Európa legjobb szállója: City Plaza

‘nici piscină, nici minibar, nici room service, dar tot este

Cel mai bun hotel din Europa

În aprilie 2016, un hotel din centrul Atenei a fost ocupat de un grup de 250 de activiști și refugiați care l-au transformat într-un centru de cazare și un spațiu de solidaritate. Hotelul fusese renovat în 2004, dar de șase ani nu mai era în folosință. În mai puțin de doi ani, aproximativ 1700 de oameni au fost acomodați aici (cam 350 de persoane în același timp), în condiții care le depășesc de departe pe cele existente în taberele desemnate pentru refugiați sau, cum este cazul multora, pe cele de pe stradă.

În Atena, criza refugiaților nu înseamnă numai o temă politică și niște oameni relocați prin cote, ținuți captivi într-un loc, și cu care majoritatea nici nu se întâlnește. Mai ales în urma împiedicării trecerii lor prin Ungaria în 2015, mii de oameni au fost blocați în Grecia așteptând decizia la solicitarea lor de azil, iar mulți au decis să se ducă în orașe mari pentru a avea acces la mai multe servicii și pentru a fi mai aproape de instituțiile de stat și mijloacele de transport spre Europa de Nord. Ca o reacție la condițiile din taberele existente și localizarea lor la distanță față centrele urbane, au apărut acomodările și centrele sociale auto-organizate. Hotel City Plaza este, probabil, cel mai cunoscut dintre ele. În timp ce cele mai multe colective similare au posibilități limitate, fiind determinate să preia roluri mai specifice, Hotel City Plaza are o activitate extinsă și diversă, unde locuitorii (sau vizitatorii) au access la mai multe tipuri de servicii, precum 12 cursuri de limbă pe săptămână, 1200 de mese pe zi, cafenea, clinică medicală, frizerie și punct de închiriere de biciclete etc. Este un loc a cărui organizare se bazează pe solidaritate oferind condiții de locuire decente: curățenie, siguranță, viață socială, confort. Prin faptul că funcționează prin contribuții voluntare, fără fonduri publice, iar potrivit site-ului costul pe persoană este de cinci ori mai mic decât cel din taberele administrate de stat, City Plaza transmite public un mesaj politic clar: alte condiții de viață sunt posibile chiar și în mijlocul unei crize. Așa a ajuns acest hotel de trei stele un exemplu alternativ al arhitecturii sociale în sensul mai larg al cuvântului, o soluție la o problemă socială prin crearea unei noi construcții sociale.

Pietje – Helene Gottwald trăiește și lucrează ca voluntar în City Plaza și ne-a povestit cum e viața acolo.

Péter: Spune-ne de când stai la City Plaza și ce faci acolo.

Helene: Fac parte din proiect de un an și jumătate. În acest timp, funcția mea și activitățile pe care le fac s-au mai schimbat. Acum cel mai des stau la recepție, de unde încercăm să coordonăm viața de zi cu zi și e punctul central de informații și de rezolvare a problemelor, prezența în presă (interviuri de exemplu), relații cu alte grupuri și colective de la nivel global și introducerea unor oameni noi.

P: Cine sunt oamenii care trăiesc în City Plaza?

H: Lumea care împarte hotelul e formată din oameni cu cele mai diferite origini. Cei mai mulți sunt pentru că n-au alte opțiuni. Ei nu au documente europene, cu greu își găsesc de lucru și altfel ar fi obligați să rămână în taberele care sunt în condiții îngrozitoare și departe de centre urbane, sau pe stradă. Ei sunt din țări diferite, din Siria, Afganistan, Kurdistan, Iraq, Turcia, Somalia, Nigeria, Ghana, Palestina, Liban, Pakistan, Eristrea etc. Pe de altă parte mai sunt și oamenii care aleg să se mute aici pentru că cred în scopul proiectului de a demonstra că o altă Europă și o altă lume este posibilă. Majoritatea vin din țări europene, de exemplu din Spania, Italia, Germania etc; dar sunt și unii care vin să ne susțină din Mexic, Canada, SUA, China etc. Cu cât stau mai mult oamenii aici, cu atât este mai greu să tragi o linie clară între cele două categorii.

Mulți dintre cei care au venit aici fără o perspectivă ajung să iubească spațiul ăsta, îl văd ca fiind casa lor și contribuie în transformea acestui loc într-un spațiu al solidarității în practică, cu oameni care îi devin prieteni sau chiar familie.

P: Pentru mine City Plaza este un loc revoluționar pentru că își asumă locuirea adecvată ca o precondiție a integrării în societate. Dar de fapt mergeți și mai departe, principiul vostru este să puneți accent nu numai pe a crea adăpost, ci de a crea un mediu unde să te simți bine și să-l poți numi acasă”. Care este feedbackul primit de la mulțimea de oameni care au trăit sau încă trăiesc la City Plaza, dar care au experimentat și realitatea taberelor pentru refugiați sau alte centre care le sunt desemnate.

H: Unul dintre prietenii mei cei mai buni mi-a povestit că prima dată când a ajuns aici începuse să se introducă astfel: “Salut, eu sunt un refugiat din Afganistan, mă numesc Ali”, iar persoana de la City Plaza i-a răspuns: “nu, în primul rând ești Ali. Restul se referă la situația ta, nu la persoana ta.“ El mi-a zis că asta a fost prima dată de când a părăsit Afganistan când a fost privit ca o persoană și nu ca un număr statistic. Eu cred că asta descrie destul de bine situația. Aici nu ne interesează statutul legal și nu judecăm dacă cineva are sau nu dreptul de a veni în Europa. Noi credem în libertatea de mișcare, în dreptul de a decide să rămâi sau să pleci. Valoarea unei persoane nu poate să fie definită de niciun stat.

