Alexandra Topping: Nemi erőszak áldozatait börtönzik be az EAE házasságon kívüli szexuális kapcsolatokra vonatkozó tiltásai nevében – vizsgálat

A BBC Arabic vizsgálata szerint a tágan értelmezhető törvények alatt a női migráns háztartási alkalmazottak különösképp sebezhetővé váltak. Évente több száz nő, köztük sok terhes vagy nemi erőszak áldozatává vált háztartási alkalmazott kerül börtönbe az Egyesült Arab Emírségekben olyan szabályok miatt, amelyek törvényen kívülre helyezik a házasságon kívül történő konszenzuális szexet. A BBC Arabic által megszerzett titkos felvételen láncra vert terhes nők lépnek be egy tárgyalóterembe, ahol a „Ziná”-t – a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot – megtiltó törvények nevében néhány hónaptól néhány évig terjedő börtönbüntetést vagy megkorbácsoltatást szabhatnak ki rájuk.

„Mivel az EAE-beli hatóságok nem tisztázták, hogy mit értenek szemérmetlenség alatt, a bírák saját kultúrájukat, szokásaikat és a saríát (iszlám jog) alkalmazva kitágíthatják ezt a definíciót, és elítélhetik az embereket tiltott szexuális kapcsolatok vagy akár a szeretet jeleinek nyilvános manifesztációi miatt is” – nyilatkozta Rothna Begum, a londoni Human Rights Watch kutatója a női jogok terén.

Bár elméletileg a férfiakat és nőket egyaránt börtönbüntetésre ítélhetik a házasságon kívüli szex miatt, a vizsgálat szerint – amelynek közönség előtti bemutatására a BBC Arabic fesztiváljának október 31-i megnyitóján került sor – a valóságban gyakran a terhességet használják a „bűncselekmény” bizonyítékául, s ez az EAE-ben a körülbelül 150 000 női migráns háztartási alkalmazottat veszélyezteti leginkább. Nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok az évente bebörtönzött nőkre vonatkozóan, de a foglyok, családi ügyvédek, jótékonysági szervezetek és oknyomozó riporterek több százra becsülik ezek számát.

Voltak nagy figyelmet felkeltő, külföldiekkel megtörtént szabálysértések is. 2010-ben egy brit nőt, aki Dubaiban nemi erőszak miatt tett feljelentést egy pincér ellen, a jegyesével folytatott illegális szexuális kapcsolatok miatt tartóztattak le. Néhány évvel később pedig a norvég Marte Dalelyt, akit feljelentése szerint kollégája erőszakolt meg, börtönbe vetették házasságon kívüli szex vádjával, és csak nemzetközi felháborodás következtében engedték szabadon.

Viszont az országon belül élő nők esete ritkán vált ki hasonló médiaközvetítést. A BBC Arabic egy emírségekbeli nővel, Hessával* beszélt, aki megtudta, hogy egy olyan férfitól esett teherbe, akivel hat éve volt együtt, és aki azt ígérte, hogy megteszi őt második feleségének.

„Amikor elmondtam, hogy várandós vagyok a gyermekével, nagyon kiborult, majd megütött” – nyilatkozta a nő. „Azt mondta, elárulja a családomnak, hogy becstelen vagyok.” Szembesülve romba dőlt világával, az illegális abortusz mellett döntött. „Nem lehet házasságon kívül gyermekem” – mondta. „Egy nőnek nem lehet gyermeke olyasvalakivel, akit szeret. Ha a családom megtudná, lemészárolnának.”

létra

Hessa konszenzuális szexuális kapcsolatot folytatott, de más nőknek nemi erőszak következtében kell a bebörtönzés tényével szembesülniük. Lailyt*, aki elhagyta bangladeshi otthonát, hogy háztartási alkalmazottként dolgozhasson, állítólag a főnöke erőszakolta meg, akinek kapcsán a többi dolgozó arra figyelmeztette a nőt, hogy „igazán rossz ember”.

