Alulírott szakkollégiumok és informális hallgatói körök tagjai szolidaritásunkat fejezzük ki a napokban benyújtott felsőoktatási törvény módosítási javaslata által érintett Közép-európai Egyetemmel (CEU). Szakkollégiumi hallgatókként kitüntetett jelentőséget tulajdonítunk az olyan alapelveknek, mint a pártpolitikától mentes tudományosság, a felsőoktatási intézmények függetlensége és autonómiája, valamint az egyetemi polgárság alulról történő önszerveződése.

Úgy véljük, hogy a CEU működésének ellehetetlenítése ezen elvek megkérdőjelezését jelenti. A Közép-európai Egyetem egy sor külföldi és belföldi intézménnyel folytat termékeny együttműködést, amelyet a módosítási javaslat veszélyeztet, az ilyen jellegű romboló tevékenység pedig hosszú távon a felsőoktatási hálózatok atomizálódásához és izolációjához vezet.

A törvénymódosítás tervezete továbbá veszélyes precedenst teremthet a térségben, amennyiben mintául szolgálhat a romániai magyar nyelvű egyetemi képzések fenntartásának és működésének akadályozásához. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy egy felsőoktatási intézmény megszűnése nem kizárólag annak hallgatóit és oktatóit érinti negatívan, hanem szélesebb társadalmi implikációi vannak.

Bízunk benne, hogy a kialakult helyzetet a felelősök az egyetemi demokrácia és a nemzetközileg elismert tudományosság értékeit tiszteletben tartva oldják meg.

#IstandwithCEU

127 filozófiai önképzőkör

Entz Géza Szakkollégium

Láthatatlan Kollégium

Max Weber Szociológiai Szakkollégium

Dobrai Zsolt Levente (Pro Philosophia Szakkollégium)

Jakab Zalán-Tamás (Pro Philosophia Szakkollégium)

Láng Márk (Pro Philosophia Szakkollégium)

Makai Edina (Pro Philosophia Szakkollégium)

Pop Titus-Vasile (Pro Philosophia Szakkollégium)

Szigeti Attila (Pro Philosophia Szakkollégium)

Szilágyi Botond (Pro Philosophia Szakkollégium)

Vitus György Örs (BBTE Történelem és Filozófia Kar, alapképzés, III. év)

Kémenes Bernadette (BBTE Történelem és Filozófia Kar, alapképzés, III. év)

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
a szem
Cikkek: 73