O altă persoană mi-a povestit că există o mare problemă în tabere cu naționalismul între refugiați. Dar cauza acestuia este faptul că acolo oamenii sunt separați și, în funcție de țara de origine, sunt diferite și condițiile de trai. Astfel, ei sunt într-o concurență și sub o presiune constantă construită de către tabere și guverne. Aici, în City Plaza, nu există așa ceva. Oamenii nu sunt segregați și ajung să se cunoască. Aceeași per- soană mi-a zis că asta a fost pentru el cheia pentru a înțelege că stereotipurile pe care le avea înainte să se mute în City Plaza au fost greșite, și așa s-a împrietenit cu persoane din cele mai diverse locuri.

P: După cum se vede din numeroasele imagini și filme care se găsesc online, sunt și foarte mulți copii care stau în City Plaza. Se organizează aici și activități speciale pentru ei?

H: Da, sunt multe activități pentru copii, lecții, și în general foarte multe spații sunt ocupate de copii, ei creează foarte mult atmosfera de aici.

P: Care sunt criteriile de eligibilitate pentru a primi un loc în Hotel City Plaza? Pe câți dintre cei care vă cer ajutorul aveți posibilitatea de a-i ajuta? Există colaborare între voi și alte centre de acomodare în sensul ăsta?

H:A alege cine poate și cine nu poate să rămână este de departe cea mai josnică treabă. Sunt foarte mulți care vin aici, iar noi avem deja o listă de așteptare cu câteva mii de nume. E imposibil să înțelegi toate cazurile și să-i găzduiești pe toți, așa că e musai să alegem cumva chiar dacă, în principiu, noi credem că toate persoanele merită o condiție locativă demnă. Încercăm să evităm orice catalog al a criteriilor, dar în principiu vulnerabilitatea joacă un rol important, sau dacă o persoană poate să ne ajute cu necesitățile proiectului, cu gătit, tra- duceri, ajutor medical ș.a.m.d.

Suntem bine conectați cu alte locuri din Atena, dar problema este că puținele locuri cu condiții bune sunt mult sub numărul necesar. Din acest motiv noi niciodată nu ne-am afirmat ca fiind soluția, ci numai un exemplu. Noi arătăm cum acomodarea oamenilor este posibilă și nu există niciun argu- ment practic sau financiar pentru a acomoda oame- nii așa cum sunt acomodați de către autorități. Este posibil să asiguri adăpost, electricitate, mâncare, apă caldă și un pic de intimitate și siguranță în orașe și nu în mijlocul pustiului, cu acces la servicii medicale, educație și viață socială.

P: Care este relația voastră cu oamenii care locuiesc în cartier?

H: La început mulți oameni au fost nemulțumiți de deschiderea centrului. Și să fiu sinceră și acum sunt mulți care nu ne plac. Trebuie să înțelegem că este vorba de un cartier foarte polarizat, pe de o parte mulți imigranți locuiesc aici (n.e. cei mai mulți dintre românii care și-au găsit un loc muncă în Atena înaintea crizei financiare locuiesc în acest cartier) și, pe de altă parte, sunt foarte mulți care sunt suporterii partidului de extremă dreapta “Zorii Aurii”.

În același timp ne-am făcut și foarte mulți prieteni aici. Cu unii oameni de aici am legat o relație foarte bună și uneori ne vizitează și cei din cartier când organizăm un eveniment. De asemenea, și școala din vecinătate este în favoarea noastră, ne-au și invitat la celebrarea lor de Crăciun. Și mai sunt și oamenii cărora nu le pasă că suntem aici. Ne văd ca pe orice alt vecin din cartier și sunt ok cu asta.

P: Care este experiența ta personală, îți place să stai în City Plaza?

H: Cu toate că City Plaza poate să fie chiar epuizant – și de multe ori e greu să-mi găsesc timp pentru mine – iubesc locul ăsta cu adevărat. Sunt o mulțime de oameni aici care au devenit importanți în viața mea, și pentru mine tot proiectul înseamnă un sim- bol al speranței. Ne arată cât de mult se poate realiza prin puterea solidarității, că oamenii de aici înțeleg unde vrem să ajungem cu revendicările noastre și că se găsesc oameni de pe toată Planeta care sunt ală- turi de noi în lupta politică pentru un viitor mai bun.

P: Vrei să transmiți un mesaj celor care se luptă pentru dreptul lor la locuire în Cluj și în România?

H: Toți au dreptul fundamental la locuire și nu ne vom opri cu lupta noastră până nu revendicăm acest drept!

Vă urez multă putere și suces, nu renunțați la luptă! Și nu uitați: sunt mulți care sunt alături de voi, noi suntem printre ei.

Mai multe detalii despre City Plaza:
www.best-hotel-in-europe.eu
www.facebook.com/sol2refugeesen


Interviul a fost publicat în Cărămida – Ziarul dreptății locative, nr. 3, martie 2018. Am vrut să aflăm mai multe despre acest loc cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Tuturor Formelor Discriminării Rasiale. Deși hotelul se găsește într-un context diferit de cel al Clujului, rădăcina problemei este în ambele cazuri rasismul instituționalizat și discriminarea persoanelor vulnerabile. În ambele cazuri, principiul de bază este că locuirea demnă, educația, siguranța și viața socială sunt condiții necesare integrării în societate iar accesul la toate acestea ar trebui să fie dreptul fiecărui persoane, indiferent de etnie sau statut legal.

Dacă ești de acord cu noi, alăture-te la acțiunea noastră împotriva discriminării romilor pe 21. martie, ora 16:00 în fața Primăriei din Cluj (P.Maior/Moților).

Megosztás
Avatar photo
Máthé Péter Kristóf
Cikkek: 3