„Azt mondtam, hogy áramütés által végzek magammal, ha nem megy el” – nyilatkozta Laily a BBC Arabicnak. „Kiáltoztam, és lábai elé borulva könyörögtem. Atyának neveztem. Azt mondtam: ››Egy atya nem teheti ezt meg a lányával!‹‹ Meglöktem, elesett. Megharaptam. Lefogta a lábaimat és mindkét kezemet, és meggyalázta a becsületemet.”

Az Amnesty International kutatója, Drewery Dyke szerint távolról sem ritka helyzetekről van szó. „A nemi erőszak áldozatait tiltott szexuális kapcsolatokban való részvétellel vádolják, míg magukat a nemi erőszak eseteit kivizsgálatlanul hagyják” – nyilatkozta. „Míg a média jelentései szerint ez a helyzet kismértékben javult, egyéb beszámolók alapján a migráns közösségek sebezhető női tagjait továbbra is őrizetben tartják tiltott szexuális viszonyaik miatt, gyakran az újszülötteikkel együtt hagyva őket a börtönben.”

Az EAE kafala-rendszerében a külföldi munkásokat – akik a lakosság 90 százalékát teszik ki – egy munkaadónak kell szponzorizálnia. Csak ennek a munkáltatónak dolgozhatnak, és engedély nélkül nem hagyhatják el az országot. Bár törvényellenes, az útleveleket rutinszerűen elkobozzák. Lailynek nem volt más választása, mint hogy erőszaktevőjével egy fedél alatt lakjon. Mikor a férfi felfedezte, hogy a nő terhes, és hogy mindketten bíróság elé kerülhetnek, a család a repülőtéren magára hagyta a nőt, mindössze azzal az egy szál ruhával, ami rajta volt. „Nem vihettem magammal semmit. Mindenemet otthagytam.”

Az EAE házasságon kívüli szexuális kapcsolatokra és terhességre vonatkozó törvényeit, amelyek a saríán alapszanak, 1971-ben, a nemzet létrejöttekor kodifikálták. „Az alkotmány kijelenti, hogy az iszlám a hivatalos vallás, és hogy a saría a törvények forrása az országban. Nincs mód az ellenszegülésre” – mondta Sabah Mahmoud, aki 15 évig dolgozott ügyvédként az EAE-ben.

A házasságon kívüli szex miatt elítélt nők azt nyilatkozták a vizsgálat számára, hogy a börtönbeli körülmények nagyon szegényesek. Marie*, egy Fülöp-szigeteki háztartási alkalmazott, akinek két gyereke van egy helyi férfival, ügyvéd nélkül került a bíróság elé, és kilenc hónap börtönbüntetésre ítéltetett két lányával együtt.

„Heti egy kanna tejet és 25 pelenkát adnak. De ez nem elég. Még a vizet is meg kell vásárolni” – mondta. „Hárman-négyen vagyunk bent a szobában, és kisbabáink vannak. Egyetlen kis matracon alszunk.”

Emberjogi szervezetek azzal érvelnek az EAE házasságon kívüli szexre vonatkozó tiltása ellen – amely olyan országokban is érvényes, mint Szaúd-Arábia, Bahrain, Kuvait, Qatar, Omán, Jemen, Irán, Afganisztán, Dél-Szudán és Marokkó – hogy ezzel az EAE megszegi az általa is aláírt nemzetközi emberi jogokat.

„Dekriminalizálniuk kell a konszenzuális szexuális kapcsolatokat. Ennek következtében lehetetlenné válna az áldozatok törvény előtti meghurcoltatása” – nyilatkozta Begum. „Ezután pedig azt kellene biztosítaniuk, hogy az áldozatok olyan helyzetbe kerüljenek, ahol továbbra nem sebezhetőek.”

* Az egyének védelmének érdekében a neveket megváltoztattuk.

A BBC Arabic által szervezett fesztivál rövidfilmeket és dokumentumfilmeket vetít az arab világból, és október 30. – november 2. között zajlik a londoni Radio Theatre-ben.

ford. Codău Annamária

forrás:http://www.theguardian.com/world/2015/oct/26/hundreds-of-women-prosecuted-for-extramarital-sex-in-uae-finds-bbc

Print Friendly, PDF & Email
Megosztás
Avatar photo
Codău Annamária
Cikkek: 8