A magyar nyevű változat az első oldalon található.
Read it also in English on the third page.

Vă invităm la o nouă ediție a Pieței Autonome Cluj, un spațiu unde ne propunem ca toată lumea să se simtă binevenită și egală, măcar pentru câteva ore.

Vă așteptăm în Parcul I.L. Caragiala aka Skate Park, duminică, 26. ianuarie, între orele 14:00 – 16:00 cu mâncare gătită vegană (de post), haine și alte obiecte gratis.

Mâncarea servită la PAC este gătită cu ingrediente primite în semn de solidaritate de la producătorii din piețele agroalimentare din Cluj.

Deoarece dorim să nu contribuim la exploatarea animalelor și a mediului înconjurător, meniul va fi unul 100% vegetal. De asemenea, oricine poate servi o masă caldă, indiferent de dietă.

Ca de obicei, vor fi lucruri și servicii gratis, la care suntem cu toții încurajati să participăm. Putem aduce de acasă lucruri de care nu mai avem nevoie sau de care ne putem lipsi și care ar putea fi folositoare altor persoane (ex.: haine de sezon, produse de igienă personală, încălțămințe, pături). În același timp, putem să luăm din orice lucru adus la PAC, dacă ne este necesar, astfel încât să ajungă la toți.

Schimbul este la liber, banii nu sunt necesari sau bineveniți!

Piaţa Autonomă Cluj funcţionează pe principiul economiei pe bază de dar, unde bunuri şi servicii sunt oferite fără vreun fel de înţelegere explicită sau aşteptări la vreo recompensă. Ideal, aceste schimburi au loc deja voluntar într-o comunitate şi servesc la construirea relaţiilor sociale. Nu totul se rezumă la obţinerea unui profit sau a unui avantaj social, majoritatea schimburilor din societate funcţionează în afara economiei de piaţă, pe principiul bunăvoinţei şi cooperării.

Piaţa Autonomă Cluj – Manifest

Trăim într-o lume mai bogată ca niciodată. Totuşi, peste 840 de milioane de oameni suferă de foame. Trăim într-o lume în care 15 ţări cheltuie împreună 1338 miliarde € pe armament şi războaie, în timp ce peste 100 de milioane de oameni nu au un acoperiş deasupra capului. Toată avuția generată de munca noastră este monopolizată de aceiași oameni care au provocat criza economică globală, criză ce a dus la șomaj, precarizare și de-a dreptul sclavie, față de instituțiile internaționale de creditare.

Sistemul actual nu poate răspunde nevoilor majorităţii, iar un asemenea sistem ce merge împotriva nevoii primordiale de cooperare a oamenilor este din start sortit eşecului. O lume care are ca ideal acumularea materială şi separarea oamenilor în funcţie de contul din bancă nu face decât să ofere o speranţă falsă de alegere şi progres.

Consumerismul nu este altceva decât o iluzie. O strategie de marketing prin care cei puţini profită de pe urma celor mulţi, lăsându-le în acelaşi timp iluzia că ar avea o alegere, prin care libertatea de a cumpăra este egalată cu libertatea individuala. Ceea ce rezultă este o lume a concurenţei, în care acumularea de capital este scopul suprem, unde oamenii sunt cifre şi relaţiile dintre aceștia se rezumă doar la cum putem profita unul de pe urma celuilalt.

Am fost învăţaţi că nu există alternative, că suntem destinaţi să fim nişte simpli consumatori, că o economie “sănătoasă” înseamnă o lume sănătoasă, că scopul nostru este de a susţine o infrastructură economico-financiară ce nu lucrează pentru noi, pentru simplul motiv că într-o zi am putea ajunge şi noi în vârful ierarhiei. Există într-adevăr egalitate de şanse? Ce se întâmplă când cineva se naste fără bani și fără acces la educație?

Orice comunitate ar trebui să fie bazată pe cooperare, demnitate, pace şi respect, unde alegerea nu înseamnă doar un răspuns la întrebările ”ce voi consuma azi?” sau “cui îmi voi vinde timpul?”, ci libertatea de a munci pentru ceea ce te face să te simţi împlinit şi mulţumit cu propria persoană. O comunitate liberă de săracie, foame și ură, unde ceea ce deţii nu este sinonim cu ceea ce eşti, unde să-ţi ajuţi aproapele nu este un act de altruism, ci o practică normală.

Pentru că o comunitate puternică se poate face doar prin ajutor reciproc, solidaritate şi bunătate. Pentru că nu banii aduc fericirea, ci legăturile dintre oameni, prietenia şi cooperarea. Pentru că materialismul şi consumerismul nu sunt răspunsul la problemele noastre.

Vă invităm, aşadar, cu drag la Piața Autonomă Cluj, ca să faceţi parte dintr-o comunitate care spune nu banilor și consumului excesiv de obiecte inutile dar şi ca să vă găsiţi noi prieteni.

Piaţa Autonomă Cluj funcţionează pe principiul economiei pe bază de dar, unde bunuri şi servicii sunt oferite fără vreun fel de înţelegere explicită sau aşteptări la vreo recompensă. Ideal, aceste schimburi au deja loc voluntar într-o comunitate şi servesc în construirea relaţiilor sociale. Nu totul se rezumă la obţinerea unui profit sau avantaj social, majoritatea schimburilor din societate funcţionează în afara economiei de piaţă, pe principiul bunăvoinţei şi cooperării.

Aşadar, ne propunem ca, sub numele de Piaţa Autonomă Cluj, să ne întâlnim în fiecare lună pentru a crea un spaţiu liber de bani şi diviziuni sociale. Aici vor avea loc ateliere, se vor oferi şi primi servicii şi bunuri la liber şi vom servi împreună o masă caldă sub egida “Hrană, nu bombe”.

SERVICII ŞI BUNURI LA LIBER

Prin oferirea de servicii şi lucruri la liber căutăm o alternativă la sistemul economic actual. Vrem să oferim astfel o oportunitate pentru membrii comunităţii de a împarti bunurile pe care le au în abundenţă. Prin bunuri ne referim la haine, electrocasnice, cărţi, plante etc. dar si la diverse îndeletniciri sau informații care ar putea îmbunătăţi viaţa comunităţii.

Acesta nu reprezintă în niciun caz un act de caritate, ci o încercare de a aduce aproape oameni din toate mediile sociale, de a trece peste barierele impuse de societate şi de a-i aduce pe picior de egalitate, măcar pentru câteva ore, pe toţi participanţii.

Puteți citi manifestul în întregime aici.

Megosztás