A mi sztrájkunk nélkülözhetetlen: Együtt a lengyel nőkkel az abortusz szabadságáért
GREVA NOASTRĂ ESTE ESENȚIALĂ! ÎMPREUNĂ CU FEMEILE POLONEZE PENTRU LIBERTATEA AVORTULUI
În 22 octombrie, Tribunalul Constituțional din Polonia a declarat neconstituțional avortul chiar și în caz de malformații fetale – unul dintre puținele cazuri în care avortul mai era legal. Procedând astfel, Tribunalul deschide calea spre o interdicție aproape totală a avortului în Polonia. În timpul pandemiei, avortul în străinătate devine astfel singura opțiune, chiar mai nesigură și mai costisitoare pentru femeile* care locuiesc în Polonia. Această sentință a Tribunalului a reactivat furia Protestului Negru, declanșând un val imens de revoltă și de blocaje în toată țara, sfidând restricțiile pentru adunări publice și declanșând mai multe demonstrații de susținere în diverse orașe europene.
Marșurile, graffiti-urile pe zidurile bisericilor și acțiunile de susținere care au avut loc de la pronunțarea hotărârii judecătorești demonstrează că femeile poloneze și cele care luptă de partea lor nu vor fi reduse la tăcere de către acest atac asupra libertății avortului, refuzând să devină supusele revendicărilor patriarhale ale societății capitaliste. Actualele proteste din Polonia reverberează sloganul care, încă din octombrie 2016, a declanșat revolta globală a femeilor împotriva violenței patriarhale: greva. Astfel, azi, miercuri, 28 octombrie, femeile poloneze fac apel la o grevă pentru a întrerupe producția și reproducerea socială.
Noi, cele din rețeaua Lupte Esențiale Autonome Transnaționale, ne alăturăm celor care fac grevă. La prima noastră adunare publică la care au participat zeci de oameni și care a fost urmărită de mii de persoane din Europa Centrală și de Est, precum și din alte locuri (a se vedea înregistrarea întâlnirii aici), am decis să sprijinim acțiunile de grevă din Polonia, deoarece credem că greva este un răspuns puternic la acest nou atac asupra libertății noastre.
Interzicerea avortului în Polonia este semnul unei reacții împotriva libertății femeilor care are loc peste tot în Europa și în lume și care s-a intensificat de-a lungul pandemiei COVID-19. Avortul este atacat în mai multe țări, în timp ce guvernele se folosesc de criza pandemiei pentru a impune restricții, sperând că o să evite astfel contestațiile.
Vedem o legătură clară între intenția de a condamna femeile la destinul de a fi mamă și identificarea lor cu rolul de îngrijitoare „naturale”, ceea ce le face să plătească cel mai mare preț în pandemie. Femeile sunt suprasolicitate, exploatate și subplătite în așa-numitele sectoare esențiale, ca și asistente medicale, îngrijitoare, personal medical, lucrătoare în servicii de curățenie, logistică și agricultură. Astfel, ele riscă în mod constant să se infecteze – și din cauza unor ani întregi de tăieri bugetare care au dus la colapsul dezastruos al sistemului de sănătate, determinând și o lipsă masivă de protecție personală. Femeile migrante rămân fără subvenții, fără permis de ședere și adesea fără casă, obligate să se deplaseze în condiții periculoase de-a lungul granițelor, în căutarea unui salariu și a unei vieți mai bune sau să rămână în locuri supraaglomerate și nesigure.
Aceste atacuri asupra libertății de reproducere a femeilor sunt centrale în mențineare și cristalizarea ierarhiilor într-o societate pandemică. Ne alăturăm din nou astăzi femeilor poloneze în lupta lor pentru un avort sigur, legal și gratuit. Lupta lor este strategică în proiectul nostru de conectare transnațională, fiind o modalitate de a ieși din izolare: în ea recunoaștem revendicarea de a nu deveni subalterne și posibilitatea de a răsturna ierarhiile care ne oprimă pe toate.
Viețile noastre sunt esențiale, libertatea noastră este esențială, greva noastră este esențială!
Informații și semnături: [email protected]
Primele semnatare:
LevFem (Bulgaria)
Transnational Social Strike Platform
InfoKolpa (Slovenia)
The Other Balkan (Balcani)
CLARA Collective (Cehia)
Mad Pride (România)
Colectiva Urzica (România)
MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanți / Community of Militant Workers (România)
LeneșxRadio (România)
Editura Pagini Libere (România)
FemBunt (Bulgaria, Germania)
zine fem (România)
a szem (România)
Dreptul la Oraș / Right to the City (România)
FCDL – Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire / Common front for the Right of Housing (România)
Căși Sociale ACUM! / Social Housing NOW! (România)
Asociația Front (România)
Feminism Romania (România)
FILIA Center (România)
Plural Association (România)
Asociatia SexWorkCall (România)
A.casă (România)
Precarious (dis)Connections (Italy)
Women’s Solidarity Foundation-KADAV (Turcia)
Colectiva Autonomă Macaz (România)
LeftEast, platformă web transnațională
PostOst-Migrantifa (Germania)
Interventionistische Linke (Germania)
Filaret 16 (România)
România – Țara Muncii Ieftine (România)
E-Romnja (România)
SC Dunja Skopje (Macedonia)
Assemblea Donne del Coordinamento Migranti (Italia)
Radio Študent Ljubljana (Slovenia)
Editura frACTalia (România)
Transbalkan Solidarity (Balcani)
Platforma za radne uvjete u kulturi Za K.R.U.H. (Croatia)
LGBTIQ inicijativa AUT (Croatia)
Pokret za sekularnu Hrvatsku (Croatia)
HollaBack! Croatia (Croatia)
Protagora (Croatia)
Zagreb Pride (Croatia)
K-zona (Croatia)
Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju BRID (Croatia)
Center for Peace Studies CMS (Croatia)
Mreža antifašistkinja Zagreba MAZ (Croatia)
Centre for Women’s Studies Zagreb
Center for Interdisciplinary Environmental Justice (USA / Mexico)
Traducere din engleză în română de A.A și original publicată în Gazeta de Artă Politică.