeszédet és vitát kezdeményeznek közös dolgainkról.”
 334. Székely Zoltán
 335. Szén András
 336. Szigeti Attila, egyetemi adjunktus, Babeş-Bolyai Tudományegyetem
 337. Dr. Szikszai Mária, oktató, Babes-Bolyai Tudományegyetem, BTK, Magyar Néprajz és Antropológia Intézet
 338. Szilágyi Botond
 339. Szilágyi Olga
 340. Szirmai Panni
 341. Szőcs Imre
 342. Szőcs Petra Senki se mondja a másik véleményére azt, hogy “szégyelld magad”.
 343. Szőcs Veronika
 344. Tamás Csilla
 345. Tamás Gáspár Miklós
 346. Tamás Lehel
 347. Tamás Vanda
 348. Tamási Tímea
 349. Tatár Noémi
 350. Terjéki Levente
 351. Tillmann Ármin, egyetemista, Eötvös Lóránd Tudományegyetem – „Ellenzem a szexizmus minden formáját és a nők termékeladás szándékából szexualizált-tárgyiasított megjelenítéseit, illetve egyetértek a megjelent kritikában írottakkal.”
 352. Timár Norbert
 353. Tofán Levente, szabaúszó, fotoriporter – „Felháborítónak tarom, hogy egy kereskedelmi vállalkozás kisajátítsa magának egy nép jelképeit, identitását és ezt ócska, izléstelen marketingkampányokba felhasználja.”
 354. Dr. Tódor Erika-Mária – „A szolidaritási nyilatkozatban foglaltakat elfogadom, az etno-marketing negatív szereotípiáit rombolónak tartom.”
 355. Tófalvi Előd
 356. Tóth Andrea
 357. Tóth Kinga, költő, intermediális alkotó, performer
 358. Tőke Sugárka, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, hallgató
 359. Tudorina Mihai, vicepreședintă, asociația Front/Feminism
 360. Túros Eszter
 361. Ugron Mária
 362. Ugron Nóra
 363. Ungvári Zrínyi Imre
 364. Újvári Dorottya, művészettörténész, Korzo Egyesület
 365. Xántusz Henrietta
 366. Vaida Zsolt
 367. Valentina Stoica – „Sunt împotriva publicității cu mesaj ofensator la adresa persoanelor. Nu sunt de acord cu ideea reclamei sexiste, cum că femeile în stare de ebrietate sunt automat mai dezbrăcate!”
 368. Vallasek Júlia
 369. Vallasek Magdolna
 370. Varga Bernadett
 371. Varga Boglárka
 372. Varga Emese
 373. Varga Mária Ilona
 374. Varga P. Ildikó, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, adjunktus
 375. Varga Péter
 376. Varga Zoltán Gergő
 377. Vass Kati, tanár
 378. Ványolos Noémi, egyetemista, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
 379. Váradi Zsanett
 380. Varga Anikó, Játéktér, főszerkesztő
 381. Veres Orsolya, színész
 382. Vicsai Zsolt, Hepehupa folyóirat, szerkesztő
 383. Víg Boglárka, Korzo Egyesület, pedagógus, művészettörténész
 384. Vincze Enikő, Fundația Desire, președinte – „Împotriva sexismului în toate domeniile vieții, inclusiv împotriva transformării femeilor în marfă în vederea creșterii profitului.”
 385. Visky Zsolt
 386. Vizeli Ibolya
 387. Vörös Alpár István Vita, Apáczai Csere János Elméleti Líceum, igazgató
 388. Zsigmond Csilla, szociológus – „Telitődtem a mindennapi szexizmusok, a kirekesztő és megbélyegző diskurzusok, a más véleményt megfogalmazók elleni verbális agressziók fölötti folyamatos társadalmi szemhunyásból, amely tovább élteti és működteti ezeket a gyakorlatokat… „
  Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
a szem
Cikkek: 73